Viktig läsning när TV4 lägger ner sina lokalredaktioner
Bernt Hermeles bok "Firman Bonnier" gavs ut i höstas. Oavsett vad man tycker om hans ibland svepande och raljerande sätt att uttrycka sig, är det en unik genomgång av ett mediaimperium som är bland det mäktigaste i världen. Boken blir extra aktuell nu i dagarna när nyheten om att Bonnierägda TV4 lägger ner alla sina lokal-teveredaktioner – trots att kanalen går med vinst.
Den lokala journalistiken runt om i Sverige har bantats enormt under de senaste åren. Som om inte detta vore nog kom ytterligare ett dråplslag här om dagen när TV4, som ägs av familjen Bonnier, meddelade att man lägger ner alla sina lokala teveredaktioner. 140 personer sägs upp. Detta trots att kanalen går med vinst.
Bernt Hermele, en av landets få experter på Bonniers imperium, gör en analys av bakgrunden till detta beslut i en artikel i Aftonbladet.
Dagens boktips är Bernt Hermeles bok som kom i höstas. Det är mycket intressant läsning för den som vill veta mer om hur tidningar, tevekaneler och förlag ägs i Sverige – även om boken är lite ostrukturerad och Hermele bitvis uttrycker sig både svepande och raljerande och ibland rent nedsättande. Det känns också ibland som om vissa delar i boken bygger på rent skvaller och spekulationer. Men – tar man allt detta med en nypa salt är boken en bra genomgång över ägarstrukturer och milstolpar i Sveriges medialanskap. Visste du till exempel att Bonnier äger 200 bolag i 15 länder? Att de har 15 000 anställda och en omsättning på 32 miljarder? Detta är såklart inget problem i sig, bara en intressant faktauppgift att känna till för den som mot förmodan tror att Bonniers bara är ett bokförlag. Det som är problematiskt är att EN ägare har kontroll över så många led – från produktion till försäljning till kanaler för marknadsföring. Det blir en monopolställning. I USA hade exempelvis en ägare inte fått skaffa sig en sådan särställning inom ett och samma område – de hade konkurrenslagstiftningen satt stopp för. I Sverige gjorde Marita Ulvskog ett försök att begränsa Bonnierkoncernens dominans i slutet av 1990-talet. Men hennes färdiga proposition hamnade efter många turer till slut i papperskorgen.
Om detta och mycket mer kan du läsa i Bernt Hermeles bok.
Avdelning: Fakta Taggar: #Bonnier #TV #journalistik
Tidskast
När jag jobbar i antikvariatet blir det så tydligt det här med tid. Tiden som passerar. Tiden som en vågrörelse. Hur ingenting är nytt under solen.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#biografier
#memoarer
#tid
Kontraster...
En bok kan bestå av dagboksanteckningar från ett fängelse, som Mohamedou Ould Slahis ögonvittnesskildring inifrån Guantánamo-fängelset på Kuba. En bok kan också vara "glitter, glamour och röda mattor så långt ögat når" som säljtexten lyder på baksidan av sjunde delen av shopaholic-serien av Sophie Kinsella.
Lika som bär
Såklart går det trender i allt, även i bokomslag.
Jag kan inte låta bli att roa mig med att jämföra omslag och hitta likheter. Vad sägs om de här, alla utgivna 2014 på tre olika förlag?
Hurra! Just i natt behöver jag inte sova!
Ibland får jag för mig att jag inte behöver sova. Tänk så lustigt, men just den här natten klarar jag mig på fyra timmars nattsömn! Hurra, då får jag fortsätta att läsa och BEHÖVER INTE släcka lampan före midnatt!
Avdelning:
Feelgood
Taggar:
#sträckläsning
#nattläsning
Astrid Lindgren avskydde all nationalism
Astrid Lindgren avskydde innerligt indelandet av människor efter nationalitet.
Under hela Andra världskriget skrev hon en "krigsdagbok" där hon bland annat klistrade in tidningsurklipp. Hon visste inte vem hon skulle hata mest – Hitler, Mussolini eller Stalin. I ett brev till väninnan Louise Hartung i slutet av 1950-talet understyker hon var hon står. Bilden är från sidan 277 i biografin "Denna dagen, ett liv".
