Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Kulinariska ord" av Olle Bergman? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Kulinariska ord

Av Olle Bergman

Bok-
presentation:
Kulinariska ord
Författar-
presentation:
Olle Bergman

»Kulinariska ord är den perfekta gå bort-presenten till middagsbjudningen. En fin liten bok med historiska utvikningar runt ett sammelsurium av ord på något sätt kopplade till köket.« Biblioteket i fokus

»Olle Bergman håller en lättsam men kunnig ton och noterar även pikanta detaljer som att William Banting, engelsmannen som gav lågkaloridieten ett namn, till yrket var begravningsentreprenör.« Arbetarbladet

Underhållande och lärorikt om kökets språkhistoria! Visste du att margarin hämtat sitt namn från det grekiska ordet för pärla? Att Sjötunga Walewska är en hyllning till Napoleons polska älskarinna? Eller att mejeriernas bearbetning av mjölk hämtat sitt namn från forskaren Louis Pasteur? Följ med på en aptitretande och lärorik resa genom tid och rum när journalisten Olle Bergman förklarar uttryck som tagit sig in köksvägen.

Våra kök befolkas av en mängd kändisar utan att vi har en aning om det bland andra en rysk greve (korv Stroganoff), en australiensisk operasångerska (Peach Melba), Ludvig XIV:s hovmästare (bechamelsås) och drottningen av Italien (pizza Margherita). I kylskåp och i skafferier ligger historiska berättelser gömda till exempel kan béarnaisesåsen upplysa om vad Sveriges Karl XIV Johan och Henrik IV av Frankrike hade gemensamt, tartarsåsen ge en glimt av det vilda ryttarlivet på Asiens stäpper och avokadon blygt redogöra för varför aztekerna liknade den vid en testikel.

Kulinariska ord ingår i Historiska Medias serie med ordhistoriska böcker kring olika teman. Mer information finns på www.historiskaord.se

OM FÖRFATTAREN

Olle Bergman, född 1964, är civilingenjör, frilansskribent och föreläsare och författare till boken Krigiska ord (Historiska Media 2011). Bland hans tidigare böcker märks de populärmedicinska Den lilla sorgen (2000) och Fästingar, loppor, löss (2003) samt två historiska ungdomsböcker: En värld i lågor och Begravda i sanden (båda 2007). Han är också en uppskattad föreläsare inom ämnen som skriv- och presentationsteknik.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Historiska Media
Lagerstatus: Definitivt slut
Utgivningsdatum: 20110912
9789186297770

E-Bok
Förlag: Historiska Media
Lagerstatus: Finns i lager

»Kulinariska ord är den perfekta gå bort-presenten till middagsbjudningen. En fin liten bok med historiska utvikningar runt ett sammelsurium av ord på något sätt kopplade till köket.« Biblioteket i fokus

»Olle Bergman håller en lättsam men kunnig ton och noterar även pikanta detaljer som att William Banting, engelsmannen som gav lågkaloridieten ett namn, till yrket var begravningsentreprenör.« Arbetarbladet

Underhållande och lärorikt om kökets språkhistoria! Visste du att margarin hämtat sitt namn från det grekiska ordet för pärla? Att Sjötunga Walewska är en hyllning till Napoleons polska älskarinna? Eller att mejeriernas bearbetning av mjölk hämtat sitt namn från forskaren Louis Pasteur? Följ med på en aptitretande och lärorik resa genom tid och rum när journalisten Olle Bergman förklarar uttryck som tagit sig in köksvägen.

Våra kök befolkas av en mängd kändisar utan att vi har en aning om det bland andra en rysk greve (korv Stroganoff), en australiensisk operasångerska (Peach Melba), Ludvig XIV:s hovmästare (bechamelsås) och drottningen av Italien (pizza Margherita).

Kulinariska ord ingår i Historiska Medias serie med ordhistoriska böcker kring olika teman. Mer information finns på www.historiskaord.se

Utgivningsdatum: 20121122
9789187263521

Bok: 162197

Anmäl textfel

Utgivning

Bibliska ord

av Olle Bergman
Förklaringar om hur olika ord i det svenska språket har sitt ursprung i Bibeln och hur de har utvecklats och blivit en självklar del av svenskan.
Häftad, Finns i lager, 269 kr

Kulinariska ord

av Olle Bergman
»Kulinariska ord är den perfekta gå bort-presenten till middagsbj...

Krigiska ord

av Olle Bergman
»Fakta och kuriosa i god förening.» Östgöta Correspondenten »en l...
Inbunden, Finns i lager, 190 kr

Familjens handbok om fästingar, loppor och löss

av Olle Bergman
Vågar du inte gå i skogen av rädsla för att bli fästingbiten? Bli...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2