Söker du efter "Demokratihandboken" av Sassa Buregren? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Demokratihandboken
Av Sassa Buregren
Bok- presentation: |
Demokratihandboken |
Författar- presentation: |
Sassa Buregren |
Demokratihandboken präglas helt igenom av demokratiska värderingar och respekt för sin läsare. Den undersökande uppläggningen och det engagerande sättet att skriva gör den till verkligt spännande läsning, med en för barns möjligheter att hävda sina rättigheter rentav revolutionerande potential.
FN:s konvention om Barnens rättigheter inleder och avslutar boken. Omsluten av denna börjar flickan Jorinda utforska var beslut på olika nivåer fattas och vart hon kan vända sig för att göra sin röst hörd och därmed utnyttja sina mänskliga rättigheter.
Mot slutet av boken presenteras några av hennes medmänniskor, som tidigare - ibland med livet som insats - kämpat för allas lika värde. Möjligen blir någon överraskad av att majoriteten av dem är kvinnor och barn."
Det är sällan efterfrågan på en faktabok inte avtar, men så är det med Demokratihandboken som kommer ut i ny reviderad utgåva, uppdaterad med den senaste utvecklingen i Eu, de nya svenska ministrarna med mera.
Sassa Buregren är mångsysslare; konstnär, illustratör, författare och lärare i Lilla Varbergsakademin. Carl von Linné-plaketten 2002 tilldelas Sassa Buregren för Demokratihandboken. Hon har tidigare givit ut Tecken på papper, 1995, tillsammans med sin bror Björn Thomasson. Hennes faktabok Vem är jag? Släktforskning för barn, kom ut 1998. Båda är utgivna av Alfabeta.
Utgåvor
Ny uppdaterad utgåva i höst
Puff: Belönad med Carl von Linné-plaketten 2002
Är alla människor lika mycket värda? Har barn någon talan? Skulle världen se bättre ut om barnen fick vara med och bestämma? Jorinda anser att hen hel del skulle bli bättre. Hon skriver en lista med saker hon vill ändra på, sen skriver hon upp var besluten fattas. De första punkterna tar hon upp i familjen och i skolan. Därefter går hon vidare och vänder sig till kommunen, riksdagen, EU och FN. Boken är både en inspirationsbok och handbok. Ny uppdaterad, utökad utgåva.
"Det här är en bok som alla barn borde få läsa i skolan. Ta med den och visa för dina lärare!" Ann-Marie Karlsson, Kamrat Posten
"En fin och annorlunda handbok som kan stärka självkänslan hos barn och unga och kanske få dem att kämpa för det de vill och tror på", Barn
"Demokratihandboken präglas helt igenom av demokratiska värderingar och respekt för sin läsare. Den undersökande uppläggningen och det engagerande sättet att skriva gör den till verkligt spännande läsning, med en för barns möjligheter att hävda sina rättigheter rentav revolutionerande potential." ur Carl von Linné-plakettjuryns motivering
Jorinda bestämmer sig för att ta reda på hur det ligger till med demokratin. Hon skriver en lång lista med saker som hon vill ändra på. Både stora och små frågor. Men var ska hon börja? Med hjälp av mamma skriver hon först upp var någonstans hon tror att besluten fattas. Hon börjar med det som ligger närmast till hands, sin egen familj. Sen går hon vidare och vänder sig i tur och ordning till skolan, kommunen, regeringen, EU och FN.
I bokens senare del får vi möta människor från olika delar av världen som har det gemensamt att de bidragit till att göra världen lite bättre än den var förut.´
Bok: 895
Anmäl textfel