Flera nyanser av skräck
På bokmässan samsas den breda populärkulturen med de mer djuplodande vetenskapliga sammanhangen.
Strax efter ett seminarium med Johan Höglund från Linnéuniversitet som pratade om sin forskning kring skräck i litteraturen kunde man höra Sara Bergmark Elfgrens samtal med John Ajvide Lindqvist om skräck och hans roman ”Himmelstrand”. Två olika ingångar på samma ämne.
Johan Höglund pratade om den amerikanska gotiken och hur den utgår från ett imperialistiskt perspektiv. Med några nedslag i historien visade han hur skräckgotiken i USA har ett litet annat perspektiv än i Europa eller Asien. Om europeisk skräck ofta handlar om våra egna rädslor och monster, så är monstret i amerikansk skräck någon annan. Därför utvecklas också den imperialistiska gotiken till ett krig mot något, till exempel urbefolkningen eller terrorismen.
John Ajvide Lindqvist är ett bra exempel på en författare som verkar i den mer europeiska fåran där skräcken är en del av oss själva. I ”Himmelstrand” utforskar han just hur karaktärerna beter sig i den extrema situationen att allt har försvunnit. Bland annat projicerar de sina rädslor och förhoppningar på det de möter. Författaren avslöjade också hur han hade långa dialoger med sina karaktärer för att känna in dem innan de fick form som romanfigurer.
Det är kanske inte så konstigt att fler kom till seminariet med Lindqvist/Bergmark Elfgren än Höglund. Men båda gav intressanta insikter för läsaren av skräck. ”Himmelstrand” beskrevs som en bok ”om skräck” och det är ju även Höglunds bok ”The American Imperial Gothic” om än med en mer akademisk utgångspunkt. Med två författare som är så insatta i skräck som Lindqvist och Bergmark Elfgren blev det senare seminariet också mycket djuplodande trots sin lättsamhet. Skräckens arketyper, författarens skrivprocess och läskiga barn behandlades bland annat.
Lindqvist har tänkt sig att skriva ytterligare två böcker som hör ihop med ”Himmelstrand”. Alla viktiga idéer finns på plats. Dessutom är det en novellsamling på gång. LitteraturMagazinet frågade efter seminariet hur det går för Sulky och Bebbe, som Lindqvist skrev en barnbok om med frun Mia Ajvide. Det kanske blir en uppföljare, blev svaret till de barn som uppskattade de udda figurerna som grundade sitt eget samhälle på en ö.
Anmäl textfel