Artiklar 
Bok-
presentation:
438 Dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
Författar-
presentation:
Johan Persson

Martin Schibbye och Johan Persson

De satt fängslade i 438 dagar

Under de 438 dagar som Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i Etiopien började de samla anteckningar. Nu har deras upplevelser blivit en bok.

LitteraturMagazinet tar del av Martin Schibbyes och Johan Perssons berättelse under ett seminarium i en fullsatt aula under bokmässan i Göteborg.

När Martin Schibbye och Johan Persson besköts och greps av etiopisk militär var det journalisterna i dem som angreps. Därför var det också logiskt att fängelsetiden blev nästa möjlighet till att kunna berätta något viktigt för omvärlden. Martin Schibbye berättar att det verkligen var en räddning att kunna gå in i sin yrkesroll även i fängelsecellen:
– Det var jag, penna och papper och en råtta. Det såg ut som en jordkällare, säger han.

Schibbye och Persson redogör för den hemska tiden på ett oväntat lättsamt sätt. De är rädda för att vissa delar ska uppfattas som allt för humoristiska, trots att de skildrar en alldeles fruktansvärd tillvaro. Men det visar också hur viktigt det var att hålla humöret uppe.

Fängelset beskriver de som en konstant bokmässa i 14 månader"

Mer allvarligt blir det när de påminner om att Kality-fängelset där de satt finns kvar och att många av deras medfångar fortfarande är fängslade. Fängelset beskriver de som ”en konstant bokmässa i 14 månader” när de ska försöka ge publiken en bild av hur trångt det var och alla intryck som de hela tiden tog in.

Man kan tycka att efter det att Schibbye och Persson släpptes skulle relationerna mellan Sverige och Etiopien vara frostiga. Istället har det blivit tvärtom. Hennes och Mauritz ska öppna fabrik och Sverige har varit måna om att behålla den geopolitiskt viktiga partner som Etiopien utgör.

Att sommarprogram och bokprojekt har varit ett sätt att bearbeta tiden i Etiopien är tydligt. Men det har också varit en lektion i hur enskilda personers öde avgörs i internationell storpolitik. Det är inte utan lite bitterhet som paret berättar att den som genomförde deras skenavrättning nu fått stora pengar för att utbilda sina styrkor i mänskliga rättigheter.
 


Profil: Henrik Elstad

30 september 2013
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4