Ny mötesplats för litterturintresserade
Göteborg fick sitt litteraturhus
Sedan 2 oktober 2013 huserar Göteborgs litteraturhus i ett k-märkt hus i centrala Göteborg. Tanken är att skapa möten mellan människor som sysslar med litteratur. Nina Fries gick dit för att insupa atmosfären.
Folk står i klungor och småpratar, några sitter i de röda sofforna med en kopp kaffe och bläddrar i böcker. I en del av rummet har Konsthögskolan Valand vernissage med en utställning som undersöker text och publiceringsverktyg. Scenen är fortfarande tom, men i kväll kommer den att äntras av serietecknarna Kolbeinn Karlsson och Thomas Olsson, samt författarna Anna Fock (bilden till vänster) och Sara Beischer.
Bibliotekarie Maria Nilsson förklarar att det är just mötet mellan olika aktörer som är drivkraften för Litteraturhuset.
– Vi vill skapa en mötesplats för författare och läsare och koppla ihop personer som sysslar med litteratur på olika sätt, säger hon.
Litteraturhuset i Göteborg kallar sig Sveriges första litteraturhus vilket är en sanning med modifikation. Sandvikens kommun driver sedan 2010 ett litteraturhus för barn och unga. Men något annat litteraturhus för vuxna finns inte i Sverige – även om idéer finns på många håll. I Stockholm finns exempelvis en stiftelse som jobbar för att starta ett internationellt litteraturhus i huvudstaden. Även i Lund och Uppsala finns en opinion för att starta litteraturhus enligt den modell som uppfanns i Berlin på 1980-talet.
Som huvudman för Litteraturhuset i Göteborg står stadens stadsbibliotek, som i år blev utsett till Årets bibliotek trots att man har stängt för ombyggnad. De kreativa lösningarna på stängningen gav upphov till utmärkelsen. Det har också frigjort resurser för Litteraturhusets del. Sedan premiären är det två bibliotekarier som jobbar en halvtid vardera.
– Vårt mål är att ha öppet dagligen, säger Maria Nilsson.
– I nuläget kan vi tyvärr inte det, men förutom programmet så kan vi erbjuda arbetsplatser, trådlöst nätverk, scen och utställningsyta, så det är bara att höra av sig om man vill komma.
Just nu efterlyser man särskilt bokcirklar som vill hålla till i lokalen. Tanken är att man från Litteraturhusets sida ska kunna erbjuda bokcirkeln att träffa författaren.
Hösten bjuder på ett digert program, med bland annat releasefester, Wikipedia-skrivarstuga för kvinnor och klassikerträffar där det bjuds på kaka med koppling till kvällens bok. Inte många som har provat en Gâteau pauvre homme kanske. Provbakar de kakorna innan, ifall de kanske smakar… konstigt?
– Nej, skrattar Malin Andersson.
– Det kan inte bli äckligt!
Det verkar inte besökarna tyckt heller. Det har kommit upp till 80 personer på en kväll, så trots att man inte får skylta på det k-märkta husets fasad verkar tillströmningen inte vara något problem. Kvällens tjugotal besökare börjar dra sig mot platserna vid scenen. Det är dags för Kolbeinn Karlsson att dra igång.
Anmäl textfel