LjudboksRecension av Femtio nyanser av honom, EL James
Spännande och underhållande kärleksroman där sexet inte antyds – utan understryks
Fifty Shades of Grey är romanen som såldes i mera än 35 miljoner exemplar, som är läst, recenserad, diskuterad, kritiserad. Det är inte utan att jag närmar mig en av årets mest omtalade romaner med både skepsis och en vis bävan.
Men jag bestämmer mig för att försöka ”glömma” allt jag hört och läst om boken och lyssna förutsättningslöst. Det är den svenska utgåvan som kallas ”Femtio nyanser av honom” som nyligen getts ut som ljudbok. Som så ofta vid översättningar har dubbeltydigheter försvunnit: ”av honom” säger så mycket mindre än ”of Grey”, något jag tänkt mycket på nu jag ägnat mina första novemberdagar åt lyssnandet. För mig kommer det numera att vara mitt namn på november månad: Fifty Shades of Grey.
Inläsare är Julia Dufvenius och effekten av hennes unga, klara stämma framhäver texten och skapar en mycket trovärdig bild av romanens huvudperson Anastasia. Det är en njutning att lyssna till samtidig som det gastkramande innehållet framhävs genom kontrastverkan av den oskuldsfulla rösten som förvirrad möter en helt främmande värld. Ett uråldrigt sagomotiv: Skönheten och odjuret.
”Förspelet” är långt, avkopplande som en veckotidningsroman och vid det lyckliga slutet, där veckotidningsromanerna brukar sluta: Så levde de lyckligt i alla sina dagar, kastas vår hjältinna brutalt ut i kaos!
Vem är han, denna vackra, rika, intelligenta man som abrupt visar in henne i sin tortyrkammare vid första riktiga träffen?
Och vem är hon? Den unga, klumpiga studenten som snubblar in på alla fyra i hans kontor när hon i sista minuten får rycka in åt sin sjuka rumskamrat för att intervjua honom till studenttidningen. Till en början framstår hon varken mera eller mindre smart än veckotidningshjältinnor brukar.
Det är i den skärningspunkten jag fångas in. Detta är en relationsroman och en roman om två människors utveckling. Och det är inte personer som lever i ett vakuum, utan med på vägen finns föräldrar, syskon, vänner av båda könen, arbetskamrater och ett samhälle i tiden. Året är 2011. Platserna är Seattle, Vancouver och Savannah.
Kanske är jag yrkesskadad som utbildad barnmorska på sjuttiotalet då allting var så ”naturligt”. Jag störs inte det minsta av de ingående detaljerade sexskildringarna. Jag tycker tvärtom att de är mera upplysande och betydligt roligare att lyssna på än exempelvis Katharina Janouchs ”Orgasmboken”. Och visst är det så att den häftiga passionens överrumplande styrka river upp våra djupaste sår och längtan.
Världslitteraturen rymmer många skildringar av hur i synnerhet män försöker kontrollera det känslomässiga kaoset som uppkommer genom att stenhårt vilja kontrollera sin kvinna. Likaså är den kvinnliga masochismen ett omtvistat ämne.
Men det här är inte en undergiven kvinna som gör det hon blir tillsagd. Tvärtom växer hon fram och blir tydlig för sig själv och oss andra genom sin förvirring och sin kamp för att få älska, få ”mera”, få röra, få förstå: Vad är acceptabelt för henne? Vad är det inte?
Och mannen som gett romanen dess namn, mr Grey, är inget odjur, långt därifrån. Han bemödar sig om att vara så ärlig som det överhuvudtaget är möjligt för honom. Han försöker vara både lyhörd och kärleksfull. Allt eftersom hans förälskelse växer ökar hans vilja till att släppa lite på sitt kontrollbehov och söka kompromisser.
Detta är den första romanen i en trilogi och jag ser mycket fram emot att höra fortsättningen! Jag tycker mycket om romanen som är både spännande och underhållande plus det jag alltid söker: Jag lärde mig något nytt!
Julia Dufvenius visar sig här vara en helt suverän inläsare som jag också ser fram emot att höra mera av. Hennes mjuka röst framhäver innehållet i texten så omärkligt att jag är övertygat om att romanen tillförs ytterligare en dimension därigenom.
Mottagen: 5 november 2012
Sexroman säljer – även i Sverige
Ny kassako för Norstedts
Från och med denna vecka går böckerna att köpa på svenska
Nu har "Fifty Shades of Grey"-febern nått Sverige
Anmäl textfel