Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Göteborg i päls" av Per Johansson? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Göteborg i päls

Av Per Johansson

Bok-
presentation:
Göteborg i päls
Författar-
presentation:
Per Johansson

Disken i ett restaurangkök låter kanske inte som den mest givna litterära miljön i världen. Men Per Johansson lyckas med detaljskärpa, humor och intellektuell spets skildra matställets liv från andra
sidan som man sällan sett det förut.

Ni kanske minns hur George Orwell en gång odödliggjorde restaurangköket som arbetsplats i sin bok
Nere för räkning i Paris och London, där han wallraffade i restaurang Maxims kök i Paris. Sedan dess har
köksskildringarna kommit och gått, på senare tid mest med machokockarnas perspektiv. Men Göteborg i päls är så långt ifrån den mer salongsfähiga delen av köket man kan komma. Den handlar om en ung, intellektuell kille som jobbar extra i disken i ett restaurangkök, med att sortera tallrikar så det skräller i kaklet, stående med proppar i öronen under en smutsbrun trearmad fläktvinge: ”Finns det någon New York-känsla i Göteborg, så är det här.”
I korta, registrerande kapitel berättar han om slitet, fyllan, städölen, råttorna och rökpauserna på restaurangen, men också om studierna, resorna ut i Europa, sökandet efter ett sammanhang och en estetik. Det finns gott om instick från levande och döda författare, inte minst den gamle lebemannen Leopold von Sacher-Masoch som skrev masochistklassikern Venus i päls, men de är så gömda att de knappast syns.
Detta är både en litterär lek och en coming of age-story, om lärdom och krogliv. Men bokstavligen från
andra sidan.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Norstedts
Lagerstatus: Definitivt slut

Dagens skildringar av livet i ett restaurangkök brukar ofta vara ur mästerkockarnas perspektiv: blod, svett och tårar, blanka knivar och slutgiltig seger över råvarorna. Göteborg i päls berättar en annan historia. Den om matresterna, de hala golven, fyllan och råttorna.

Med detaljskärpa och humor och med hjälp av valda delar av världslitteraturen skildrar Per Johansson en ung, intellektuell kille som jobbar extra i disken. I korta, registrerande kapitel berättar han om slitet, städölen och rökpauserna, men också om studierna, resorna ut i Europa, sökandet efter ett sammanhang och en estetik.

Per Johansson (f. 1972) är bosatt i Göteborg. Detta är hans debut.

Disken i ett restaurangkök låter kanske inte som den mest givna litterära miljön i världen. Men Per Johansson lyckas med detaljskärpa, humor och intellektuell spets skildra matställets liv från andra
sidan som man sällan sett det förut.

Ni kanske minns hur George Orwell en gång odödliggjorde restaurangköket som arbetsplats i sin bok
Nere för räkning i Paris och London, där han wallraffade i restaurang Maxims kök i Paris. Sedan dess har
köksskildringarna kommit och gått, på senare tid mest med machokockarnas perspektiv. Men Göteborg i päls är så långt ifrån den mer salongsfähiga delen av köket man kan komma. Den handlar om en ung, intellektuell kille som jobbar extra i disken i ett restaurangkök, med att sortera tallrikar så det skräller i kaklet, stående med proppar i öronen under en smutsbrun trearmad fläktvinge: ”Finns det någon New York-känsla i Göteborg, så är det här.”
I korta, registrerande kapitel berättar han om slitet, fyllan, städölen, råttorna och rökpauserna på restaurangen, men också om studierna, resorna ut i Europa, sökandet efter ett sammanhang och en estetik. Det finns gott om instick från levande och döda författare, inte minst den gamle lebemannen Leopold von Sacher-Masoch som skrev masochistklassikern Venus i päls, men de är så gömda att de knappast syns.
Detta är både en litterär lek och en coming of age-story, om lärdom och krogliv. Men bokstavligen från
andra sidan.

Utgivningsdatum: 20060721
9789113016207

Pocket
Förlag: Månpocket
Lagerstatus: Definitivt slut

”Det är en intelligent och djärv bok, en imponerande debut.” Helsingborgs Dagblad

Restaurangchefen vekar drogad. Ögonlocken halvt sänkta. ”Det är långa dagar här”, säger han och sträcker fram sin väldiga näve och liksom kisar. ”Pallar du det?” Senare förstår jag att det är så ögonen ser ut när man jobbat tolv timmar och vet att det är fem kvar. Det är mitt tredje diskjobb och det liknar en kliché. Restaurangchefen visar sig vara en före detta militär. Diskutrymmet är snyggast i hela restaurangen, med fyra meter i takhöjd. En trearmad smutsbrun fläktvinge snurrar halvmetern ned från taket på lägsta hastighet. Övermålade elledningar korvar sig i mer eller mindre upplösta nystan. Finns det någon New York-känsla i Göteborg så är det här.

Per Johanssons debutroman är en egensinnig skildring av livet i de mindre glamorösa delarna av köket. Göteborg i päls hämtar inspiration från valda delar av litteraturen och restauranglivet, disken hopar sig och råttorna kalasar på resterna. Med skärpa och underskruv beskriver Per Johansson en ung man som står i en paus i livet, och försöker hitta någon mening i tillvaron och i köksrutinerna.

”… en av de originellaste svenska romandebuterna på länge.” Expressen
”Det är en märkvärdig liten bok … När det är som bäst lyckas Johansson förmedla en ambivalent livshållning någonstans mellan melankoli och masochism, en skimrande utsiktspunkt varifrån han kan betrakta våldet och ensamheten och skönheten hos staden och hos de människor som befolkar den liksom i hemlighet, här i restaurangkökens parallella värld.” Sydsvenska Dagbladet
”Göteborg i päls är ovanligt stilsäker, här talar en författare som uppenbart redan äger en egen och särpräglad röst … Trots att Per Johansson inte låter ett episkt flöde råda så växer en gripande, ibland omskakande, berättelse fram.” Sundsvalls Tidning

Utgivningsdatum: 20070621
9789170014970

Bok: 7667

Anmäl textfel

Utgivning

Kricket

av Per Johansson
Kerstin är i slutfasen av sin doktorsavhandling om Karl XII:s ret...

Cancersurfare

av Per Johansson
På ett nervigt sätt, med en påtaglig närvarokänsla, möter vi en u...

Göteborg i päls

av Per Johansson
Dagens skildringar av livet i ett restaurangkök brukar ofta vara ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

En episk släktsaga

Recension: Sveasagorna av Linus de Faire

En i bästa mening realistisk roman

Recension: Pizzeria Roma av Elin Persson

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2