God jul alla läsare!
Vilket år det varit! Under 2013 har LitteraturMagazinet funnit massor av nya läsare och vi tycker själva att vi bara blir bättre och bättre. Vi är så otroligt tacksamma för all respons från er läsare – både positiv och negativ. Fortsätt berätta vad vi gör bra och vad vi gör dåligt! Det är tack vare era kommentarer och påpekanden som vi kan bli ännu bättre.
Men idag är det julafton och idag ska vi ta det lugnt – självklart tillsammans med en bok. Vad läser du i jul?
Så här svarar några av LitteraturMagazinets medarbetare:
Viktoria Thornberg: Jag läser "Tragedi på en lantkyrkogård" av Maria Lang. Boken utspelar sig under julen och har alla ingredienser som behövs för en julsaga. Mord, snö och intriger.
Emma Kreü: Det perfekta julläsningen är den som är avslappnande! I år blir det "Svarta änglar" av Rebecca Chance.
Carolina Landin: Jag brukar smyga mig undan med en bok när resten av släkten sitter efter julbordet med stinna magar. Det kan bli på en undanskymd gästtoalett, bakom den yviga granen eller längst in under dubbelsängen med en ficklampa. Antingen med Margaret Atwoods ”Tjänarinnans berättelse” i händerna eller Amanda Hellbergs ”Snögloben”.
Anette Blomqvist: Jag väljer böcker som passar att läsa under julen till exempel "Häxan och lejonet" av C S Lewis och "Evig natt: En arktisk spökroman" av Michelle Paver.
Sofie Nordqvist: Jag kommer läsa om "Kalle som Lucia" av Anette Skåhlberg. Kalle skulle väldigt gärna vilja vara lucia i klassens tåg, klassen röstar fram honom, men rektorn sätter stopp. Kalle blir ledsen, men kommer snart på en idé för att kunna försöka uppfylla sin dröm.
Linda Odén: Jag väljer "Fiskar ändrar riktning i kallt vatten" av Pierre Salowski. Den utspelar sig under en isstorm i Quebec och passar definitivt att läsa i jul. En riktigt mysig bok om grannar som möts.
Sebastian Lönnlöv: I jul försöker jag läsa de där böckerna som blivit liggande, men eftersom de är så väldigt många ska jag försök vaska fram smaskiga guldkorn som jag verkligen tror på!
Jonna Lindberg: Jag plockar fram gamla barn- och ungdomsboksklassiker. Roald Dahls "Matilda" och Charles Dickens "En julsaga" står högst på listan. Dessutom lyssnar jag på Annika Thors "En ö i havet", en riktig favorit.
Linus Glansholm: Jag läser "Den hemliga historien" av Donna Tartt. Hittills så upplever jag den som vilken Håkan Nesser som helst, vilket i och för sig inte är så illa. Därefter blir det nog "Mannen utan öde" av Imre Kertész.
Vad läser du i jul?
Taggar: #julkalendern
Tidskast
När jag jobbar i antikvariatet blir det så tydligt det här med tid. Tiden som passerar. Tiden som en vågrörelse. Hur ingenting är nytt under solen.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#biografier
#memoarer
#tid
Kontraster...
En bok kan bestå av dagboksanteckningar från ett fängelse, som Mohamedou Ould Slahis ögonvittnesskildring inifrån Guantánamo-fängelset på Kuba. En bok kan också vara "glitter, glamour och röda mattor så långt ögat når" som säljtexten lyder på baksidan av sjunde delen av shopaholic-serien av Sophie Kinsella.
Lika som bär
Såklart går det trender i allt, även i bokomslag.
Jag kan inte låta bli att roa mig med att jämföra omslag och hitta likheter. Vad sägs om de här, alla utgivna 2014 på tre olika förlag?
Hurra! Just i natt behöver jag inte sova!
Ibland får jag för mig att jag inte behöver sova. Tänk så lustigt, men just den här natten klarar jag mig på fyra timmars nattsömn! Hurra, då får jag fortsätta att läsa och BEHÖVER INTE släcka lampan före midnatt!
Avdelning:
Feelgood
Taggar:
#sträckläsning
#nattläsning
Astrid Lindgren avskydde all nationalism
Astrid Lindgren avskydde innerligt indelandet av människor efter nationalitet.
