LitteraturMagazinet recenserar
Berättelsen tar fart – och fattar eld
Finns det då någon mening med att läsa denna andra bok om man redan har sett tv-serien? Svar: JA!"
Jag var ganska negativ till första delen av "Torka aldrig tårar utan handskar". Berättelsen var stark, men stilen den uttrycktes i kändes alltför övertydlig och symbolmättad. De många faktakapitlen ledde till en viss obalans i berättandet. Allt sammantaget hade jag plågsamt svårt att älska boken.
När tv-serien kom kan jag dock säga att jag både älskade och grät mig igenom den.
Nu kan vi fortsätta läsa om Benjamin och Rasmus, Paul, Bengt, Lars-Åke, Seppo, Reine. Benjamin och Rasmus har blivit ett par, men det är ingen enkel relation. Benjamin har svårt att lämna sin familj, som tillhör Jehovas Vittnen, men vill älska någon som älskar honom. Rasmus vill inte vara en ingen i sin älskades liv och hämnas genom att ge sig åt andra. Och mitt i allt detta börjar fler och fler av deras vänner att bli sjuka - och dö.
I denna bok är antalet faktaavsnitt färre. Berättandet kommer igång ordenligt jämfört med första delen, som var en lång upptrappning. Här bryr jag mig inte ett dyft om övertydligt berättande. Här ger jag mig hän, sveps med, på ett sätt som tidigare inte var fallet. Trots att det är hemskt och sorgligt kan jag inte låta bli att läsa vidare och jag ser definitivt fram emot tredje delen.
Finns det då någon mening med att läsa denna andra bok om man redan har sett tv-serien? Svar: JA! Här fördjupas karaktärerna något enormt jämfört med den ganska så grunda tv-skildringen. När jag såg filmatiseringen misstänkte jag att berättelsen passade bättre som manus för skådespelare än som skriven text, men även om Gardell inte alltid är vår stilistiskt mest välvässade skribent så visar han med råge att han kan ta tillvara på bägge formaten.
Alla har läst eller hört om aids-hysterin. Hur man trodde att allting smittade. Här får jag se alltihop inifrån de mest drabbades värld. Här är det främst vännernas lidande och bortgång som hela tiden hotar att bli ens eget. Omvärlden tränger sig igenom som blickar och kommentarer, som löpsedlar, föräldrars svek. I centrum står hela tiden detta fasansfulla att kärlek kan smitta – och det kommer inte att bli mera skonsamt i trilogins tredjedel. Undertitlarna talar sitt tydliga språk: Kärleken. Sjukdomen. Döden. Och visst är det en tematisk uppdelning som stämmer, men samtidigt: kärleken, sjukdomen och döden finns närvarande i vartenda ord.
Efter dessa lovord kan jag tillfoga att jag förlåter Gardell för hans stilmässiga urspårningar. Som frasen "Sommaren börjar läcka som ett såll. Det märks på grönskan runt omkring dem som mörknar och blir djupare, som om den byter kön från kvinna till man." Nog för att naturmetaforer kan må bra av en livlig fantasi, men ärligt talat, hur transsexuell är sommaren och hur fräscht är det att mörknande och djupnande måste kräva ett könsbyte? Eller när en lång uppräkning av oförätter från journalisthåll avslutas med frasen "Kyss fittan!". Ärligt talat, finns det inga andra kraftuttryck?
Detta är dock mycket obetydliga anmärkningar av en i övrigt mycket positiv recensent som är både gripen och tredjedelslängtande.
Mottagen: 20 januari 2013
Årets sommarpratare i P1 presenterades den 29 maj 2013. Ett tiotal av dem är författare, bland annat Jonas Gardell, Mikael Niemi, Theodor Kallifatides, Sara Danius och Sami Said. Kristian Gidlund, som i maj kom ut med “I Kroppen Min” som bygger på hans blogg med samma namn, pratar den 30 juni. Han lider av obotlig magsäckscancer och ska prata om livet och sjukdomen.”Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början.”
Läs mer ...
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Jag älskar Jonas Gardells berättarspråk, det passar mig. Jag suger i mig varje ord. Textens känslor: ilska, kärlek, förståelse och ömhet, men aldrig kyligt berättande, omfamnar mig"
Så många lovord han får, Jonas Gardell! Och det är välförtjänt, för det här är bra, efterlängtat och helt rätt i tiden.
Även om jag personligen önskat att böckerna kommit för flera år sedan. Det är det här vi människor behöver: upplysning och kunskap. Det känns så sorgligt att böckerna inte kan spridas och tv-serien inte kan visas i alla länder. Allt som ...
Recension av profil:
Viola Kondracki
Nu får man vänta ända tills sensommaren för att få läsa den sista delen i trilogin…"
De flesta superlativen är redan skrivna och sagda angående Jonas Gardells svit ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Ytterligare en recension känns nästan överflödig. Den andra delen ”Sjukdomen” är om möjligt än mer mörk än första delen, men också mer sammanhållen i berättelsen.
De avsnitt av mer dokumentär karaktär som avbröt den fiktiva historien så mycket...
Recension av profil:
Henrik Elstad
Jonas Gardell är en svensk författare, dramatiker, artist och komiker. Gardell har skrivit en rad böcker, mest uppmärksammade "En komikers uppväxt" och uppföljarna "Ett ufo gör entre" och "Jenny".
