Guide till Stockholms sommarkaféer
Av Mia Öhrn
Bok- presentation: |
Guide till Stockholms sommarkaféer |
Författar- presentation: |
Mia Öhrn |
Är man kvar i stan under sommaren och husen börjar kännas för höga och asfalten för het är ett sommarkafé den perfekta tillflykten. Här presenteras ett femtiotal smultronställen med mycket fakta och inbjudande fotografier. Man hittar både oaser mitt i Stockholm och härliga lustslott och herrgårdar på lagom utflyktsavstånd.
Till de mer originella kaféerna hör det hemtrevliga Café Ulvsjö vid Huvudsta Strand där mor i familjen står och säljer kakor i villatomtens lekstuga. Hit hör också det tillbakalutade Café Tubby vid Årstaviken där solstolarna står uppradade längs med vattnet och reggaemusik strömmar ur högtalarna ända tills solen går ner bakom Söders höjder.
Större delen av kaféerna ligger i närheten av museer, gallerier, vackra naturområden, badplatser, trädgårdar eller 4H-gårdar och lämpar sig alltså för ytterligare förströelser förutom fikandet. De beskrivs utförligt med fakta som öppettider, telefon, adress, vägbeskrivning, handikappanpassat, prisnivå. Merparten av kaféerna kan nås med allmänna kommunikationsmedel.
Svensk och engelsk text.
Mia Öhrn är född 1980, bagare och konditor med erfarenhet från bl a Grand Hôtel Stockholm och Svartsjö Slottskafé. Mia är storfikare och naturälskare och har även skrivit boken Kladdkakor.
Utgåvor
Sommaren 2004 utkom Guide till Stockholms sommarkaféer första gången och blev en omedelbar succé. Nu kommer den i ny utgåva, med ytterligare ett tjugotal fikapärlor för oss som aldrig kan få nog av att utforska Stockholms skrymslen och vrår för att hitta de skönaste solstolarna, de saftigaste kanelbullarna och de mest glittrande vyerna.
De tidigare favoriterna finns självklart med, men har nu fått sällskap av stjärnskott som Café Notholmen på en egen liten ö i Tyresö Slottspark, fridsamma Kafé Rosengården på Historiska museet och Grönkulla Kafé på ett berg i Nacka med utsikt över hela Saltsjön.
Den nya utgåvan omfattar en ännu större del av Stockholm och inkluderar allt från badkaféer i Hässelby, lantliga gårdar på Ekerö och hamnnära serveringar i Gustavsberg. Men här finns även fler centralt belägna kaféer på lugna gårdar i Gamla stan, klassiska serveringar i Kungsträdgården och uppstickare vid Hornstull och på Lilla Essingen.
Många av kaféerna ligger i närheten av museer, gallerier, vackra naturområden, badplatser, trädgårdar eller 4H-gårdar och lämpar sig alltså för ytterligare förströelser förutom fikandet.
Mia Öhrn
är bagare och konditor med erfarenhet från bland annat Grand Hôtel Stockholm och Svartsjö Slottskafé. Hon är storfikare och naturälskare och har bland annat skrivit böckerna Kladdkakor och Semlor.
Bok: 97202
Anmäl textfel