LitteraturMagazinet recenserar
Det känns futtigt att säga att böckerna är viktiga
Jag hoppas, hoppas, hoppas att den kommer ut i nya utgåvor, år efter år, och läses av generation efter generation"
Brutal, rå och ändå så öm och kärleksfull på samma gång. Det är Jonas Gardells text i den tredje delen av trilogin ”Torka aldrig tårar utan handskar 3. Döden”.
Jag hör Gardells röst för mitt inre öra, speciellt i de avsnitt där han berättar med korta meningar. En enda mening får en egen rad. Där han riktigt hamrar in budskapet. För vem är vi människor som tror att vi ska ha rätt att bestämma om vad som får finnas och vad som ska bort. Liknelsen med den vita älgen, som anses vara ett naturens misstag och bör skjutas för att inte generna ska föras vidare, är klockren.
Det här är en sorglig och bitvis tung berättelse och ändå svävar ett ljus över den. Ett ljus som inte vill och vägrar slockna! Jonas Gardell är skicklig, både som berättare och skribent. Hans text är något utöver det vanliga. Den är lättläst, gripande och målar upp det ena scenariot efter det andra. Jag går på begravningar. Jag hör musiken. Jag hör talen. Jag finns i rummet där Benjamin sörjer sin älskade Rasmus. Jag vill ge Rasmus föräldrar en avhyvling när de förbjuder Benjamin att komma på begravningen och att besöka graven. De för sin son hem till Koppom. Ingen ska få veta.
Tiden växlar genom hela serien. Ibland berättar Gardell brottstycken ur Benjamin och Rasmus första tid, omväxlande med tiden när sjukdomen bryter ner Rasmus psyke och kropp. Han berättar om alla rädslor som finns både bland de homosexuella, och framför allt i vården, när ingen vet hur smittan sprids. Och de rykten som florerar om hur sjukdomen kan hejdas. För vem skulle inte försöka hitta bot i framkallningsvätska om det fanns den minsta lilla, lilla chans att bli frisk.
Ingen vill dö. Vi vill inte tänka på döden. Ändå är döden verklig och oundviklig för oss alla. Jag förstår att många smittade väljer att ta sitt liv när ingen bot finns. Hellre det än tyna bort i obeskrivliga plågor. Andra väljer att låta tiden ha sin gång. I romanen väljer Paul att möta döden modigt och med högburet huvud – ett sista julfirande med de vänner som finns kvar, Benjamin och Seppo. Han orkar inte riktigt, men han vill så mycket. Efteråt åker han taxi till sjukhuset och den här gången blir det inga fler permissioner. I grandios ordning har Paul regisserat sin egen begravning till en strålande fest, där han ligger i öppen kista på Orionteaterns scen.
Ibland bryts texten med faktaavsnitt. Då blir berättartonen saklig. Jag störs inte av faktaavsnitten, jag tycker de hör hemma i romanen. De ger berättelsen tyngd och det går inte att värja sig. Under den här tiden var jag mitt i livet, jobb och familj. Visst läste jag tidningarna, men det rörde ju inte mig. Jag kände ingen. Tror jag i alla fall, jag vet ju inte. Det bästa som kunde ha hänt var när kändisar började ”komma ut”, Rock Hudson, Sighsten Herrgård och Ebbe Carlsson. Och som alltid skämtade människor om det man räds, likbilen fick då heta ”herrgårdsvagn”. Ett program som vi alla tittade på var ”Jacobs stege” och jag älskade slutvinjetten, champagnen och Jacobs slutreplik: ”Skål, ta mig fan”. När han och även Freddie Mercury avled i aids, då visste de flesta av oss vad det handlade om.
Det känns så futtigt att säga att en bok är viktig, men den här trilogin har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Jag tror att det är så här en klassiker skapas. Och jag hoppas, hoppas, hoppas att den kommer ut i nya utgåvor, år efter år, och läses av generation efter generation. Och jag hoppas att den aldrig faller i glömska.
Jonas Gardell, din text har ett skimmer över sig som inte ens ordet ”knulla” kan få att slockna!
Mottagen: 14 augusti 2013
Årets sommarpratare i P1 presenterades den 29 maj 2013. Ett tiotal av dem är författare, bland annat Jonas Gardell, Mikael Niemi, Theodor Kallifatides, Sara Danius och Sami Said. Kristian Gidlund, som i maj kom ut med “I Kroppen Min” som bygger på hans blogg med samma namn, pratar den 30 juni. Han lider av obotlig magsäckscancer och ska prata om livet och sjukdomen.”Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början.”
Läs mer ...
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
När man börjar känna av deja vú i läsningen har det varit lite för många omtagningar"
Redan innan sista delen av Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” gavs ut beskrevs romansviten som en klassiker. Det är ett exempellöst genomslag som trilogin om kärleken, sjukdomen och döden har fått.
Frågan är om inte höjdpunkten i berättelsen om Rasmus, Benjamin, Paul och de andra nåddes i andra delen, ”Sjukdomen”. Den gavs ut efter det att TV-serien hade visats och uppmärksamheten v...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Ger oss förståelse för det lägsta – och det allra högsta – i människans väsen"
I tredje delen av "Torka aldrig tårar utan handskar" har vi kommit från "Kärleken" och uppföljaren "Sjukdomen"till "Döden". Några av vännerna i kretsen kring Benjamin och Rasmus hann dö redan i del två. Nu är det många andras tur.
Trilogins främsta kännetecken är dess uppbrutna kronologi, vilket innebär att tidslager överlappar varandra - mycket smidigt och väl genomfört med total käns...
