Gripande – men gestaltningen lämnar mer att önska
Från första kapitlet till det sista är det som om den klyschiga frasen ”show – don’t tell” aldrig har funnits"
Jonas Gardells romantrilogi ”Torka aldrig tårar utan handskar”, där delarna heter Kärleken, Sjukdomen och Döden, är ett mycket viktigt bidrag till dagens romanflora. Det gläder mig att de här böckerna kommer – och att de även ska nå ut i form av en tv-serie. Det behövs att någon pratar om hiv, inte bara på ett torrt sätt utan i romanform, med liv och känsla.
I ”Torka aldrig tårar utan hanskar 1. - Kärleken” möter vi Benjamin, Jehovas vittne som innerst inne vet att han vill leva ut sin kärlek till män, och Rasmus, en ensam kille från Koppom som flyttar till Stockholm, fast besluten om att hitta det han längtat efter hela sin tonårstid: samkönat sex. I slutet av bok ett möts dessa två och vi har hela tiden vetat att de ska bli ett par. På vägen har vi också lärt känna deras familjer och ett HBT-community där framför allt fjollan Paul är en stark karaktär.
Gardell skriver utan omsvep om sexualitet, sjukdom och fördomar. Det är medryckande, jag bryr mig om de människor som skildras, jag vill läsa vidare och få veta hur det går, även om jag vet att det inte kan sluta särskilt lyckligt. Inte mitt i ett 80-tal där aids redan har börjat smyga sig in i handlingen. Jag tycker att det är viktigt att de här böckerna når läsare, både de som ”var med” när det begav sig och så min generation, som alltför ofta har en ganska blasé attityd till alltihop.
Med det sagt, så kan jag bara beklaga att boken är skriven på ett övertydligt sätt. Jag förstår hela tiden vad som händer för att sedan genast få det förklarat för mig. Hur mycket jag än förstår skriver författaren mig ändå på näsan. Upprepningarna är inte klädsamma, de långa faktaspäckade partierna stör rytmen och när sedan en hel del saker som skrivits i faktapartierna dyker upp i den skönlitterära berättelsen som för att bekräfta det som redan sagts får jag känslan av att det här är en berättelse som inte vågar lita på att den kan vara en berättelse, utan som bara använder fiktiva karaktärer för att föra fram fakta.
Nej, riktigt så illa är det inte. Det är på många sätt en intressant handling med levande romanpersoner. Tyvärr är gestaltningen bristfällig hela vägen. Från första kapitlet till det sista är det som om den klyschiga frasen ”show – don’t tell” aldrig har funnits. Det förstör inte budskapet, det förstör inte helt och hållet själva berättelsen, men det drar väsentligt ner på hela läsupplevelsen. Benjamin, Rasmus och alla andra hade förtjänat en bättre inramning än så.
Mottagen: 1 augusti 2012
Årets sommarpratare i P1 presenterades den 29 maj 2013. Ett tiotal av dem är författare, bland annat Jonas Gardell, Mikael Niemi, Theodor Kallifatides, Sara Danius och Sami Said. Kristian Gidlund, som i maj kom ut med “I Kroppen Min” som bygger på hans blogg med samma namn, pratar den 30 juni. Han lider av obotlig magsäckscancer och ska prata om livet och sjukdomen.”Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början.”
Läs mer ...
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
På det sätt som Gardell skildrar förloppet med en gripande kärlekshistoria är han på god väg att skapa en modern klassiker"
Det ligger en ung man i en av sängarna på Södersjukhusets avd. 53, bredvid sitter en annan man och läser dikter av Karin Boye för att försöka distrahera både den sjuke och sig själv. De unga männen har gjort smärtsamma val för att söka och finna kärleken. En flyttade från familjen i Koppom, Värmland till huvudstaden och den andre fick ompröva hela sin världsbild. De sökte sig från insk...
LitteraturMagazinets recensent:
Henrik Elstad
Ett viktigt tidsdokument och jag ser fram emot de två andra delarna"
Jonas Gardell är en stor begåvning, som det är ett nöje att följa på facebook och twitter, där hans funderingar och klurigheter når ut till framför allt de unga av i dag. Han är också fantastisk komiker och författare.
Första delen av den tredelade romen ”Torka aldrig tårar utan handskar” har undertiteln ”Kärleken” och utspelar sig i Stockholm i början av 80-talet när hiv...
Recension av profil:
Viola Kondracki
Det är en så vacker och fin historia som samtidigt har ett mörker i sig"
Jonas Gardell gör det ännu en gång. Han har skrivit en bok som är minst lika fantastisk som de andra böckerna han skrivit, det går inte att bli besviken om man tycker om hans skrivsätt och språk.
Boken handlar om Rasmus, som efter sin student tar sig till Stockholm för att få slippa hemorten Koppom och alla dess invånare. Han åker till Stockholm för där finns de homosexuella. De som är som han.
...
Recension av profil:
Lovisa Berglind
Jonas Gardell är en svensk författare, dramatiker, artist och komiker. Gardell har skrivit en rad böcker, mest uppmärksammade "En komikers uppväxt" och uppföljarna "Ett ufo gör entre" och "Jenny".
