Krama ut det sista ur rean!
Ibland får jag frågor av vänner och bekanta om tips på olika böcker. Dels vet de ju att jag arbetar med litteratur men dels vet de flesta också att det är mitt stora intresse så jag jhälper ju MER än gärna till och tipsa och ger förslag på böcker som passar allt från högläsning för 6-åringar till fantasynörden som har fått total torka. I helgen bad en vän mig om tips. Plötsligt, för första gången på flera år, har han fått lite lästid då han är mellan examen och jobb för tillfället. Han brukar mest läsa fantasy och science fiction och bad om tips på böcker som går på rean nu, antar jag pga att ekonomin inte riktigt kommit igång riktigt än pga väntar på inkomst. Och naturligtvis ställer jag upp! Och naturligtvis blir det ett blogginlägg om saken!
Mitt första tips är Expeditionen av Bea Uusma. Det är ju dessutom en otroligt snygg utgåva som kan vara roligt att ha kvar hemma i bokhyllan. För de som mot förmodan missat den så är det en fantastiskt ambitiös bok om Ingenjör Andées polarexpedition år 1897. Och om det inte låter spännande så tänk om! Jag har den fortfarande på att läsa-listan, men oj, vad sugen jag är!
Nästa tips blir Nattens Cirkus av Erin Morgenstern. Ett magiskt äventyr som utspelar sig i Cirkus-miljö runt förra sekelskiftet. Även Haruki Murakami har med någon titel på rean och även om han kan variera i kvalitet så blir det ju aldrig någonsin riktigt dåligt! Och det kan ju klassas som magisk realism så kan ju med en blinkning godkännas även av de som läser fantasy ibland.
Magikerna av Lev Grossman läser jag just nu men har inte långt kvar i. Jag kan verkligen rekommendera den till de som gillar fantasy men också de som gillar böcker som utspelar sig i akademisk miljö eller ”coming of age”-skildringar. Det är lite Narnia möter Tartts Den hemliga historien, med lite Harry Potter-inslag.
Kan man tänka sig deckare så går både Belinda Bauers otroligt spännande Exmoor-trilogi och Gillian Flynns Mörka platser på rean. Bauers böcker heter Mörk jord, Skuggsida och Ni älskar dem inte. Dessutom går samlingsvolymen med Patricia Highsmiths tre första böcker om Mr Ripley på rean. Klassiker vid det här laget.
Vad gäller fantasy så går ju George RR Martins Game of Thrones-böcker nu på rean. Jag har inte orkat igenom dem men alla fantasyfrälsta jag känner svär ju vid dem så man måste ju bara rekommendera.
Hungerspelen (Collins) går på rean i en fin samlingsbox, vilket är ett ypperligt tillfälle att förvärva böckerna om man inte har läst dem tidigare. Även första delen av Veronica Roths serie Divergent går på rean och ska man läsa den så kan man ju passa på att göra det innan den går upp på bio i slutet av april!
Slutligen: Engelsfors-trilogin av Strandberg/Elfgren går ju inte på rean vad jag sett, men de två första delarna finns ju i pocket så behöver inte bli så dyrt ändå… Jag klämmer ändå in dem på min tipslista eftersom jag tycker att de absolut kan läsas av alla och en var.
Det var mina bokrea-tips! Dessutom är det ju många som redan har börjat ha erbjudanden på rean av typen ”20% extra på reapriset” så man kan med all säkerhet göra en del fynd nu! Själv ska jag se om inte Woolfs Orlando finns kvar i någon butik och kanske att jag plockar på mig någon mer barnbok och Uppdrag Sweet Tooth av McEwan som jag kikat ett tag på. Hoppas någon mer lyckas göra lite fynd!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokrea #läsning #fantasy #deckare #facklitteratur #dystopier
Det är ju när det är som mest stressigt som man behöver lugnet mest
Ni vet när livet spinner på i sådan fart att man knappt hinner med. Jag brukar ha min egentid och lästid på pendelbussen om mornarna och på eftermiddagen men på sistone har jag varit tvungen att jobba även då. Det går lite fram och tillbaka och lite upp och lite ner. Jag försöker ändå stjäla till mig en kvart om dagen för att inte förtorka helt, för det är ju när det är som mest stressigt som man behöver lugnet mest, eller hur?
