Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Sveriges historia : 1920-1965" av Jenny Björkman? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Sveriges historia : 1920-1965

Av Jenny Björkman, Urban Lundberg, Yvonne Hirdman

Bok-
presentation:
Sveriges historia : 1920-1965
Författar-
presentation:
Jenny Björkman

"Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade."

Det är Per Albin Hansson som talar. Han leder det socialdemokratiska partiet i opposition 1928 och utnyttjar det borgerliga ordet "folkhem" för att fylla det med ett socialdemokratiskt innehåll. Och tittar vi på den svenska historien mellan 1920 och 1965 ser vi en utveckling som Per Albin nog skulle ha gillat: siffrorna för livslängd, reallöneökning, semesterveckor, utbildningsgrad, bostadsstorlek, pensioner och valdeltagande har ökat markant, medan de för arbetslöshet, fattigdom och tbc har sjunkit rejält.

Detta land uppe i norr som dessutom - av klokhet eller feghet - klarade sig undan andra världskriget, och som redan av sin samtid betraktades med såväl avund som djup misstro. Sverige tog den förnuftiga medelvägen mellan kapitalism och kommunism, skrev amerikanen Marquis Childs beundrande, medan den österrikiske ekonomen Friedrich von Hayeck varnade för att samma väg kunde leda till träldom.

Gårdagen tolkas ju alltid i ljuset av nutiden, vilket innebär att historikernas frågor och forskningsområden varierat från tid till annan. Likt årsringar på ett träd avlöser de olika inriktningarna varandra: intresset har i takt med tiden fokuserat på politisk historia, facklig historia, social historia, kvinnohistoria, genushistoria. Att fånga in alla dessa berättelser och perspektiv, att söka skriva en översiktlig men ändå vetenskapligt tillförlitlig historia har varit författarnas strävan eftersom det är en historia värd lära känna.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Norstedts
Lagerstatus: Definitivt slut

Den svenska historien mellan 1920 och 1965 är onekligen en historia om framgång. Under dessa år ökar livslängden drastiskt. Vi får rejäla reallöneökningar, flera semesterveckor, höjd utbildningsgrad, större och bättre bostäder och höjda pensioner. Under samma period sjunker samtidigt arbetslösheten och fattigdomen minskar.

Vårt lilla land uppe i norr lyckas dessutom klara sig undan de två världskrigen. En arbetarrörelse som blir den starkaste i världen växer fram under de här åren. Denna tid är fylld av dramatiska händelser och skeenden som format vår moderna historia. Där finns berättelserna om tändstickskungen Ivar Kreugers fall, om skotten i Ådalen, 30-talets depression och kohandeln mellan socialdemokrater och bondeförbundare.

Här skildras de tyska trupptransporterna genom Sverige under kriget och utlämningen av baltiska flyktingar till Sovjet­unionen. I boken beskrivs också den så kallade rättsrötan med Kejne- och Haijby-affärerna, liksom försöken att skapa en svensk atombomb.

Utgivningsdatum: 20120910
9789113023908

Bok: 192822

Anmäl textfel

Utgivning

Sveriges historia : 1920-1965

av Jenny Björkman
Den svenska historien mellan 1920 och 1965 är onekligen en histor...

Den svenska väldfärdsmodellen - utveckling eller avveckling?

av Jenny Björkman
Vad hände med det svenska välfärdssamhället under 1990-talets kri...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4