Söker du efter "I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer" av Fanny Ambjörnsson? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer
Av Fanny Ambjörnsson
Bok- presentation: |
I en klass för sig : genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer |
Författar- presentation: |
Fanny Ambjörnsson |
Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.
Men hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur högt får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och när riskerar man att bli kallad för hora?
I I en klass för sig, ger Fanny Ambjörnsson svar på dessa frågor samtidigt som hon ger en alldeles unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar.
Ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram, skildras. De går Samhällsprogrammet och Barn- och Fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Och som de själva uttrycker: »Ja, och om BF tänker man rassel rassel i korridorerna, såna som typ gör mer väsen av sig« och »Tjejerna i Natur och Samhälls är finare kan man säga. De går liksom med sina små dräkter i skolan. De är lite fina i kanten, lite mer strikta«. FÖRFATTAREN: Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och verksam vid Stockholms Universitet. Tillsammans med fyra vänner har hon skrivit böckerna Ett Hjärta i Jeans. Och Andra texter om Tjejer och Tjejers Grejer. (Alfabeta 1997) och Uppror Pågår. Feminister i Tre Generationer. (Alfabeta 1999), som båda vänder sig till ungdomar i högstadie- gymnasieåldern. Ambjörnsson har också medverkat i antologierna Behag och Begär (Carlssons 1998) och Sexualitetens Omvandlingar (Daidalos 2003).
Utgåvor
Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.Men hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur högt får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och när riskerar man att bli kallad för hora?
I I en klass för sig - Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer, ger Fanny Ambjörnsson svar på dessa frågor samtidigt som hon ger en alldeles unik inblick i unga tjejers vardag och villkor. Fram växer en bild, som är mera komplicerad och mycket intressantare än den vi möter i medierna. Vi får veta hur unga tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningarna om den normala tjejen. Om vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar.
Ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram, skildras. De går Samhällsprogrammet och Barn- och Fritidsprogrammet, två klasser med olika syn på sig själva och andra. Och som de själva uttrycker: »Ja, och om BF tänker man ’rassel rassel’ i korridorerna, såna som typ gör mer väsen av sig« och »Tjejerna i Natur och Samhälls är finare kan man säga. De går liksom med sina små dräkter i skolan. De är lite fina i kanten, lite mer strikta«.
Veronica hatar krystade situationer. Det blir så himla stelt när saker ska vara romantiska. När man ska vara en fin flicka.
Andrea undviker att stanna i matsalen efter att hon ätit upp. Hon får matångest av alla rester på tallriken. De får henne att tänka att hon borde banta.
Mia och Catrin är varandras allt. De bråkar aldrig. Helst skulle Mia och hennes pojkvän adoptera Catrin, så att de alltid fick vara tillsammans.
Hur blir man egentligen tjej? Vad är normalt och onormalt, rätt och fel? Hur hög får man skratta och hur bredbent får man sitta innan man riskerar sitt rykte? Och hur förhåller det sig med begreppet hora?
I en klass för sig ger en alldeles unik inblick i tjejers vardag och villkor. Under drygt ett år följde Fanny Ambjörnsson ett trettiotal tjejer mellan 16 och 18 år, på två skilda gymnasieprogram. Två klasser med olika syn på sig själva och andra.
Fram växer en bild som är mer komplicerad än den vi vanligtvis möter i medierna. Vi får veta hur tjejer både upprätthåller och utmanar föreställningar om den normala tjejen. Vi får också en förståelse för vilken roll klass, sexualitet och etnicitet spelar i skapandet av genus.
Bok: 129828
Anmäl textfel
Fanny Ambjörnsson
Hon är socialantropolog med inriktning på genusvetenskap. 2004 disputerade hon på doktorsavhandlingen "I en klass för sig" och i november 2011 kom hennes bok "Rosa. Den farliga färgen".