Avdelning: Taggar: #läsning #klassiker
Paris, chérie : så där säger folk, alltså / Ida Pyk
Vad gör man när suget efter mer franska karameller är stort efter Mademoiselle Oiseau och man inte har något alls i hyllorna på jobbet? Jo, man plockar fram den här ungdomsboken, som egentligen är den totala motsatsen till att vad fransk romantik heter för den visar snarare på det fula, smutsiga och baksidan av modellvärlden i Paris. Trots det så är det mycket snack om Serge Gainsbourg, Shakespeare & co, makarons, espresso, de Latinska kvarteren och croissanter. Det fyller en del i alla fall trots att det handlar om en 17-årig tjej som flytt Sthlm och sina trasiga familjeförhållanden för att sommarjobba som modell för en svensk agentur. Hon dricker vin, får varenda cm på sin kropp granskad och träffar den stora kärleken. Just den där kärleken har jag aningens svårt att förstå. Att Alva förförs av Paris, stämningen och att umgås med en inåtvänd fotograf, det kan jag förstå, men att hon sedan fortstäter? För det känns inte riktigt som att där finns någon riktig kemi? Men somsagt, hon är ju bara 17 och det är bara en sommar. Och hennes första möte med kärleken.
Det är en sorts risig, smutsig Paris-romantik. Det är cigaretter, kala golv, nybakat bröd och musik i natten. Elaka kommentarer, stora förhoppningar som stöts hit och dit och mot slutet av sommaren är inte Alva heller samma mjuka tysta svensk. Det märks tydligt i hur hon behandlar sin nya rumskompis bl a. Mot slutet av sommaren är klubbarna inte nya, spännande och lite läskiga. Hon är blasé. Tycker nya rumskompisen är tröttsam. Ja, nybakat bröd förresten. Det äts stora mängder mat och dricks rejält med sprit och champange. Alltså, de är modeller med höftmått som synålar? Hur går det ihop? Det är också något jag har lite svårt att köpa…
Trots det så gillar jag stämningen och det är det bästa med boken. Det grå Parisiska ljuset som nämns i så många kapitel. Det sipprar liksom ner i sidorna också. Det är inget jag kommer att minnas särskilt länge men det var definitivt trevligt att befinna sig i medan jag läste.
Ida Pyk har ju själv jobbat som modell och säkerligen gått från naiv till bitsk till oberörd. Sedan dess har hon bl a frilansat som skribent och har bloggat på Elle.
Avdelning: Ungdom Taggar: #Paris #nostalgi #kärlek #recensioner
Fredagsenkät!
Ja, men det får väl bli en fredagsenkät idag också, men en väldigt snabb sådan pga har kort lunch och massor att göra! Vi börjar väl direkt:
Avdelning: Taggar: #fredagsenkäten #läsning
Ett litet turkost lyckopiller
Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea De La Barre De Nanteuil och Lovisa Burfitt
Ni vet de där dagarna då det inte bara regnar, det blåser och är allmänt skitväder i övrigt också. Lägg på det en halvkass dag i största allmänhet med kanske missade bussar, bortglömda möten eller mobiler och lite fredag den 13:e-stämning. De dagarna kan man behöva få den här boken utskriven på recept. Den är ett litet turkost lyckopiller. En kardemummabulle, ett jasminté, en krämig pralin.
