Om att ta med sig Jo Nesbø i skogen
LitteraturMagazinets Viktoria har fredagsenkät idag igen! Yej! Idag vill hon prata om ljudböcker, och eftersom jag i det ämnet är en helt omvänd person så blir det kul att svara.
1. Lyssnar du på ljudböcker?
Ja, det gör jag. Ofta. Men hade du frågat mig för lite mer än ett år sen hade jag svarat ett ljungande NEJ! Då var jag och ljudböcker absolut inte kompatibla. Körde jag bil så var jag så inne i boken att jag inte hade en aning om hur jag hade kommit hem när jag parkerade framför garaget - helt livsfarlig. Lyssnade jag vid andra tillfällen vandrade tankarna hela tiden i väg till annat. Eller så somnade jag. Och så satt jag och störde mig hela tiden på att det gick för långsamt. Eller för fort. Dumt var det i alla fall. Tyckte jag då.
Men - sen ändrade det där på sig. Jag gick (ja, det var knäppt, jag vet jag vet) och anmälde mig till mitt livs första marathon. Och för att springa ett marathon måste man ut på många, och långa, och tråkiga löprundor. Mina spellistor på Spotify tröttnade jag på. I stället testade jag att lyssna på ljudböcker medan jag sprang. Och si - nu funkade det! Jag behövde inte koncentrera mig på springandet - benen skötte sig själva. Somna var ju heller inte riktigt ett alternativ. I stället kom jag helt in i bokens värld i ett väldigt koncentrerat lyssnande. Och jag fick inspiration till alla de där långa och många träningsrundorna - jag ville läsa vidare i min bok. Perfekt!
2. När lyssnar du i så fall på ljudböcker?
På landsvägen. I skogen. I trista elljusspåret.
Ytterst sällan när jag kör bil - men om boken är riktigt spännande bär jag med telefonen till bilen och lyssnar vidare där. Men jag har nog sämst simultankapacitet av alla tror jag så det är fortfarande ingen bra idé. (beware alla medtrafikanter...ser ni en vinröd Volvo med en förare som ser lätt disträ ut - var uppmärksamma)
3. Hur stor betydelse har inläsaren för läsupplevelsen tycker du?
Stor. Jag kan störa ihjäl mig på alltför entoniga och tråkiga uppläsare. Eller på dem som uttalar alla stavelser i orden (exempelvis uttalar tydligt "gt" i "vanligt" och "läskigt"). Eller på såna där man hör på rösten att det ligger ett sött litet leende på lur, som om uppläsaren tillgjort läste för små barn. Medan en riktigt bra uppläsare lyfter en vanlig bok till en fantastisk upplevelse där man är i miljön och ser personerna framför sig.
4. Har du någon favorit bland inläsare?
Ja - Katarina Ewerlöf är alldeles fantastisk. Torsten Wahlund är också bra. Helge Skoog - åh! För att inte tala om den bästa jag hört: när Åsa Larsson läste in sin egen Till offer åt Molok.
5. Största fördelen med ljudböcker?
Man kan läsa samtidigt som man springer. En uppfinning i höjd med hjulet och elden och de där.
6. Största nackdelen med ljudböcker?
Det är fortfarande allt det där jag störde mig på då på den tiden när jag inte fixade att lyssna på ljudböcker. Jag stör mig fortfarande, men fördelarna vinner över nackdelarna. Men:
Tempot är för långsamt. När jag själv läser en pappersbok rasar jag ibland förfärande snabbt igenom delar jag inte vill fördjupa mig i. Det går inte med en ljudbok.
Tempot är också för snabbt. (Jag är aldrig nöjd) Ofta när jag läser pappersböcker så läser jag vissa stycken oändligt långsamt. Och läser om dem. De bästa partierna. Eller de där jag inte hänger med riktigt på vad det är som händer.
Det går inte att bläddra tillbaka i en ljudbok och kolla upp saker eller läsa om saker i bokens början. Jag gör ofta det med pappersböcker men det är väldigt svårt att lyckas med i en ljudbok.
