Gästrecension 

Recension av Mitt positiva liv, Andreas Lundstedt

Andreas Lundstedt berättar om livet som hiv-smittad idag

Utgivningen matchar i tid Jonas Gardells bok. Stilistiskt når inte den här boken samma klass, men det är säkert inte avsikten heller"
Bok-
presentation:
Mitt positiva liv
Författar-
presentation:
Andreas Lundstedt
Utg.år: 2012

Beskedet var en chock och Andreas Lundstedt planerade sin begravning. Så småningom förstod han att hiv-smittan inte längre automatiskt slutade i aids. Nu har han skrivit en bok tillsammans med Cecilia Blankens.

Titeln syftar naturligtvis på Hiv-Stina, Andreas Lundstedts följeslagare genom livet, men också på den levnadsglada och positiva killen som hade oturen i hiv-lotteriet. Utgivningen matchar i tid Jonas Gardells bok. Stilistiskt når inte den här boken samma klass, men det är säkert inte avsikten heller utan Anders Lundstedt vill berätta om chocken att få veta att han är hiv-positiv och hur hans liv sedan gestaltade sig.

Det är länge sedan han fick beskedet, ett besked som han länge höll hemligt även för föräldrarna. Visst gick rykten, men så länge han inte bekräftade dem så var de endast rykten. Beskedet var en chock och han planerade sin begravning. Så småningom förstod han att Hiv-smittan inte längre automatiskt slutade i Aids, utan effektiva bromsmediciner fanns nu tillgängliga. Det gällde bara att anpassa dosen och att sköta sin medicinering. Han jobbade på, åt sina mediciner i hemlighet, och kände sig inte sjuk.

Medicinerna hämtade han på natten i det nattöppna jourapoteket. Beslutet att hemlighålla smittan ledde även till att han tog chansen att åka till Australien med Alcazar och kryssa i att han inte hade receptbelagd medicin och att han inte hade hiv, trots att Australien har en av världens noggrannaste och tuffaste tullkontrollanter. Som genom ett under lyckades han komma igenom tullen utan att bli upptäckt.

Hiv-Stina är en livskamrat som ändå visade sitt fula tryne varje gång han tog sin medicin och såg sitt ansikte i spegeln. Så småningom blev det en tung börda att bära och han sökte sig till fest och droger. Så länge han var glad och partajade var inget fel. I ensamhet kom de mörka tankarna. Han uppträdde enligt egen utsago många gånger drogad och ingen ställde honom mot väggen. Det här känns konstigt, visst borde någon uppmärksamma att en artist somnar under sminkningen, men vaknar till liv fullt speedad när det är dags att inta scenen. Det hände inte bara en gång.

Andreas Lundstedt har aldrig haft några problem med att vara homosexuell, han växte upp i en familj där det redan fanns en farbror med den läggningen. Tio dagar gammal inspekteras han av farmor som förtjust utbrister: ”Han kommer att bli en sån där!” Hans mamma klär honom från första stund i rosa sparkdräkter.

Så småningom blir ryktena allt intensivare och mer eller mindre tvingar Andreas Lundstedt att bekräfta sanningshalten. Tvärtemot vad han befarat blir han bara mött med förståelse och sympati.

Längst bak i boken finns ett avsnitt som kallas Hiv för Dummies, där hiv och aids kortfattat beskrivs och där Sven Grützmeier, läkare på Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, svarar på Andreas frågor.

Profil: Viola Kondracki

Mottagen: 22 september 2012

 

Anmäl textfel

 Recensioner 

Recension av Mitt positiva liv, Andreas Lundstedt

Flams lägger krokben för de djupa analyserna

Bitvis kommer vi nära och Andreas lämnar ut sig men återigen känns det inte helt äkta och som att vi får ta del av del selektiva sanningen"
Andreas Lundstedt fick reda på att han var hiv-smittad i slutet på 90-talet. Efter det följde tio år med självförakt och destruktivt leverne. "Mitt positiva liv" är en självbiografi som bekräftar att nu är han ute på andra sidan, där hiv inte är något att skämmas för. Jag var inte speciellt lockad av att läsa om Andreas, den überspralliga diskoartisten. Men efter att ha sett Jonas Gardelss ...
Recension av profil: Nina Ruthström

Utgivning

Mitt positiva liv

av Andreas Lundstedt
Vi känner Andreas Lundstedt från Alcazar, musikalscenen, Melodife...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4