Hon rensar frenetiskt bokantikvariat med galen blick. Älskar språk som får henne att flämta. Hinkar i sig kaffe och sjunger i stämmor. Gillar svåra ord.
Innebrända pristagare, stölder och ett pärlband av kreativa mord. Alla kopplade till Nobelpriset.
– Deckarläsaren förväntas fnysa åt den höglitterarära författarens floskler, berättar litteratursociologen Karl Berglund som undersökt hur Nobelpriset används i deckare.
Ibland sitter jag i skräddarställning bland fluffiga kuddar och chokladpraliner och läser tjejmagasin. Och medan jag gör det drabbas jag ofta av ren skitapåmigrädsla över vilket potentiellt allvarligt demokratiproblem de kan utgöra. Fortfarande 2014 distraherar man kvinnor med skönhetsvård sedan barnsben för att de inte ska erövra världen.
Läs mer ...
Joanna Gorecka läser 1800-talsklassiker med kvinnliga självmördare
De hade otuktigt sex och tog sedan livet av sig. Madame Bovary, Fröken Julie, Jenny, Anna Karenina och Therese Raquin – alla gjorde det. Vad betyder det för dagens läsare att några av våra mest betydelsefulla klassiker handlar om kvinnor som dödar sig själva efter ett kärleksäventyr?
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Det otäcka könet : En bok om manlighet, Marcus Priftis
Manligheten, som Priftis skriver, har marinerats in i vår tankestruktur så pass att vi inte ens märker den utan finns där som norm"
När vi pratar om människor pratar vi ofta om män. Men vilka är de? Detta försöker Marcus Priftis reda ut i boken "Det otäcka könet" – och han gör det med en kvickhet som borde fånga även den mest genuströtta läsare.
”Varför inte börja med en misshandel med strykjärn?”
Det är den första meningen i Marcus Priftis bok "Det otäcka könet". Prifits beskriver den t...