LitteraturMagazinets recension av Klassiska kakor på nytt vis, Mia Öhrn
Krångligt och inte tillräckligt gott när klassiker pimpas
Precis som titeln antyder är det här är en bok om klassiska bakverk. Men recepten är ombearbetade så det ska passa 2000-talsmänniskan. Några kakor är lite magrare än originalet, andra har fått nya ingredienser och smaker, ytterligare några görs på ett annat sätt än när de uppfanns till exempel med hallon i stället för aprikos i sachertårtan.
Som i de flesta kokböcker som ges ut idag presenteras recepten med en personlig ton och personliga anekdoter. Mia Öhrn berättar om minnen från sin barndom till exempel om varma bullar som låg i solen på bryggan och värmdes upp medan hon och syskonen badade.
Formgivningen och bilderna är helt inriktade på 1950-talet med till exempel porslin och dukar hämtade direkt från hemmafrueran där mamma stod i köket och fixade sju sorters kakor till kafferepet. Det är extremt snyggt.
Tyvärr är det här är en bok säljer in mer än den levererar. Recepten sägs vara enkla och kakorna sägs bli "gudomligt" goda. Men det är inte sant.
Nu måste jag i och för sig lägga in en liten brasklapp: jag har inte provbakat precis alla kakor i den här boken. Möjligen har jag bara haft otur, möjligen finns någon riktig superhit gömd bland medelmåttorna. Mitt intrycket efter att ha testat ett tiotal av recepten är emellertid att det här är tillkrånglat och inte lever upp till det som Mia Öhrn skriver när hon presenterar recepten.
Kakorna blir inte sådär lite extra goda. De blir ordinära. Och det räcker inte när man står där där med tre kladdiga byttor och fem nedsmutsade vispar. Lägger man ner möda måste det vara värt besväret. Tycker jag.
Mottagen: 31 maj 2012
Anmäl textfel