LitteraturMagazinets recensent:
Sebastian Lönnlöv
Jonas Gardell är en svensk författare, dramatiker, artist och komiker. Gardell har skrivit en rad böcker, mest uppmärksammade "En komikers uppväxt" och uppföljarna "Ett ufo gör entre" och "Jenny".
Det senaste året har han gråtit offentligt på längden och tvären. Men snart ska han snyta sig, ordna storslagen show på Maximteatern i Stockholm och äntligen fira – att han lever! Möt Jonas Gardell ett år efter att första delen av "Torka aldrig tårar utan handskar" kom ut. Succén var aldrig given – men nu känner han till slut att hans vänner fått upprättelse.
Läs mer ...
Utgivning
av
Jonas Gardell
140 tecken. Det är allt utrymme du har. Jonas Gardell är Sveriges...
av
Jonas Gardell
De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Rein...
av
Jonas Gardell
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 l...
av
Jonas Gardell
Tredje delen i Jonas Gardells romansvit "Torka aldrig tårar utan handskar" om aidsepedimin och hiv-hysterin på 1980-talet.
av
Jonas Gardell
Andra delen i Jonas Gardells roman "Torka aldrig tårar utan handskar" om aidsepedimin och hiv-hysterin på 1980-talet.
av
Jonas Gardell
Samlingsvolym med Jonas Gardells humoristiska kommentarer om olika samtidsfenomen, från början publicerad i sociala medier.
av
Jonas Gardell
Första delen i Jonas Gardells trilogi om vad som hände under 1980-talet då den nya viruset hiv plötsligt dök upp och sjukdomen aids på olika sätt drabbade en hel generation homosexuella män i Sverige.
av
Jonas Gardell
En samling korta, humoristiska iakttagelser om livet i Sverige i dag, alla författade på 140 tecken eller mindre. Om vardagens absurditeter.
av
Jonas Gardell
Hampus och Johan har en passionerad historia ihop, men skiljs åt genom svek. Deras relation återspeglar sig i den berättelse som Hampus far, pensionerad präst, skriver om Jesu lidande. Om Gud, Djävulen och Kärleken.
av
Jonas Gardell
De flesta skelett man funnit från tiden som Jesus levde visar bri...
av
Jonas Gardell
Jenny är uppföljaren och den avslutande delen i Jonas Gardells historia om Juha Lindström. Boken utspelar sig nu 25 år fram i tiden, och den kretsar istället kring Juhas utstötta och mobbade barndomsvän Jenny.
av
Jonas Gardell
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det...
av
Jonas Gardell
En samling pjäser och texter som Gardell skrev för radio, TV, olika tidningar samt för scenen från mitten av 80-talet fram till början av 90-talet. Betraktelser över kulturella fenomen, om Sverige i tiden samt personliga anekdoter.
av
Jonas Gardell
"Ett ufo gör entre" tar vid några år efter föregångaren "En komikers uppväxt"s slut. Juha går i högstadiet med samma folk, i samma stad och hans liv är sig likt. Hans bästa vän Jenny finns fortfarande kvar, Jenny som Juha inte vågar stå för.
av
Jonas Gardell
Systrarna Rut och Rakel har sina roller klara inför varandra. Rut är den ordentliga och ordningsamma, Rakel är den hysteriska, vilda. När Rakels förhållande med Verner, som hon har förödmjukat sig i det oändliga för, går i tusen bitar flyttar hon hem till Rut och hon hinner knappt komma innanför dörren så är kriget i full gång. Mitt emellan dem finns Daniel, Rut inbundna son som bara vill bort.
av
Jonas Gardell
Livet kan brista när som helst för huvudpersonerna, som alla har sina egna liv, men som ändå är tätt sammanflätade. För Lena och Percy står det stilla, deras relation rör sig inte åt något håll. Reine, deras son, har tagit språnget ut i det fria och försöker förlita sig på den starka kärleken. Pia lever i limbo och hoppas hitta något att viga livet åt. Alla hoppas att det fortfarande har den rätta anledningen att fortsätta framåt.
av
Jonas Gardell
Jonas Gardells åttonde roman om Sverige på väg in i det nya 2000-talet. Människorna lever inrutade liv, jagar bäst-före-datum på ICA, klipper rabattkuponger och försöker att överlista livet. Om vanliga människor och paniken över att vara tvungen att uppleva så mycket som möjligt innan livet är slut, annars är man inte en riktig människa.
av
Jonas Gardell
Fru Björk har levt hela sitt liv, arbetandes för att vara alla till lags, snäll och inte vara ivägen. Männen hon levt har alltid hunsat henne, och alltid har felet varit hennes. En dag lämnar hon allt, sitt trista liv och äktenskap för att starta nytt i Rom, och som alltid drömt om, njuta av livet på spanska trappan.
av
Jonas Gardell
Maria lever bland resterna av sitt tidigare liv, alltihop packat i kartonger, så mycket som möjligt av den fina förortsvillan ligger staplade över hennes lägenhet och lämnar knappt rum för henne själv. Hon är sjuttio år och har blivit lämnad av sin man, hennes familj är splittrad och hon har inte längre kraften att vara den som håller den samman. Egentligen orkar hon inte mer, men vill inte dö, det är för tidigt för det, tror hon i alla fall.
av
Jonas Gardell
Människan har i alla tider förnummit något som hon uppfattat som ...
av
Jonas Gardell
En komikers uppväxt är den första av två böcker om Juha Lindström. Juha Lindström är klassens pajas, som hela tiden får klassen att skratta, men det är ingen roll han själv trivs med. Juha har en nära vän, Jenny som går i samma skola. Men Jenny är mobbad, och Juha skäms för att vara hennes vän,
LitteraturMagazinet recenserar
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
|
|