Söker du efter "Funkis i Malmö" av Tyke Tykesson? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Funkis i Malmö
Av Tyke Tykesson
Bok- presentation: |
Funkis i Malmö |
Författar- presentation: |
Tyke Tykesson |
institution: | Skönhetsrådet i Malmö |
Funktionalismen var på 1930-talet ett begrepp på modet. Hus skulle enligt de funktionalistiska arkitekterna utformas helt och hållet utifrån sin funktion. Att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat. De nya husen fick släta vita fasader och en lådaktig form med platta tak. Denna nya stil inom arkitektur och möbelkonst fick i Sverige sitt genombrott 1930 tack vare Stockholmsutställningen.
Generellt sett förhöll sig Malmös arkitekter till skillnad från flera av kollegorna i Stockholm med en viss tveksamhet gentemot det nya. Man skulle faktiskt kunna tala om en malmöitisk hybridfunkis under 1930-talet, där klassicistiska element samspelade med funktionalistiska. Men det fanns andra arkitekter och byggmästare i staden som anammade den rena funktionalismen . Den kan vi se i byggnader som Roddhuset vid kanalen, danspalatset Amiralen, Ribershus, Malmö stadsteater m.fl.
Vi får i Funkis i Malmö först en kort en historik över industristaden Malmö i början av seklet fram till slutet av trettiotalet. Dessutom får vi en klar bild av funktionalismens födelse och utbredning i stort och hur den påverkat Malmös stadsbild.
Tyngdpunkten i framställningen är visuell. Via fotografen Merja Vázquez-Díaz bilder får vi en god helhetsbild av denna arkitektur och dessa byggnadselement.
Författare: Tyke Tykesson (f 1962). Verksam som arkitekt vid Stadsbyggnadskontoret i Malmö. Tykesson har medverkat som författare och redaktör till bland annat följande böcker Arkitekterna som formade Malmö (Carlssons 1996), Guide till Malmös arkitektur (Arkitektur Förlag 2001), och som redaktör till Malmös kartor (Historiska Media 2003).
Fotograf: Merja Vázquez-Díaz (f 1957). Chef på fotosektionen på Malmö Museer och har deltagit i flera utställningar och böcker däribland Jugendepoken i Malmö. Arkitektur och byggnader 18961914. (Skönhetsrådet i Malmö) och Tidernas bibliotek. Malmös nya stadsbibliotek som vision och verklighet. (Statens Kulturråd 1997).
- Intressant arkitekturhistoria om funktionalismen på flera plan: internationellt, nationellt och lokalt
- Intressant Malmöhistoria
- Vacker fotobok
Utgåvor
Ser man på bra funkishus kan man få en upplevelse av lätthet, en teatral upplevelse med kommandobryggor och svävande tak.
Jan Hemmel, ur bokens förord
Funktionalismen var på 1930-talet ett begrepp på modet. Att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat. De nya husen fick släta vita fasader och en lådaktig form med platta tak.
Generellt sett förhöll sig Malmös arkitekter tveksamma gentemot det nya. Här växte en malmöitisk hybridfunkis fram, där klassicistiska och funktionalistiska element tilläts samspela. Men det fanns arkitekter och byggmästare i staden som anammade funktionalismen fullt ut. Det kan vi se i byggnader som Ribershus, Roddklubbens hus vid kanalen och Kolgapalatset vid hamninloppet.
Funkis i Malmö presenterar funktionalismen i stort och hur den har påverkat Malmös stadsbild. Som introduktion ges en kort historik över industristaden Malmö från 1900-talets början till slutet av trettiotalet. Boken är rikligt illustrerad med Merja Díaz´ vackra fotografier, som ger en god bild av Malmös arkitektur. Boken ges ut i samarbete med Skönhetsrådet i Malmö.
Tyke Tykesson är verksam som arkitekt vid Stadsbyggnadskontoret i Malmö. Merja Díaz är chef på fotosektionen på Malmö Museer.
Bok: 154370
Anmäl textfel