Avdelning: Fakta Taggar: #nationalism #biografi
Plötsligt slår det mig...
Letar bilder till en text och scrollar förbi denna bild (ovan). Eller vänta... den var visst beskuren. Har aldrig tänkt på att WORD och ORD är så lika...
Avdelning:
Skriv!
Taggar:
#etymologi
#lika som bär
Kommer jag att få ett recensionsex?
Har fyllt i ett formulär på en amerikansk webbsida för att få ett recensionsexemplar. Kommer de att skicka boken till mig? Spänningen är olidlig...
Taggar: #recensionsexemplar #unika läsare
Katastrofen är nära
Bläddrade i en av böckerna jag har på mitt skrivbord och fick syn på de här raderna. Och tänker att katastrofen är här.
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#läsning
#demokrati
#samtal
Lucka nummer 24: God Jul alla läsare!
Idag är det självaste julafton. Idag tindrar vi.
Idag är det dopparedagen (fast få – åtminstone i min familj – gillar det doppade brödet). Idag är det Jesus födelsedag (fast få, åtminstone i Sverige, tror på Gud). Idag är det den saliga julefridens dag (fast många super sig redlösa och många sitter ensamma).
Idag är dagen då glädjen är saligare och sorgen är djupare än vanliga dagar. Dagen då allt är högst eller lägst, beroende på omständigheter och tur.
Taggar: #julkalendern14
Ulf Stark underhåller förkylda barn
Det är en liten tradition att barnen blir sjuka veckan före jul. Då passar det bra att lyssna på en gammal radiojulkalender från 2010.
Taggar: ##jul #radio #kalender #vab
Lucka nummer 11: Ibland blir det inte som man tänkt sig
Det ska tindras i jultid. Oj, vad mysigt allt ska vara. Men det blir inte alltid så.
Ganska ofta blir man osams om vem som ska sätta dit stjärnan i toppen.
Ibland blir mamma så besatt av julstädningen dan-före-dan att hon råkar slänga bort jullådan med alla julgransprydnader – som i barnboken "Julstök hos Max och Mia" på stora bilden högst upp.
Ibland bränner man knäcksmeten.
Taggar: #julkalendern14
Glad första advent! Nu startar LitteraturMagazinets julkalender
Idag startar LitteraturMagazinets julkalender. Varje dag fram till jul kommer en ny lucka där vi delar med oss av boktips och tankar inför julen.
Taggar:
#julkalendern14
Välförtjänt pris för "Mannen som slutade ljuga"
Journalisterna som gjorde reseachen bakom boken "Mannen som slutade ljuga" har fått Stora journalistpriset. Boken som skrevs utifrån avslöjandena är dessutom en av de allra bästa fackböckerna från 2013.
Avdelning: Fakta Taggar: #Stora journalistpriset #psykoanalys #avslöjanden
Så här ska en självbiografi se ut hösten 2014
Inte mindre än tre biografier med liknande formspråk har landat på mitt skrivbord de senaste veckorna. Har formgivarna pratat ihop sig?
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#självbiografi
#biografi
#formgivning
#formspråk
#politiker
De är verkligen inte kloka!
Jag har inte läst om Masarin och hans tokiga pappa och farfar sedan jag var liten. Minns att jag tyckte att berättelsen var läskig och obehaglig. Gillade inte det gränslösa och oförutsägbara. Nu har jag och sonen lånat en sprillans ny och fin utgåva på biblioteket, säkert inköpt efter att Barbro Lindgren fick ALMA-priset i våras.
Avdelning: Barn Taggar: #ALMA-priset #nostalgi #välskrivet
I kväll ska jag se filmen...
Det är 37 år sedan Robyn Davidson gjorde sin ensamma vandring genom den australiska öknen. Det är 21 år sedan jag läste hennes bok.
Avdelning: Fakta Taggar: #reseskildring #personlig utveckling