Det senaste året har han gråtit offentligt på längden och tvären. Men snart ska han snyta sig, ordna storslagen show på Maximteatern i Stockholm och äntligen fira – att han lever! Möt Jonas Gardell ett år efter att första delen av "Torka aldrig tårar utan handskar" kom ut. Succén var aldrig given – men nu känner han till slut att hans vänner fått upprättelse.
Läs mer ...
Utgivning
av
Jonas Gardell
140 tecken. Det är allt utrymme du har. Jonas Gardell är Sveriges...
av
Jonas Gardell
De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Rein...
av
Jonas Gardell
När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 l...
av
Jonas Gardell
Tredje delen i Jonas Gardells romansvit "Torka aldrig tårar utan handskar" om aidsepedimin och hiv-hysterin på 1980-talet.
av
Jonas Gardell
Andra delen i Jonas Gardells roman "Torka aldrig tårar utan handskar" om aidsepedimin och hiv-hysterin på 1980-talet.
av
Jonas Gardell
Samlingsvolym med Jonas Gardells humoristiska kommentarer om olika samtidsfenomen, från början publicerad i sociala medier.
av
Jonas Gardell
Första delen i Jonas Gardells trilogi om vad som hände under 1980-talet då den nya viruset hiv plötsligt dök upp och sjukdomen aids på olika sätt drabbade en hel generation homosexuella män i Sverige.
av
Jonas Gardell
En samling korta, humoristiska iakttagelser om livet i Sverige i dag, alla författade på 140 tecken eller mindre. Om vardagens absurditeter.
av
Jonas Gardell
Hampus och Johan har en passionerad historia ihop, men skiljs åt genom svek. Deras relation återspeglar sig i den berättelse som Hampus far, pensionerad präst, skriver om Jesu lidande. Om Gud, Djävulen och Kärleken.
av
Jonas Gardell
De flesta skelett man funnit från tiden som Jesus levde visar bri...
av
Jonas Gardell
Jenny är uppföljaren och den avslutande delen i Jonas Gardells historia om Juha Lindström. Boken utspelar sig nu 25 år fram i tiden, och den kretsar istället kring Juhas utstötta och mobbade barndomsvän Jenny.
av
Jonas Gardell
Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det...
av
Jonas Gardell
En samling pjäser och texter som Gardell skrev för radio, TV, olika tidningar samt för scenen från mitten av 80-talet fram till början av 90-talet. Betraktelser över kulturella fenomen, om Sverige i tiden samt personliga anekdoter.
av
Jonas Gardell
"Ett ufo gör entre" tar vid några år efter föregångaren "En komikers uppväxt"s slut. Juha går i högstadiet med samma folk, i samma stad och hans liv är sig likt. Hans bästa vän Jenny finns fortfarande kvar, Jenny som Juha inte vågar stå för.
av
Jonas Gardell
Systrarna Rut och Rakel har sina roller klara inför varandra. Rut är den ordentliga och ordningsamma, Rakel är den hysteriska, vilda. När Rakels förhållande med Verner, som hon har förödmjukat sig i det oändliga för, går i tusen bitar flyttar hon hem till Rut och hon hinner knappt komma innanför dörren så är kriget i full gång. Mitt emellan dem finns Daniel, Rut inbundna son som bara vill bort.
av
Jonas Gardell
Livet kan brista när som helst för huvudpersonerna, som alla har sina egna liv, men som ändå är tätt sammanflätade. För Lena och Percy står det stilla, deras relation rör sig inte åt något håll. Reine, deras son, har tagit språnget ut i det fria och försöker förlita sig på den starka kärleken. Pia lever i limbo och hoppas hitta något att viga livet åt. Alla hoppas att det fortfarande har den rätta anledningen att fortsätta framåt.
av
Jonas Gardell
Jonas Gardells åttonde roman om Sverige på väg in i det nya 2000-talet. Människorna lever inrutade liv, jagar bäst-före-datum på ICA, klipper rabattkuponger och försöker att överlista livet. Om vanliga människor och paniken över att vara tvungen att uppleva så mycket som möjligt innan livet är slut, annars är man inte en riktig människa.
av
Jonas Gardell
Fru Björk har levt hela sitt liv, arbetandes för att vara alla till lags, snäll och inte vara ivägen. Männen hon levt har alltid hunsat henne, och alltid har felet varit hennes. En dag lämnar hon allt, sitt trista liv och äktenskap för att starta nytt i Rom, och som alltid drömt om, njuta av livet på spanska trappan.
av
Jonas Gardell
Maria lever bland resterna av sitt tidigare liv, alltihop packat i kartonger, så mycket som möjligt av den fina förortsvillan ligger staplade över hennes lägenhet och lämnar knappt rum för henne själv. Hon är sjuttio år och har blivit lämnad av sin man, hennes familj är splittrad och hon har inte längre kraften att vara den som håller den samman. Egentligen orkar hon inte mer, men vill inte dö, det är för tidigt för det, tror hon i alla fall.
av
Jonas Gardell
Människan har i alla tider förnummit något som hon uppfattat som ...
av
Jonas Gardell
En komikers uppväxt är den första av två böcker om Juha Lindström. Juha Lindström är klassens pajas, som hela tiden får klassen att skratta, men det är ingen roll han själv trivs med. Juha har en nära vän, Jenny som går i samma skola. Men Jenny är mobbad, och Juha skäms för att vara hennes vän,
LitteraturMagazinet recenserar
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
|
|