De skriver så hjärtat blöder
– Befruktningsögonblicket får inte ske före bröllopsmarschen!
Så sammanfattar författaren Anneli Jordahl upplägget till sin roman ”Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona”. Samma sak gäller Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris”. Under bokmässan samtalade de två författarna med journalisten Yukiko Duke.
Anneli Jordahls ”Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona” och Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris” gör en kulturhistorisk insats med sina kvinnoskildringar. 1950- och 60-talets Sverige var fullt av normer och värderingar som begränsade kvinnans livsvillkor. Under ett seminarium på bokmässan menade samtalsledaren Yukiko Duke att deras böcker fyller i vita hål i litteraturhistorien med sina kvinnoskildringar.
– Befruktningsögonblicket får inte ske före bröllopsmarschen! Om man sammanfattar det, säger Anneli Jordahl till publikens skratt.
Hushållsarbetet, vare sig det var som hemmafru eller hembiträde, betyder att alltid vara till hands, alltid vara redo att utföra vad som än krävs för att hålla ihop hemmet och familjen.
Kristina Sandberg lyfter det ovärderliga men osynliga arbete som hemarbetet är. Tvätta, stryka, mangla, laga mat. Det som förknippas med kvinnor. Det för tankarna till Katrine Kielos ögonöppnande bok ”Det enda könet”, som lyfter just kvinnornas arbete i hemmet, som möjliggörare av männens arbete i det offentliga.
Och det ena nedvärderas och tas för givet, medan det andra premieras med pengar och status.
Två böcker om kvinnliga erfarenheter som det talas alldeles för lite om. Två författare som säkerligen kommer fortsätta ge oss dessa historier. Det tackar vi för.
Anmäl textfel