Artiklar 
Jag saknar dig, jag saknar dig!
Kinna Gieth
Pocket
62 kr
What's Eating Gilbert Grape?
Peter Hedges
En dag
David Nicholls
MP3 CD
289 kr
CD-skiva
316 kr
Stengudarna
Jeanette Winterson
Natt i marknadstältet
Lars Ahlin
Inbunden
282 kr
Undrens tid
Nicholas Sparks
Vem ska trösta Knyttet?
Tove Jansson
Kartonnage
224 kr
Svindlande höjder
Emily Brontë
Pocket
84 kr
Inbunden
260 kr
Häftad
260 kr
Gustaf Fröding och kärleken
Johan Cullberg

Alla hjärtans dag 2015

Vilken är den bästa kärleksskildringen?

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag. Litteraturen är full av kärleksskildringar. Vilken är din favorit? Här svarar några av LitteraturMagazinets medarbetare.

Hedvig Sjöström, redaktionen:
– I Peter Pohls ungdomsroman "Jag saknar dig, jag saknar dig!" beskrivs kärleken mellan tvillingsystrarna Cilla och Tina på ett mäktigt och vackert sätt. "De tittade på varandra och visste: Om du dör, kan inte jag leva!" När Cilla plötsligt rycks bort tvingas Tina leva ändå, utan den som alltid funnits där. Och det fantastiska är, att i slutändan är det kärleken till systern som gör att hon orkar.

Kristina Jägfeldt, recensent spänning:
– Bland de bästa kärleksskildringarna jag läst finns i ”Gilbert Grape” av Peter Hedges, en bok som hamnat i skuggan av den nästan lika underbara filmatiseringen. Gilberts relation till brodern Arnie – men även till övriga familjemedlemmar – skildras på ett både humoristiskt och innerligt vis. I min värld är boken en svårslagen hyllning till kärlekens alla former!

Erika Wallman, redaktionen:
– "En dag" av David Nicholls är fortfarande en favorit. Precis och glasklar i språket, inte ett ord ligger fel. Jag älskar huvudpersonerna och deras tillkortakommanden, känner lidandet i hela kroppen bara jag tänker på boken. 

Esther Hansen, ljudboksredaktör:
– Jeanette Winterssons "The Stone Gods" på originalspråket är den vackraste berättelse om kärlek jag har läst. Mot en fond av mänsklig grymhet och förstörelselusta framstår kärleken som självlysande genom jordens 65 miljoner år. Det poetiska språket ger djup åt kärleken till naturen, till hunden, mellan mor och barn, mellan vuxna oavsett kön och även kärleken till det skadade, till det obegripliga.

Anne-Charlotte Östman, recensent:
– Lars Ahlins "Natt i marknadstältet" (1957) är en vidunderlig äktenskapsroman, skriven på ett vackert språk som verkligen går på djupet. Leopold skäms över ett socialt misslyckande och flyr sin hustru. Men Paulina förskjuter inte sin man. Människovärdet finns före alla ansträngningar, tänker hon. Leopold var i sökandets rörelse, fastän han redan var funnen, skriver Ahlin. Han var funnen av henne, av kärleken – och av Gud.

Daniel Gunnarsson, driver litteraturblogg:
– "Undrens tid" av Nicholas Sparks! Denna unga men ändå mogna och innerliga kärlek mot alla odds är oerhört fint berättad. Dessutom är boken sorglig men ändå på något sätt hoppfull. Den som inte berörs av denns bok har precis som riddar Kato ett hjärta av sten.

Pernilla Flisberg, recensent:
– Vem kan slå ett knytts kärlek till ett skrutt? Knyttet övervinner sin egen rädsla för att rädda skruttet från den hemska Mårran i "Vem ska trösta knyttet?" av Tove Jansson.

Sebastian Lönnlöv, redaktionen:
– Jag tänker på Vita Sackville-West och Virginia Woolf, båda var författare. Deras kärleksrelation är en roman i sig. I ett oemotståndligt brev skriver Vita: "I can’t be clever and stand-offish with you: I love you too much for that. Too truly. You have no idea how stand-offish I can be with people I don’t love. I have brought it to a fine art. But you have broken down my defences. And I don’t really resent it."

Joanna Górecka, recensent och krönikör:
– Jag är väldigt svag för Emily Brontës skildring av Cathy och Heathcliffs omåttliga passion för varandra i "Svindlande höjder". Osund, urholkande och härlig.

Emma Kreü, redaktionen:
– I tioårsåldern hittade jag en bok med kärleksdikter i mina föräldrars bokhylla, och har sedan dess haft en passionerad relation till "En kärleksvisa" av Gustaf Fröding. Den är fortfarande stark, den passionen, om än banal och många gånger ifrågasatt. Men gammal kärlek rostar aldrig, även om den fått sig en och annan törn genom åren.


10 februari 2015
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4