Man har svårt att uppfatta sådant som i en pappersbok kan ses med ändringar av typsnitt, talstreck och sånt. Vem som talar. Om det är tillbakablickar. Drömmar. Inre dialoger. Sånt. Man förstår efter en stund när man lyssnar, men inte så direkt som när man läser på papper.
Ljudböcker - numera alltså helt min grej.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #fredagsenkäten #ljudböcker
Jag flyttar tillbaka till det lilla
LitteraturMagazinet är en stor och fantastisk webbplats. Här kan man fastna i timtals och läsa intressanta artiklar och blogginlägg om böcker och författare.
Jag har varit glad och lycklig över att ha haft förmånen att ha min litteraturblogg här. Men jag har senaste tiden känt att det stora formatet inte riktigt passar mig.
Därför flyttar jag nu tillbaka till min gamla blogg Carolina läser... där jag ensam skriver mina spretiga blogginlägg. Vill du fortsätta att följa mig är du hjärtligt välkommen dit!
Avdelning:
Otäcka böcker - de både ger mardrömmar och obehagsrysningar
Jag håller med min LitteraturMagazinet-kollega Henrik Elstad om att Fredagsenkäten ju måste gälla hela helgen? Jag fick nämligen fundera ett tag över några av frågorna och undrar nu vad det är som gör att en slags bok ger mig mardrömmar men ändå är så bra att jag vill läsa om den – medan en annan sorts bok ger mig olustkänsla bara genom sin titel och jag skulle aldrig läsa om den om jag så fick betalt?
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #fredagsenkäten #spökhistorier #klassiker
Boken om granapor - finns på biblioteket
Om man i sin lilla koja med egentillverkade pyttesmå möbler och annat pyttigt hittar små varelser täckta med granbarr och med öron som kantareller – vad gör man då?
Dennis och Trollet provar först att leka lite med de små figurerna men de verkar inte nöjda med att bli lekta med. Inte heller gillar de maten Dennis och Trollet försöker ge till dem. De är rätt kinkiga, faktiskt, och envisas med att kalla sig själva ”människor” och Dennis och Trollet för ”stora monster”. Men egentligen verkar de inte ens själva veta vad de är för något och var de kommer ifrån
Avdelning: Barn Taggar: #7-9 #recension #mittemellan-böcker #humor #vänskap
Melin är liksom helt magisk
Mårten Melin har mutat in en alldeles egen del i svensk barn- och ungdomslitteratur: svensk urban fantasy för barn och yngre tonåringar. Det är Jävla Lucia där Satans dotter börjar i en vanlig högstadieklass, det är lättlästa böckerna om häxan Vera som har köpt sitt trollspö på e-Bay, det är framför allt böckerna om Skogsbingelskolan (Förvandlad, Jag är Love och Pixis bok) där barn med ”speciella egenskaper” går på en särskild internatskola i skogen utanför ett typiskt svenskt litet samhälle.
Melin tar alla möjliga magiska väsen, andar, spöken och oknytt både från svensk och annan mytologi och så låter han dem dimpa ner i svenskt vardagsliv med skola, kompisar, familj och första kärleken.
Avdelning: Barn Taggar: #recension #9-12 #12-15 #urban fantasy #magi #skola #vänskap
Läsupplevelser som förändrar livet
Den här fredagen frågar Viktoria bland annat efter läsupplevelser som förändrar livet i sin fredagsenkät. Har jag någon sådan, då?
Vad läser du just nu?
Jag gottar mig med andra boken i ”A Song of Ice and Fire”: A Clash of Kings (Game of Thrones 2, alltså). Tyvärr har jag nu en period i livet med minimalt med lästid så det går plågsamt långsamt framåt. Jag önskar jag hade två dagar i veckan som var omöjliga att boka in något på, som var helt vikta åt läsning och inget annat. Men jag har inga sådana två dagar…
Avdelning: Taggar: #fredagsenkäten #läsning
Människan som bor i kroppen
Det som lockade mig allra mest med den här boken var själva idén: att huvudpersonen skulle vara någon som inte hade en egen kropp utan bodde i en ny kropp varje dag. Det var precis så fascinerande att läsa om som jag tänkte mig – och på köpet fick jag en hel hög intressanta funderingar.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #kärlek #genus #15-19
Nu ska jag såga...eller vänta lite här nu..??!