Avdelning: Feelgood Taggar: #barnböcker #bilderböcker #recensioner #illustrationer
Kärlek, Smiths och Marvel comics
Eleanor & Park av Rainbow Rowell
Jag har varit otroligt bortskämd med riktigt ruggit bra kärleksböcker den här våren. För ett tag sedan läste jag den fantastiska ”Förr eller senare exploderar jag” av John Green och nu den här! Eleanor och Park. Vilket par. Totalt osannolika och udda och ändå så perfekta tillsammans att man häpnar.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recensioner #kärleksromaner #USA #80-tal
Om hitler varit en tonårstjej
Fjärde riket av Maria Nygren
Ni vet när man börjar läsa en bok och det liksom pirrar i en av förväntan redan efter 50 sidor. Och man tänker att ”det här kommer att bli bra, riktigt bra”. Precis så var det med den här boken. En bra idé som genomförs på ett riktigt snyggt sätt. Grundidén är enkel. Tre tjejer i 9:an på en helt vanlig skola i Sverige bestämmer sig för att ändra på hierarkierna på skolan. De tänker gå från att vara klassens utstötta till att störta skolans drottning och ta över styret. Till sin hjälp tar de den ondast människan i modern tid, nämligen Hitler. De ska inte ta hans idéer, bara hans sätt att presentera dem. För om till och med en sådan typ som Hitler kan ta sig till makten så ska väl de tre kunna ta över en klass.
Och det här är riktigt väl genomfört. För nog hejar man på dem, underdogsen som ska störta skolans tyrann. Men Hitlers metoder var inte alltid så hederliga. Och frågan är om man bara kan ta hans strategier utan att ryckas med och sugas in i maktens korrumperande rus. Och hur gick det för Hitler egentligen, när han väl hade kommit till makten och invaderat Polen?
Det är så himla snyggt hur Nygren tar historien om Hitler och liksom placerar den i högstadiemiljö. Det är absolut inte så att de är rasister eller antisemiter på något sätt. De vill något gott, men systemet är redan korrumperat. Och så går det som det går. Och det är så lätt att få sympatier för tjejgänget. Det är ju verkligen det som är poängen.
Ja, en mästerligt bra ungdomsbok hel enkelt! Jag kommer att hålla ögonen på Maria Nygren.
Avdelning: Ungdom Taggar: #nazism #mobbing #skola #tonåringar #recensioner
Lilla magen och Lilla näsan av Emma Adbåge
Minns ni de här böckerna? Jag ÄLSKADE Adbåges böcker Lilla handen och Lilla foten som kom förra året och TITTA! Det har kommit två böcker till i serien om kroppen! De här är faktiskt precis lika fina och underbara som de två första och jag är helt kär.
Avdelning: Barn Taggar: #pekböcker #bilderböcker #recensioner #illustratörer
The outcast dead av Elly Griffiths
Så har vi kommit till den 6:e boken om arkeologen Ruth Galloway. Några år äldre och några kilo tyngre (ja, det poängteras hur obekväm hon är med sin vikt vid flera tillfällen) så är Ruth snart redo att ge ut sin bok om ”The Raven King” när hon snubblar över ett fall som kan komma att få ännu mer uppmärksamhet. För i graven hon gräver ut ligger liket av en kvinna med en krok istället för hand. Historien om Mother Hook har blivit en skräcksaga, en barnvisa man sjunger för att skrämma små barn. Barnflickan som tog hand om oönskade barn och dödade dem, en änglamakerska i sekelskiftets England. Hon hängdes för ca 100 år sedan för att ha dödat en liten pojke men hans kropp hittades aldrig. Ju mer Ruth och teamet tittar på fallet, desto mer övertygade blir de dock om hennes oskuld. Eller?
Avdelning: Spänning Taggar: #deckare #arkeologi #recensioner
När verkligheten citerar dikten
Ni vet när verkligheten imiterar dikten, så där bokstavligt? Jag menar verkligen bokstavligt? Så här låter det alltsom oftast där hemma just nu nämligen.
"Jo, nu ska vi äta. Så säger mamma."
"Så, nu är boken slut. Då ska man sova. Så säger pappa."
"Nej, klossen ska inte slå i bordet, klossen ska ligga i kloss-huset. Så säger mamma."
Osv, osv, osv, osv.... Det KAN vara så att vi förläst oss på Stina Wirséns "Vem"-böcker..
Avdelning: Barn Taggar: #citat #läsning #bilderböcker
Vi kör väl en enkätfredag för att fira det fina vädret, eller vad säger ni!?
Hej hörni! Jag kickar igång fredagsenkäten igen med lite frågor så här mitt i mars!
