Gästrecension 

Recension av Mitt positiva liv, Andreas Lundstedt

Flams lägger krokben för de djupa analyserna

Bitvis kommer vi nära och Andreas lämnar ut sig men återigen känns det inte helt äkta och som att vi får ta del av del selektiva sanningen"
Bok-
presentation:
Mitt positiva liv
Författar-
presentation:
Andreas Lundstedt
Utg.år: 2012

Andreas Lundstedt fick reda på att han var hiv-smittad i slutet på 90-talet. Efter det följde tio år med självförakt och destruktivt leverne. "Mitt positiva liv" är en självbiografi som bekräftar att nu är han ute på andra sidan, där hiv inte är något att skämmas för.

Jag var inte speciellt lockad av att läsa om Andreas, den überspralliga diskoartisten. Men efter att ha sett Jonas Gardelss fantastiska serie "Torka aldrig tårar utan handskar" blev jag mer sugen på att veta mera om hiv och dess offer. Dessutom är jag ett stort fan av självbiografier.

Tyvärr visade sig Andreas uppfylla mina fördomar, med råge. Han inte bara råkade vara lite flamsig han gjorde det till sin grej att vara "diskofjolla" med ett enda motto: att ha kul i stunden. Ungefär min raka motsats. Jag blir ganska snabbt irriterad på hans oseriösa, barnsliga person som gör allt för att tränga undan allvaret. Det verkar som att Andreas inte ens varit i kontakt med mer sansade människor, han skriver:

"Det finns inte en frisk tjugoåring som tar döden på allvar. Sjukdomar och livets slut befinner sig någonstans i en framtid oöverskådlig långt borta."

Där har han oerhört fel. Jag är ganska säker på att jag inte är ensam om att ha fruktat döden redan i unga år.

Hållningen – den tramsiga, flamsiga bögen som alltid vill ha kul – är förstås en försvarsmekanism Andreas använder sig av. Jag försöker föreställa mig hur det känns att vara föraktad dels som bög och dessutom med hiv. Det måste vara fasansfullt.

Jag som feminist nafsar på känslan stundtals, men om jag har en dålig svag dag kan jag bara hålla tyst och sminka mig så smälter jag in och gör inte längre folk obekväma. Men Andreas kunde inte komma ifrån hiv-Stina som han kallar viruset han bär på. Förutom på ett sätt, genom att droga sig och fly verkligheten.

I boken framkommer inget om negativa upplevelser på grund av att han är homosexuell. Det förtryck och den skam homosexuella fick utstå och fortfarande får utstå, belyser han inte. Det saknar jag. Han nämner aldrig vikten av att använda kondom. Det torde vara oerhört viktigt att skydda sig när man har hiv, eller?

Jag gillar att Andreas inleder med att berätta om hur han vill ha sin begravning. Det ger tyngd och lockar fram rätt sinnesstämning, som sedan följer med mig trots alla fjomperier. Där i början får vi också följa med under framgångarna med Alcazar, när hiv-Stinas röst väser till honom från spegelbilden:

"Fan vad du är äcklig. Ditt vidriga jävla aidsäckel. Hur fan har du kunnat smutsa ner dig så här? Jag kommer att ta dig. Jag kommer att döda dig. Det vet du, ditt satans aidssvin."

Efter detta följer resten av historien från att han var tio år, i kronologisk ordning och jag-form.

Bitvis kommer vi nära och Andreas lämnar ut sig men återigen känns det inte helt äkta och som att vi får ta del av del selektiva sanningen. Jag saknar analyser och djup. Vilket jag tolkar det som att också Andreas också gör. Hans liv bevisar min tes att när vi fokuserar mest på yta och undviker att tänka efter, står vi kanske helt utan verktyg den dagen något allvarligt händer. För Andreas var det tydligt att om han inte var den glada spralliga bögen, då var han ingen. Lyckligtvis visade det sig att när han slöt fred med sig själv och kom ut som hiv-positiv mötte han långt mindre förakt än han utsatt sig själv för.

Tyvärr får vi inte ta del av tankar kring varför han var så hård mot sig själv. Tyvärr verkar Andreas fortfarande inte våga vara helt och hållet allvarlig.

Profil: Nina Ruthström

Mottagen: 26 oktober 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Mitt positiva liv, Andreas Lundstedt

Andreas Lundstedt berättar om livet som hiv-smittad idag

Utgivningen matchar i tid Jonas Gardells bok. Stilistiskt når inte den här boken samma klass, men det är säkert inte avsikten heller"
Beskedet var en chock och Andreas Lundstedt planerade sin begravning. Så småningom förstod han att hiv-smittan inte längre automatiskt slutade i aids. Nu har han skrivit en bok tillsammans med Cecilia Blankens. Titeln syftar naturligtvis på Hiv-Stina, Andreas Lundstedts följeslagare genom livet, men också på den levnadsglada och positiva killen som hade oturen i hiv-lotteriet. Utgivningen matchar i tid Jonas Gardells bok. Stilistiskt ...
Recension av profil: Viola Kondracki

Utgivning

Mitt positiva liv

av Andreas Lundstedt
Vi känner Andreas Lundstedt från Alcazar, musikalscenen, Melodife...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4