Det senaste året har han gråtit offentligt på längden och tvären. Men snart ska han snyta sig, ordna storslagen show på Maximteatern i Stockholm och äntligen fira – att han lever! Möt Jonas Gardell ett år efter att första delen av "Torka aldrig tårar utan handskar" kom ut. Succén var aldrig given – men nu känner han till slut att hans vänner fått upprättelse.
Läs mer ...
Utgivning
av
Jonas Gardell
140 tecken. Det är allt utrymme du har. Jonas Gardell är Sveriges...
av
Jonas Gardell
De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Rein...
av
Jonas Gardell
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 l...
av
Jonas Gardell
Tredje delen i Jonas Gardells romansvit "Torka aldrig tårar utan handskar" om aidsepedimin och hiv-hysterin på 1980-talet.
av
Jonas Gardell
Andra delen i Jonas Gardells roman "Torka aldrig tårar utan handskar" om aidsepedimin och hiv-hysterin på 1980-talet.
av
Jonas Gardell
Samlingsvolym med Jonas Gardells humoristiska kommentarer om olika samtidsfenomen, från början publicerad i sociala medier.
av
Jonas Gardell
Första delen i Jonas Gardells trilogi om vad som hände under 1980-talet då den nya viruset hiv plötsligt dök upp och sjukdomen aids på olika sätt drabbade en hel generation homosexuella män i Sverige.
av
Jonas Gardell
En samling korta, humoristiska iakttagelser om livet i Sverige i dag, alla författade på 140 tecken eller mindre. Om vardagens absurditeter.
av
Jonas Gardell
Hampus och Johan har en passionerad historia ihop, men skiljs åt genom svek. Deras relation återspeglar sig i den berättelse som Hampus far, pensionerad präst, skriver om Jesu lidande. Om Gud, Djävulen och Kärleken.
av
Jonas Gardell
De flesta skelett man funnit från tiden som Jesus levde visar bri...
av
Jonas Gardell
Jenny är uppföljaren och den avslutande delen i Jonas Gardells historia om Juha Lindström. Boken utspelar sig nu 25 år fram i tiden, och den kretsar istället kring Juhas utstötta och mobbade barndomsvän Jenny.
av
Jonas Gardell
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det...
av
Jonas Gardell
En samling pjäser och texter som Gardell skrev för radio, TV, olika tidningar samt för scenen från mitten av 80-talet fram till början av 90-talet. Betraktelser över kulturella fenomen, om Sverige i tiden samt personliga anekdoter.
av
Jonas Gardell
"Ett ufo gör entre" tar vid några år efter föregångaren "En komikers uppväxt"s slut. Juha går i högstadiet med samma folk, i samma stad och hans liv är sig likt. Hans bästa vän Jenny finns fortfarande kvar, Jenny som Juha inte vågar stå för.
av
Jonas Gardell
Systrarna Rut och Rakel har sina roller klara inför varandra. Rut är den ordentliga och ordningsamma, Rakel är den hysteriska, vilda. När Rakels förhållande med Verner, som hon har förödmjukat sig i det oändliga för, går i tusen bitar flyttar hon hem till Rut och hon hinner knappt komma innanför dörren så är kriget i full gång. Mitt emellan dem finns Daniel, Rut inbundna son som bara vill bort.
av
Jonas Gardell
Livet kan brista när som helst för huvudpersonerna, som alla har sina egna liv, men som ändå är tätt sammanflätade. För Lena och Percy står det stilla, deras relation rör sig inte åt något håll. Reine, deras son, har tagit språnget ut i det fria och försöker förlita sig på den starka kärleken. Pia lever i limbo och hoppas hitta något att viga livet åt. Alla hoppas att det fortfarande har den rätta anledningen att fortsätta framåt.
av
Jonas Gardell
Jonas Gardells åttonde roman om Sverige på väg in i det nya 2000-talet. Människorna lever inrutade liv, jagar bäst-före-datum på ICA, klipper rabattkuponger och försöker att överlista livet. Om vanliga människor och paniken över att vara tvungen att uppleva så mycket som möjligt innan livet är slut, annars är man inte en riktig människa.
av
Jonas Gardell
Fru Björk har levt hela sitt liv, arbetandes för att vara alla till lags, snäll och inte vara ivägen. Männen hon levt har alltid hunsat henne, och alltid har felet varit hennes. En dag lämnar hon allt, sitt trista liv och äktenskap för att starta nytt i Rom, och som alltid drömt om, njuta av livet på spanska trappan.
av
Jonas Gardell
Maria lever bland resterna av sitt tidigare liv, alltihop packat i kartonger, så mycket som möjligt av den fina förortsvillan ligger staplade över hennes lägenhet och lämnar knappt rum för henne själv. Hon är sjuttio år och har blivit lämnad av sin man, hennes familj är splittrad och hon har inte längre kraften att vara den som håller den samman. Egentligen orkar hon inte mer, men vill inte dö, det är för tidigt för det, tror hon i alla fall.
av
Jonas Gardell
Människan har i alla tider förnummit något som hon uppfattat som ...
av
Jonas Gardell
En komikers uppväxt är den första av två böcker om Juha Lindström. Juha Lindström är klassens pajas, som hela tiden får klassen att skratta, men det är ingen roll han själv trivs med. Juha har en nära vän, Jenny som går i samma skola. Men Jenny är mobbad, och Juha skäms för att vara hennes vän,
LitteraturMagazinet recenserar
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
|
|