Glansholms Bokhandel & Antikvariat 
Notes from a Swedish Kitchen - Inbunden
Finns i lager, 271 kr
 Information från förlaget 
Engelsk utgåva

Notes from a Swedish Kitchen

Av Margareta Schildt-Landgren

Bok-
presentation:
Notes from a Swedish Kitchen
Författar-
presentation:
Margareta Schildt-Landgren
Inbunden
Finns i lager, 271 kr

När Margareta Schildt-Landgrens mamma gick bort för några år sedan behöll hon mammans samling med originalrecept, utvecklade under decennier. Med hjälp av samlingen och sin egen stora erfarenhet, skapade hon en kokbok med de bästa, svenska recepten för varje årstid.

”Min barndom präglades av att familjen samlades kring middagen med mors hemlagade, goda mat. Även om jag inte hjälpte till så mycket med maten hemma, eftersom mor gjorde det bäst, så är jag övertygad om att mitt matintresse föddes redan då. Mor laga­de mat från grunden, vilket på den tiden var helt naturligt. Man anpassade matsedeln efter årstiderna och det skulle till exempel vara otänkbart att äta jordgubbar annat än på sommaren. Vi plockade nypon, björnbär och svamp på hösten och tog vara på vad naturens skafferi hade att bjuda.”

Idag vill vi på nytt lära oss matlagning från grunden och hur vi bäst använder de råvaror som faktiskt ofta finns runt knuten. Mattrender kommer och går men många av våra svenska mat­traditioner har stått sig starka i århundraden. Vi är präglade av vårt klimat och de fyra årstiderna, som alla bjuder på olika läckerheter ur naturens skafferi.
I Det svenska köket delar Margareta Schildt-Landgren med sig av sina bästa recept på de traditionsenliga rätterna under varje årstid. Här finns klassikerna, från julskinka och knäck, semlor och kanelbullar till kräftlag, snaps och kåldolmar, men också lite egna favoriter och varianter, som till exempel jordgubbscarpaccio och äggtoddyparfait, som kan höja stämningen på högtiderna. Margareta kryddar sina recept med anekdoter från familjehistorien och varvar intressanta fakta om svenska seder och traditioner med reflektioner över vad som är viktigt i varje säsong. Boken är rikt illustrerad med stämningsfulla fotografier tagna av Tine Guth-Linse och inbjuder både till en stunds lustfylld läsning i fåtöljen och en lång svamptur i skogen. Men framförallt bjuder den på svensk matglädje och oumbärliga recept för både vardag och fest.

Vi ger också ut Det svenska köket på engelska, då med titeln Notes from a Swedish kitchen.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Norstedts
Lagerstatus: Finns i lager

I Det svenska köket - eller Notes from a Swedish Kitchen som vi kallar den engelska utgåvan som ges ut samtidigt - öppnar Margareta Schildt-Landgren dörrarna till sitt svenska kök.

I Sverige är vi präglade av vårt klimat och de fyra årstiderna, som alla bjuder på olika läckerheter ur naturens skafferi. Författaren delar med sig av sina bästa recept på de traditionsenliga rätterna under varje årstid. Här finns klassikerna, från julskinka och knäck, semlor och kanelbullar till kräftlag, snaps och kåldolmar, men också egna favoriter och varianter, allt med svenska smaker.

När Margareta Schildt-Landgrens mamma gick bort för några år sedan behöll hon mammans samling med originalrecept, utvecklade under decennier. Med hjälp av samlingen och sin egen stora erfarenhet, skapade hon en kokbok med de bästa, svenska recepten för varje årstid.

”Min barndom präglades av att familjen samlades kring middagen med mors hemlagade, goda mat. Även om jag inte hjälpte till så mycket med maten hemma, eftersom mor gjorde det bäst, så är jag övertygad om att mitt matintresse föddes redan då. Mor laga­de mat från grunden, vilket på den tiden var helt naturligt. Man anpassade matsedeln efter årstiderna och det skulle till exempel vara otänkbart att äta jordgubbar annat än på sommaren. Vi plockade nypon, björnbär och svamp på hösten och tog vara på vad naturens skafferi hade att bjuda.”

Idag vill vi på nytt lära oss matlagning från grunden och hur vi bäst använder de råvaror som faktiskt ofta finns runt knuten. Mattrender kommer och går men många av våra svenska mat­traditioner har stått sig starka i århundraden. Vi är präglade av vårt klimat och de fyra årstiderna, som alla bjuder på olika läckerheter ur naturens skafferi.
I Det svenska köket delar Margareta Schildt-Landgren med sig av sina bästa recept på de traditionsenliga rätterna under varje årstid. Här finns klassikerna, från julskinka och knäck, semlor och kanelbullar till kräftlag, snaps och kåldolmar, men också lite egna favoriter och varianter, som till exempel jordgubbscarpaccio och äggtoddyparfait, som kan höja stämningen på högtiderna. Margareta kryddar sina recept med anekdoter från familjehistorien och varvar intressanta fakta om svenska seder och traditioner med reflektioner över vad som är viktigt i varje säsong. Boken är rikt illustrerad med stämningsfulla fotografier tagna av Tine Guth-Linse och inbjuder både till en stunds lustfylld läsning i fåtöljen och en lång svamptur i skogen. Men framförallt bjuder den på svensk matglädje och oumbärliga recept för både vardag och fest.

Vi ger också ut Det svenska köket på engelska, då med titeln Notes from a Swedish kitchen.

Utgivningsdatum: 20120229
9789113040752

Bok: 184995

Anmäl textfel

Utgivning

New nordic kitchen

av Margareta Schildt-Landgren
Nordisk matlagning är bäst i världen och matintresserade från hel...

Nya nordiska köket : naturen, smakerna och filosofin

av Margareta Schildt-Landgren
Nordisk matlagning är bäst i världen och matintresserade från hel...

Lagom svenskt : säsongernas bästa smaker

av Margareta Schildt-Landgren
Lingon, fläder, rabarber och pepparrot svenska smaker som många ...
Halvklotband, Finns i lager, 217 kr

Skånska matupplevelser : med kärlek till de skånska smakerna

av Margareta Schildt-Landgren
För den matintresserade är Skåne en kulinarisk dröm! I Skånska ma...

Det svenska köket : mat för hela året

av Margareta Schildt-Landgren
I Det svenska köket - eller Notes from a Swedish Kitchen som vi k...

Vänner, vin och mat : tio festliga middagar med goda viner

av Margareta Schildt-Landgren
Nu kan du ha fest vilken fredagkväll som helst! I Vänner, vin & m...

Annorlunda på grillen

av Margareta Schildt-Landgren
Margareta Schildt-Landgren presenterar nya recept och smakkombina...

Tilltugg : före maten, till drinken, på cocktailpartyt

av Margareta Schildt-Landgren
Byt ut tråkiga salta pinnar och smuliga ostbågar mot sesambakade ...

Utgivning - andra språk

Simply Swedish : flavours for every season (eng)

av Margareta Schildt-Landgren
Lingon, fläder, rabarber och pepparrot svenska smaker som många ...

Notes from a Swedish Kitchen (eng)

av Margareta Schildt-Landgren
I Det svenska köket - eller Notes from a Swedish Kitchen som vi k...

Simply Swedish (eng)

av Margareta Schildt-Landgren
Man behöver inte vara utlandssvensk för att drabbas av en speciel...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2