Skrivklåda och nattlig formuleringsyra

Vård av skribent (nästan) lika viktigt som VAB

Kan försäkringskassan tänka sig att vidga sina ramar lite tror ni? Jag skulle nämligen behöva vara hemma för vård av skribent ibland. Under intensiva skrivperioder tycker jag nämligen att jag uppfyller de flesta kriterierna för att få ligga hemma framför Bolibompa.

Vabba. Vård av barn. Att ta hand om någon som är för krasslig för vardagens rutiner. Vara hemma med någon som smittar och ställer till det för andra.

Känns det igen? Bra.

Nu till min fråga: Kan försäkringskassan tänka sig att vidga sina ramar lite? Jag skulle nämligen behöva vara hemma för vård av skribent ibland. När Majas pappa berättar att Maja har legat och feberyrat hela natten vill jag kunna svara att "jag förstår precis för jag har legat och formulerat hela natten".

Och jag vill att det ska vara fullt begripligt och att Majas pappa ska lägga en kall hand på min panna och säga några tröstande ord"

Och jag vill att det ska vara fullt begripligt och att Majas pappa ska lägga en kall hand på min panna och säga några tröstande ord.

Och sen när Villes kliande vattkoppor är det hetaste samtalsämnet på parkeringen utanför förskolan vill jag få berätta om min skrivklåda och få väl beprövade husmorsknep till skänks.

Under intensiva skrivperioder tycker jag nämligen att jag uppfyller de flesta kriterierna för att få ligga hemma framför Bolibompa och återhämta mig. Jag orkar till exempel inte delta i ordinarie verksamhet, det vill säga tänka (på annat än mina texter), skriva (annat än mina texter) eller prata (om annat än mina texter). Jag har ingen aptit (för att jag glömmer bort tiden och därmed att äta) och mitt allmäntillstånd är under all kritik.

Okej, jag har ännu inte förfallit till den milda grad att jag slutat duscha, börjat blanda olika påstått kreativitetsförlösande substanser, isolerat mig i skogen eller blivit galen och inlagd. Den sortens spektakulära förfall som litteraturhistorien kryllar av alltså.

Men det kanske bara är en tidsfråga. Om jag inte får vara hemma för vård av skribent då och då.


Erika Wallman

19 april 2013
 

Anmäl textfel

Redaktör

Erika Wallman är utbildad inom textdesign och är redaktionsmedlem på LitteraturMagazinet. Här under vinjetten "Wallmans textverkstad" skriver hon krönikor och inspirationstexter som kompletterar skrivarskolan.

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Jag har än en gång tagit risken och gjort ett brinnande intresse till mitt jobb. Jag jobbar med språk och skrivande och när jag är ledig läser och skriver jag ännu mer. Jag bollar med mina och andras ord nästan varje vaken timme. Därför måste jag hålla hårt i frivilligheten, i nyfikenheten. Jag är livrädd för att skrivandet ska gå på slentrian.

Läs mer ...

Lär dig smaka på orden!

Vad är det som gör vissa texter så levande? Hur kommer det sig att man tycker att en beskrivning träffar helt rätt? Det är mycket som spelar in så klart, men en viktig del är ordvalet. Att skriva handlar mycket om ordkunskap, om att bygga upp ett ordförråd och kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Läs mer ...

Undvik att skriva hissmusik

Om vi bortser från intrigen och persongalleriet, miljöerna och dispositionen – vad kan du mer göra för att din text ska bli fängslande och läsvärd? Svaret är enkelt: variation. Se på din text som ett musikstycke! En enformig melodi blir till hissmusik, det vill säga man slutar lyssna. Men strör man ut små, nästan omärkbara nyanser, känns det in i märgen.

Läs mer ...

Det ultimata tipset finns inte

Jag tänkte att jag skulle ge dig det ultimata tipset. Inte tipset som gör att texten blir superbra, färdigställd, inskickad, antagen och en riktig kioskvältare. Åh, om jag ändå satt på det tipset! Nej, jag menar det där lilla men ack så viktiga tipset på hur man kommer igång. Över huvud taget. Första tramptaget som leder till nästa och nästa och nästa. Tills det rullar. Men tyvärr. Jag kan inte ge dig det tipset.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2