Här satt jag nu och var arg. Jag hade läst de två sista böckerna i serien som på svenska heter "Legenden om Kråkan". Här skulle svavelosas och sablas ner och gnällas, för jag var så besviken.
Men av detta blev intet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #sci-fantasy #magi #ungdom
Spejarens lärling funkar utmärkt som högläsning
Gorlans ruiner är första delen i serien "Spejarens lärling". Det är utmärkt ungdomsfantasy, rapp handling med en hel del humor. När serien kom läste jag de tre första böckerna – hade tänkt läsa hela serien men det kommer hela tiden så många andra böcker som pockar på uppmärksamhet.
Nu började jag om serien från början eftersom barnen därhemma hade eftersökt något som var både spännande och roligt till kvällshögläsningen. Jag kan härmed rapportera att "Spejarens lärling" passar utmärkt till högläsning för lite äldre barn
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #9-12 #12-15 #högläsning #lärlingskap #äventyr
Om John Blund och ondska
Mina goda intentioner var att sätta mig en stund på fredagskvällen och skriva mina svar på fredagsenkäten. Men John Blund ändrade på allt detta. Ungefär vid halv åtta på kvällen seglade han in genom fönstret och började kasta sand på mig och jag somnade som en gris i läsfåtöljen. Två timmar senare vaknade jag med dregel på hakan och undrade var min kväll hade tagit vägen.
#vecka-med-för-lite-nattsömn-och-därpå-två-glas-rödvin-skyll-dig-själv
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #fredagsenkäten
Mellanbok i mellankrigstid
Mellan rött och svart är en helt OK bok, om man betänker hur mycket tid, hur många idéer och händelser den vill få med. Men – när jag har läst den så känner jag att jag hade förväntat mig mer av den.
För det första så var jag väldigt färdig med huvudpersonerna från Brobyggarna och Dandy. Jag HAR redan läst om hur duktiga de tre bröderna Lauritzen är.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #Europa #1900-tal
Biblioteket ska väl vara till för alla?
Lite grann undrar man ju vad det är för klientel som brukar frekventera Ishøjs bibliotek?
Avdelning: Taggar: #humor #bibliotek
Carolina tycker till om Austen – the sequel
Jag skröt igår om att det var så mycket som gjorde att jag tyckte om att läsa Jane Austens böcker att jag var tvungen att återkomma i ämnet med ett inlägg till. Så nu återvänder jag alltså till Austenland.
Varför gillar jag då så mycket att läsa Austen? Igår skrev jag om alla de fantastiska karaktärer man får lära känna i hennes böcker. Men sen är det detta med miljön de lever i. England, överklass, början av 1800-talet, landsbygd, fina hus, byta om till middagen, promenader i parken och i det vackra landskapet (som liksom finns till för hästar, för jakt och för stillsamt promenerande människor), upstairs/downstairs… Jag upphör aldrig att fascineras av den här världen! Jag älskar ju att läsa om andra världar och främmande miljöer, och det här är så oerhört långt ifrån min egen verklighet att det egentligen är som att läsa fantasy. Minus svärdsfajterna och de magiska besvärjelserna.-KLIPP Drakar finns det dock en hel del hos Austen också. Tänk bara på lady Catherine DeBurgh på Rosings park (i Stolthet och fördom). Eller på sir Walter Elliott i Övertalning.
Ja, ja, ett vanligt argument för att tycka om Austen är att det hon skriver känns så modernt fast det är så länge sedan det skrevs. Det gör det! Hur de tänker och funderar och så, ja. Men deras värld jämfört med min egen moderna? Ta bara det här med vad de håller på med om dagarna. Ingen av huvudpersonerna jobbar. Eller, OK, vi har i just Övertalning i och för sig en hoper sjökaptener i flottan, men de sköter liksom sitt arbete vid sidan av de viktiga händelserna i de här lantlivskretsarna.