Under hela Andra världskriget skrev hon en "krigsdagbok" där hon bland annat klistrade in tidningsurklipp. Hon visste inte vem hon skulle hata mest – Hitler, Mussolini eller Stalin. I ett brev till väninnan Louise Hartung i slutet av 1950-talet understyker hon var hon står. Bilden är från sidan 277 i biografin "Denna dagen, ett liv".
Avdelning: Fakta Taggar: #nationalism #biografi
Plötsligt slår det mig...
Letar bilder till en text och scrollar förbi denna bild (ovan). Eller vänta... den var visst beskuren. Har aldrig tänkt på att WORD och ORD är så lika...
Avdelning:
Skriv!
Taggar:
#etymologi
#lika som bär
Kommer jag att få ett recensionsex?
Har fyllt i ett formulär på en amerikansk webbsida för att få ett recensionsexemplar. Kommer de att skicka boken till mig? Spänningen är olidlig...
Taggar: #recensionsexemplar #unika läsare
Katastrofen är nära
Bläddrade i en av böckerna jag har på mitt skrivbord och fick syn på de här raderna. Och tänker att katastrofen är här.
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#läsning
#demokrati
#samtal
Lucka nummer 24: God Jul alla läsare!
Idag är det självaste julafton. Idag tindrar vi.
Idag är det dopparedagen (fast få – åtminstone i min familj – gillar det doppade brödet). Idag är det Jesus födelsedag (fast få, åtminstone i Sverige, tror på Gud). Idag är det den saliga julefridens dag (fast många super sig redlösa och många sitter ensamma).
Idag är dagen då glädjen är saligare och sorgen är djupare än vanliga dagar. Dagen då allt är högst eller lägst, beroende på omständigheter och tur.
Taggar: #julkalendern14
Ulf Stark underhåller förkylda barn
Det är en liten tradition att barnen blir sjuka veckan före jul. Då passar det bra att lyssna på en gammal radiojulkalender från 2010.
Taggar: ##jul #radio #kalender #vab
Lucka nummer 11: Ibland blir det inte som man tänkt sig
Det ska tindras i jultid. Oj, vad mysigt allt ska vara. Men det blir inte alltid så.
Ganska ofta blir man osams om vem som ska sätta dit stjärnan i toppen.
Ibland blir mamma så besatt av julstädningen dan-före-dan att hon råkar slänga bort jullådan med alla julgransprydnader – som i barnboken "Julstök hos Max och Mia" på stora bilden högst upp.
Ibland bränner man knäcksmeten.
Taggar: #julkalendern14
Glad första advent! Nu startar LitteraturMagazinets julkalender
Idag startar LitteraturMagazinets julkalender. Varje dag fram till jul kommer en ny lucka där vi delar med oss av boktips och tankar inför julen.
Taggar:
#julkalendern14
Välförtjänt pris för "Mannen som slutade ljuga"
Journalisterna som gjorde reseachen bakom boken "Mannen som slutade ljuga" har fått Stora journalistpriset. Boken som skrevs utifrån avslöjandena är dessutom en av de allra bästa fackböckerna från 2013.
Avdelning: Fakta Taggar: #Stora journalistpriset #psykoanalys #avslöjanden
Så här ska en självbiografi se ut hösten 2014
Inte mindre än tre biografier med liknande formspråk har landat på mitt skrivbord de senaste veckorna. Har formgivarna pratat ihop sig?
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#självbiografi
#biografi
#formgivning
#formspråk
#politiker
De är verkligen inte kloka!
Jag har inte läst om Masarin och hans tokiga pappa och farfar sedan jag var liten. Minns att jag tyckte att berättelsen var läskig och obehaglig. Gillade inte det gränslösa och oförutsägbara. Nu har jag och sonen lånat en sprillans ny och fin utgåva på biblioteket, säkert inköpt efter att Barbro Lindgren fick ALMA-priset i våras.
Avdelning: Barn Taggar: #ALMA-priset #nostalgi #välskrivet
I kväll ska jag se filmen...
Det är 37 år sedan Robyn Davidson gjorde sin ensamma vandring genom den australiska öknen. Det är 21 år sedan jag läste hennes bok.
Avdelning: Fakta Taggar: #reseskildring #personlig utveckling