Avdelning: Taggar: #fredagsenkäten #läsning
När man själv blir en del av bilden
Vad är det med små barn och böcker med hål i egentligen? Vi har en gammal bok om en ankmamma som letar efter sina ankungar också. Den är i tjock kartong och full av små hål igenom sidorna så att man delvis kan se vad som finns på andra uppslaget. Vi har sällan lyckats läsa hela den boken för att pocketen tycker att det är så roligt att pilla i hålen och bläddra genom att liksom kroka i fingrarna i sidorna.
Avdelning: Barn Taggar: #pekböcker #bilderböcker #recensioner
Hemligheten är att inte förvänta sig så mycket
Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn
Det här är boken om Emanuel Kent som går i 9:an. Som Immanuel Kant, fast med E. Och även Emanuel är lite av en filosof som gärna delar med sig av sin livsvisdom. Hemligheten är att inte förvänta sig så mycket. Om det då går som man tänk, ja, då är ju allt prima liv. Blir det bättre är det ju toppen.
Avdelning: Ungdom Taggar: #humor #uppväxtskildringar #recensioner
Historien om Leon
–Schindlers yngste arbetare av Leon Leyson
Det har skrivits hyllmeter om andra världskriget men intresset tycks ändå aldrig sina. Massor av biografier och självbiografier, böcker om personliga upplevelser och historier har skrivits ner och det är svårt att komma med något unikt. Egentligen behöver man inte det heller, för intresset är så stort att det alltid kommer att finnas läsare. Historien om Leon fyller också en funktion. Framför allt som det är en bok som definitivt kan läsas av barn och som handlar om en pojke i Polen som liksom många andra misshandlades, svalt och placerades i ett getto. Men Leon hade tur. Han överlevde. Hans far fick anställning i en av Schindlers fabriker och efter hand fick även andra i familjen arbete där.
Avdelning: Fakta Taggar: #biografier #andra världskriget #barn #recensioner
Upprepningssaga, räknesaga och musiksaga i ett
Kanske minns någon hur jag förra året skrev om barnboksserien ”Ellen och Olle sjunger” förra året? Jag lånade några av dem i tjock kartongutgåva på biblioteket och läs-sjöng för pocketen som blev helförtjust. Nu kommer det en ny del i serien, ”En elefant balaserade”, och jag blev naturligtvis nyfiken.
Avdelning: Barn Taggar: #pekböcker #bilderböcker #recensioner
Har ni hittat något på rean?
Om det blivit något handlat på bokrean? Jodå så att ehh…
Avdelning: Barn Taggar: #bokrea #läsning #bilderböcker
Ny favorit i bilderbokshyllan
Mamma borta och Åh nej, Bruno! Av Chris Haughton
Jag har en ny favoritförfattare. Som dessutom råkar vara en briljant illustratör. Har ni sett, HAR NI SETT, vilka fina bilder? De är ju helt på pricken! Man kan ju riktigt se hur kugghjulen rör sig i Brunos huvud t ex. Och den stackars övergivna lilla ugglan, det går ju inte att vara sötare än så här!
Avdelning: Barn Taggar: #pekböcker #bilderböcker #recensioner #illustratörer
Minns du din allra första egna hemlis?
Månkan och jag har en hemlighet av Katarina Kieri och Emma Virke
Det är ingen hemlighet att jag är löjligt förtjust i bilderböcker sedan många år tillbaka. Långt innan pocketen var ens påtänkt så satt jag glatt och bläddrade i bilderböcker för mitt eget höga nöjes skull. Det är något med att förena två konstformer. Att berätta i både bild och text samtidigt!
Katarina Kieri är känd sedan många år tillbaka, säkert 10 år minst, för att skriva både ungdomsböcker och barnböcker. Det är den första bilderbok jag kan komma på att jag läst av henne dock men det behöver inte betyda att det är den första hon skrivit. Det är itne Emma Virkes första bilderbok dock. Hon har både illustrerat egna som andras berättelser tidigare och bilderna känns också genomarbetade och väl anpassade till texten.
Avdelning: Barn Taggar: #bilderböcker #recensioner