Men förutom de uppenbarligen tjänstlediga kaptenerna has det inga som helst arbeten. Dagarna går ut på att gå på visit hos varandra (tja, de har ju inte Facebook så på något sätt måste de viktiga statusuppdateringarna göras), prata med varandra om vad som sades under visiterna, gå på promenader, beundra landskapet, skriva brev till varandra om man bor för långt bort för att göra visiter, gå hem till varandra på middag eller eventuellt bara gå hem till varandra efter middagen för att umgås lite på kvällskvisten. Och hela tiden går allt ut på att konversera, konversera, konversera. Tiden mellan allt socialt leverne övar man kanske på sitt pianospel eller broderar, eller läser (kvinnorna), går ut och skjuter ner lite fasaner från skyn eller läser (herrarna). De eventuella barnen tar någon annan (anställd) hand om. De får möjligen komma in en stund framåt kvällen och artigt säga hej till sina föräldrar. Om de inte rent av går på skola någon annanstans och bara kommer hem till jullovet (och oj, vad stimmigt och jobbigt livet blir då, klagar en av personerna i Övertalning). Maten lagas givetvis av någon annan. Påklädningen också. Städningen ska vi inte bara prata om. Och, ja, ni vet allt det där som fyller åtminstone hela mitt liv – det gör någon annan. Återstår alltså bara det sociala livet.
Visst verkar det fint och lyxigt med allt det där – uppassande, tjänstefolk och lyx. Men tänk om jag själv hade levt då, och med de förhållandena? Jag, som tycker långa släktmiddagar med allmänt hållen konversation är ungefär lika roligt som kroken tandläkaren använder för att rota djupt nere vid tandhalsarna? Jag, som inte ringer upp någon om jag inte har ett direkt ärende av något slag? Visiter för allmänt småpratande, middagar med intelligent konversation, långa kvällar i sällskapsrummet med social samvaro…jag hade verkligen inte stått ut många dagar i Austenland. Möjligen om jag hade arbetat som hushållerska eller bondmora eller något annat ruschigt (fast då hade jag säkert inte kunnat läsa böcker och det hade nog varit ännu värre att stå ut med).
Klart att personerna i boken ältar så mycket vad andra människor säger och tycker, och hur de säger det, och till vem, och i vilken ordning de i ett promenadsällskap promenerar och att en liten dagsuflykt till Lyme kan bli ett helt äventyr när man inte har något annat för sig om dagarna än just det att umgås med andra människor. Jag kan bli lite trött när Austen börjar rabbla vem som ska åka hem i vagn och vem som ska promenera, vem som ska stanna hos en sjukling och vem som ska gå iväg på middag. Det känns väldigt omständligt och jag vill bara skrika att ”jamen hur svårt kan det vara? Just do it!”
Och etiketten! Den kan jag fascineras över hur länge som helst! Vem som ska tilltalas på vilket sätt: Miss Elliott om äldsta systern i Övertalning, Miss Anne eller Miss Anne Elliott om näst äldsta systern. Ers nåd ibland och ers höghet ibland, ibland sir, ibland högvälborne... Och så vet alla i ryggmärgen vilken ordning man ska gå in i och ut ur i rum, beroende på rangordning. Gifta fruar först, i ordning efter börd förstås, och så ogifta kvinnor sedan, i åldersordning. Man baxnar.
Sen lägger jag ner Austenboken ifråga och återgår till vardagslivet i Vismarlöv. Där maten lagas av oss själva (efter det att vi trötta kommer hem från jobbet). Där middagen aväts i sällskap med våra barn, som vi umgås med och uppfostrar alldeles själva, tack så mycket. Och där middagsbordet utan vidare ceremonier lämnas eftersom kvällsaktiviteter väntar. Ordningsföljd när vi tågar ut från köket finns helt enkelt inte. Jag tänker på vårt sociala liv kontra de högtstående konversationerna i Austens sällskapsrum: fredagskväll i Vismarlöv där någon sitter vid TVn, någon med en bok och minst två av oss glor in i någon slags datorskärm. Jag tänker på fysisk aktivitet à la Austen – promenad – kontra vardagsfysisk aktivitet i Vismarlöv – borsta av en snöig bil samtidigt som man stampar med fötterna för att inte frysa sönder och samman.
