Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Vad gör du människa? : om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter" av Nina Östman? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Vad gör du människa? : om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter

Av Nina Östman

Bok-
presentation:
Vad gör du människa? : om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter
Författar-
presentation:
Nina Östman

Vi blir vad vi äter sägs det. Men hur ska vi veta vad vi äter? I det ekologiska systemet ingår förstås även djur och natur. Trots att människan vet det så kan vi ändå konstatera att hon är det närigaste odjuret.

Morötterna smakar inte. Tomaterna innehåller mest förorenad vätska. Den sju gånger besprutade midsommarpotatisen påminner både till konsistens och smak om en vattensjuk kyrkogård. Kycklingen du köper är raketuppfödd och fylld av tillväxthormoner och antibiotika. Det krävs i stora djurbesättningar och används fortfarande för att immunförsvaret hos djuren ska fungera.
Antibiotika i massutfodring förbjöds visserligen 1986 och djuren har blivit friskare sett ur ett helhetsperspektiv. Men fortfarande används antibiotika med dispens för att förhindra spridning av bakterier och virus i större grupper.
Glappet mellan mat, landsbygd och storstad har under 1900-talets andra hälft ökat i takt med vår konsumtion. Människan har tappat kontrollen. Marknadsekonomi och driften att tjäna pengar på vad djuren producerar har dominerat och nu står vi här på 2000-talet med industrialismens konsekvenser. Sanningen är att det inte går att industrialisera djurhållning.
Vi glömmer helst tv-reportagen vi sett om vidriga djurtransporter, eftersom vi människor inte alltid vill veta varifrån biffen kommer som ligger på tallriken eller hur djuret har levt sitt liv innan det slaktades. Husdjur som avlas enbart för köttets skull är ett 1900-talsfenomen.
Astrid Lindgren stred på sin tid för djurens rätt till ett värdigt liv, kanske som en hyllning till det svenska då utdöende småjordbruket på 40-talet. Stig Claesson vurmade för bondelivet och förutspådde redan för 20 år sedan den kommande globala katastrofen. Vad innebär egentligen den nya grisfabriken, mitt i hjärtat av Småland? Och striden om kväveutsläpp, moral eller etik, vad handlar den egentligen om?

Den här boken är ett upprop till alla mänskliga djur som vill veta hur mat blir till.
Och vad som skiljer en lycklig stut från en olycklig.
Den serverar dig kunskap om hur jordbruk och människa hänger ihop.
Och skapar insikt om en matjord i balans.
Medvetna val baseras på kunskap och förändring.
Och du får ett längre och hälsosammare liv på köpet.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Prisma
Lagerstatus: Definitivt slut

Vi blir vad vi äter sägs det. Men hur ska vi veta vad vi äter?

Den här boken är ett upprop till alla mänskliga djur som vill veta hur mat blir till. Och vad som skiljer en lycklig stut från en olycklig. Den serverar dig kunskap om hur jordbruk och människa hänger ihop och skapar insikt om en matjord i balans. Medvetna val baseras på kunskap och förändring. Och du får ett längre och hälsosammare liv på köpet.

Nina Östman är konstnär, skribent och fotograf. Hon har tidigare skrivit bl.a. Husbibeln samt Hönsboken och Fårboken tillsammans med sin man Anders.

Utgivningsdatum: 20090518
9789151852621

Bok: 9296

Anmäl textfel

Utgivning

Vad gör du människa? : om djuruppfödning och gifterna i det vi odlar och äter

av Nina Östman
Vi blir vad vi äter sägs det. Men hur ska vi veta vad vi äter? D...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Inte den bladvändare jag väntat mig

Recension: Rädslans labyrint av Anna Jansson

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2