Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Svensk husmanskost" av Tore Wretman? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Svensk husmanskost

Av Tore Wretman

Bok-
presentation:
Svensk husmanskost
Författar-
presentation:
Tore Wretman
Formgivare: Helene Ågren
Illustratör: Slas

En riktig matklassiker i efterlängtad ny utgåva
Fläsklägg och rotmos, kåldolmar och sillpudding - det är husmanskost av gott märke. Den svenska matkulturen när den är som bäst, med mat baserad på enkla råvaror och lagad med stor omsorg.
Tore Wretman slår här ett slag för gammal fin mattradition. Han bjuder på välsmakande anrättningar med vederhäftiga recept och citerar ibland direkt ur de gamla husmamsellernas kokböcker. Här och var är också kulturhistoriska och kulinariska kommentarer insprängda. Texten är även kryddad med mustiga och doftande citat ur litteraturen.
Här finns över 300 recept för alla tillfällen, från vardagens mer sparsamma kost till de stora högtidernas festmåltider. Ett kapitel ägnas smörgåsbordet – denna vår nationalstolthet som Tore Wretman kallar det. Här redogörs noga för de fem turerna och vad de innehåller. Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken: rökt, gravad, rimmad, inkokt och i aladåb. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och stekar. Sedan är det dags för det småvarma: först och främst Janssons frestelse, köttbullar och exempelvis omelett. Och så kommer avrundningen i form av söta rätter som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.
Alla recept i Svensk husmanskost har granskats och i de flesta fall provlagats av Werner Vögeli, mångårig medarbetare till Tore Wretman och likaledes hovtraktör.
De 26 illustrationerna av Stig Claesson - Slas ger boken en originell accent och bidrar till att förmedla stämningen från den gamla tidens stora matglada kök.
Tore Wretman (1916–2003), legendarisk restaurangman och varm anhängare av svensk husmanskost och den främste inom svensk gastronomi under 1900-talet. Han skapade restauranger som Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. Han har under årens lopp utbildat många lysande kockar och har höjt statusen på kockyrket. Han blev hovtraktör 1963 (en nyskapad titel som han var den förste att erhålla av Gustav VI Adolf) och hedersdoktor vid Umeå universitet 1986. Han var en skicklig pedagog och har med sina kokböcker generöst spritt sina kunskaper.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Bokförlaget Forum
Lagerstatus: Definitivt slut

En riktig matklassiker i efterlängtad ny utgåva

Fläsklägg och rotmos, kåldolmar och sillpudding - det är husmanskost det. Den svenska matkulturen när den är som bäst, med mat baserad på enkla råvaror och lagad med stor omsorg.

Här finns över 300 recept för alla tillfällen, vardagens mer sparsamma kost och de stora högtidernas festmåltider.

De 26 illustrationerna av Stig Claesson - Slas ger boken en originell accent och bidrar till att förmedla en doft från den gamla tidens stora matglada kök.

En riktig matklassiker i efterlängtad ny utgåva


Fläsklägg och rotmos, kåldolmar och sillpudding - det är husmanskost av gott märke. Den svenska matkulturen när den är som bäst, med mat baserad på enkla råvaror och lagad med stor omsorg.
Tore Wretman slår här ett slag för gammal fin mattradition. Han bjuder på välsmakande anrättningar med vederhäftiga recept och citerar ibland direkt ur de gamla husmamsellernas kokböcker. Här och var är också kulturhistoriska och kulinariska kommentarer insprängda. Texten är även kryddad med mustiga och doftande citat ur litteraturen.
Här finns över 300 recept för alla tillfällen, från vardagens mer sparsamma kost till de stora högtidernas festmåltider. Ett kapitel ägnas smörgåsbordet – denna vår nationalstolthet som Tore Wretman kallar det. Här redogörs noga för de fem turerna och vad de innehåller. Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken: rökt, gravad, rimmad, inkokt och i aladåb. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och stekar. Sedan är det dags för det småvarma: först och främst Janssons frestelse, köttbullar och exempelvis omelett. Och så kommer avrundningen i form av söta rätter som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.
Alla recept i Svensk husmanskost har granskats och i de flesta fall provlagats av Werner Vögeli, mångårig medarbetare till Tore Wretman och likaledes hovtraktör.
De 26 illustrationerna av Stig Claesson - Slas ger boken en originell accent och bidrar till att förmedla stämningen från den gamla tidens stora matglada kök.


Tore Wretman (1916–2003), legendarisk restaurangman och varm anhängare av svensk husmanskost och den främste inom svensk gastronomi under 1900-talet. Han skapade restauranger som Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. Han har under årens lopp utbildat många lysande kockar och har höjt statusen på kockyrket. Han blev hovtraktör 1963 (en nyskapad titel som han var den förste att erhålla av Gustav VI Adolf) och hedersdoktor vid Umeå universitet 1986. Han var en skicklig pedagog och har med sina kokböcker generöst spritt sina kunskaper.


Utgivningsdatum: 20080116
9789137131702

Inbunden
Förlag: Bonnier Fakta
Lagerstatus: Definitivt slut
Utgivningsdatum: 20170220
9789174246490

Bok: 23644

Anmäl textfel

Utgivning

Svensk husmanskost

av Tore Wretman
En riktig matklassiker i efterlängtad ny utgåva Fläsklägg och rot...

Smörgåsbordet

av Tore Wretman
Smörgåsbordet – vår nationalstolthetDet svenska smörgåsbordet är ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4