Austens värld – det är rena fantasyn. Och eftersom jag älskar att fly in i en annan värld när vardagslivet känns lite för vardagligt så älskar jag Austens värld.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #läsfunderingar #Jane Austen #England #1800-tal
Klassikerläsning - Austens Övertalning
Anne Elliott är verkligen körd. Hon är på glasberget. 27 år och ogift – det kommer liksom aldrig att bli någon reda med den kvinnan. Inget bröllop, dömd att vara den negligerade mellansystern för resten av livet. Inte för att hon vill gifta sig med någon – hon blev kär i en kapten Fredrik Wentworth när hon var 19, han friade till henne men hon blev övertalad av sin mors vän att tacka nej eftersom kaptenens framtid var lite osäker. Han blev mycket sårad och drog ut på havet, blev framgångsrik kapten med eget skepp och många pengar. Anne kom aldrig över honom och kan inte tänka sig någon annan.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #klassiker #England #1800-tal
Fredagsenkätsdags!
Viktorias fredagsenkät är tillbaka efter att den vilat upp sig efter helgerna. Vad kul!
1. Vad läser du just nu?
Jag läser Övertalning av Jane Austen. Det är snart dags för vår Austen-bokcirkel som vi har ungefär två gånger om året. Och så lyssnar jag på Och bergen svarade av Khaled Hosseini. Jag har precis bara börjat lyssnandet så har inte mer än konstaterat att Björn Granath har en väldigt behaglig uppläsarröst.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #fredagsenkäten #London
Carolinas fantasy tio-i-topp
Mitt bokliga nyårslöfte gick i stort ut på att jag skulle låta mig själv återvända till fantasyläsandet så mycket jag kunde. Det har alltid varit min favoritgenre, och jag har plöjt ett antal gigantiska luntor genom åren. Senaste åren har jag av olika anledningar inte ägnat tillräckligt mycket tid åt mina älskade fantasytegelstenar men nu ska det bli ändring på det.
Så som en liten inledningsfanfar för alla kommande inlägg om andra världar, listiga trollkarlar, fantastiska svärd med egna namn, ohyggliga monster och ondskefulla härskare presenterar jag här en lista över de fantasyböcker jag tyckt om allra mest.
Avdelning: Fantastik Taggar: #boklistor #fantasy
Nä, det går inte att hålla räkningen på hur många som dör
A Game of Thrones, första boken i serien A Song of Ice and Fire, är en fantastisk bok. Men när jag ska beskriva för någon vad den handlar om så får jag problem: ”ja...det handlar om...jo..den är väldigt komplex. Väldigt. Och så är det väldigt många personer. Mycket död. Och sex. Och män som gör Viktiga Saker. Det finns också kvinnor som gör Viktiga Saker (eller i alla fall en) men mest är de bara vackra. Eller i vägen.”
Jag ska försöka ta mig samman och göra en något bättre sammanfattning. Ungefär så här:
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #A Song of Ice and Fire #fantasy #drakar #krig #magi
Om att besöka sin barndoms miljöer igen
Lin Hallberg har mer eller mindre uppfunnit en helt egen bokgenre. Det är böcker som handlar om ungdomar någonstans på gränsen till vuxenblivandet och som lär känna sig själva och omvärlden samtidigt som de på något sätt umgås med hästar. Det är definitivt inte hästböcker som de brukar vara, med en Älskad Häst i centrum (och som ju Lin Hallberg är en mästare på att skriva för de yngre barnen – böckerna om Sigge, och om Teddy till exempel). Nej, det här är mer väldigt bra ungdomsböcker som utspelar sig i hästiga miljöer.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #hästar #utvecklingsroman #Argentina #15-19