LitteraturMagazinets recension av Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström
Om att äta nyttigt genom vacker och god mat
”Kärlek, oliver och timjan” är en av mina mest tummade kokböcker. Inte för att jag lagat allt utan för att den är som ett litet konstverk att inspireras av. Här finns mängder av lockande recept och spännande kombinationer. Författarena smyger även in en hel del tips på hur man ska hacka, blanda och hantera matlagningen på smartast sätt. Allt utstålar: "Det här fixar du, det är hur enkelt som helst!"
Inriktningen på boken är att äta nyttigare genom vacker och god mat. Det ska inte vara krångligt att äta bra. En efterrätt kan till exempel bestå av yoghurt, florsocker, pistagenötter och krademumma. Inspirationen är hämtad från jordens alla hörn med fokus på Asien.
Beskrivningarna om hur man ska gå till väga är lagom avvägda i längd och går verkligen att förstå. Framför allt är de skrivna med en trevlig ton som gör att det nästan känns som om Anna och Fanny själva stod där intill med glada tillrop.
Mycket fungarar bra att laga för hemmakocken men ibland blir det pannkaka av alltihop. Den smala lasagnen blev till exempel aldrig klar och man behövde hälla på mer mjölk än vad som stod i receptet.
Bilderna går hand i hand med inriktningen på hälsa och exotiska smaker. Fanny Bergenström har ofta valt att fotografera i skymningen eller i skuggan under träd och parasoller där hettan dallrar. Man får känslan av lata dagar utomlands när framåt eftermiddagen slår sig ner och beställer in nya rätter som man aldrig smakat förr med solen fortfarande brännande på huden.
Varje kapitel i boken inleds med en personligt hållen text om hur man kan göra för att äta nyttigare med enkla medel. Lockelsen är att det ser så fint och läckert ut alltihop. En fin och behjärtansvärd angreppsvinkel som verkligen fungerar.
Kapitlet om bakning är min personliga favorit. Jag har bakat alla bröd många gånger och sidorna i mitt exemplar av boken är knögliga och mjöliga. Här finns till exempel recept på egen kavring och lite nyttigare baguetter.
”Kärlek, oliver och timjan” är en kokbok att inspireras av och plocka favoriter ur och återkomma till om och om igen.
Mottagen: 31 maj 2012
Anmäl textfel