Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer" av Fanny Ambjörnsson? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer

Av Fanny Ambjörnsson

Bok-
presentation:
I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer
Författar-
presentation:
Fanny Ambjörnsson

Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.

Men hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur högt får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och när riskerar man att bli kallad för hora?

I I en klass för sig, ger Fanny Ambjörnsson svar på dessa frågor samtidigt som hon ger en alldeles unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar.

Ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram, skildras. De går Samhällsprogrammet och Barn- och Fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Och som de själva uttrycker: »Ja, och om BF tänker man rassel rassel i korridorerna, såna som typ gör mer väsen av sig« och »Tjejerna i Natur och Samhälls är finare kan man säga. De går liksom med sina små dräkter i skolan. De är lite fina i kanten, lite mer strikta«. FÖRFATTAREN: Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och verksam vid Stockholms Universitet. Tillsammans med fyra vänner har hon skrivit böckerna Ett Hjärta i Jeans. Och Andra texter om Tjejer och Tjejers Grejer. (Alfabeta 1997) och Uppror Pågår. Feminister i Tre Generationer. (Alfabeta 1999), som båda vänder sig till ungdomar i högstadie- gymnasieåldern. Ambjörnsson har också medverkat i antologierna Behag och Begär (Carlssons 1998) och Sexualitetens Omvandlingar (Daidalos 2003).

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Ordfront Förlag
Lagerstatus: Tillfälligt slut
Utgivningsdatum: 20040201
9789170370274

Häftad
Förlag: Ordfront
Lagerstatus: Spärrad

Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.Men hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur högt får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och när riskerar man att bli kallad för hora?

I I en klass för sig - Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer, ger Fanny Ambjörnsson svar på dessa frågor samtidigt som hon ger en alldeles unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar.

Ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram, skildras. De går Samhällsprogrammet och Barn- och Fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Och som de själva uttrycker: »Ja, och om BF tänker man ’rassel rassel’ i korridorerna, såna som typ gör mer väsen av sig« och »Tjejerna i Natur och Samhälls är finare kan man säga. De går liksom med sina små dräkter i skolan. De är lite fina i kanten, lite mer strikta«.

Utgivningsdatum: 20100415
9789174419474

CD-skiva
Förlag: Earbooks
Lagerstatus: Definitivt slut

Veronica hatar krystade situationer. Det blir så himla stelt när saker ska vara romantiska. När man ska vara en fin flicka.
Andrea undviker att stanna i matsalen efter att hon ätit upp. Hon får matångest av alla rester på tallriken. De får henne att tänka att hon borde banta.
Mia och Catrin är varandras allt. De bråkar aldrig. Helst skulle Mia och hennes pojkvän adoptera Catrin, så att de alltid fick vara tillsammans.

Hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur hög får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och hur förhåller det sig med begreppet hora?
I en klass för sig ger en alldeles unik inblick i tjejers vardag och villkor. Under drygt ett år följde Fanny Ambjörnsson ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram. Två klasser med olika syn på sig själva och andra.

Fram växer en bild som är mer komplicerad än den vi vanligtvis möter i medierna. Vi får veta hur tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningar om den normala tjejen. Vi får också en förståelse för vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar i skapandet av genus.

Utgivningsdatum: 20050101
9789197478175

Bok: 129828

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Fanny Ambjörnsson

Hon är socialantropolog med inriktning på genusvetenskap. 2004 disputerade hon på doktorsavhandlingen "I en klass för sig" och i november 2011 kom hennes bok "Rosa. Den farliga färgen".

 Författarporträtt 

Fanny Ambjörnsson

Hon är socialantropolog med inriktning på genusvetenskap. 2004 disputerade hon på doktorsavhandlingen "I en klass för sig" och i november 2011 kom hennes bok "Rosa. Den farliga färgen".

Utgivning

Rosa : den farliga färgen

av Fanny Ambjörnsson
Fanny Ambjörnsson vrider och vänder på vårt förhållande till färgen rosa och sätter färgens betydelse i ett historiskt perspektiv. Det handlar hur en färg präglats av genus, klass och sexualitet och hur den används för att markera hierarkier.

I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer

av Fanny Ambjörnsson
Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dål...

Vad är queer?

av Fanny Ambjörnsson
Queerbegreppet har fått fäste i dagens samhällsdebatt, men är den...
Danskt band, Finns i lager, 376 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2