LitteraturMagazinet noterar 

Svenska Akademiens jurister kontaktar bilföretaget

Peter Englund rasar: "Gravplundring! Sluta använda Karin Boyes dikt i reklamen!"

Nu ryter Svenska Akademien till. Med hjälp av sina advokater uppmanar de bilföretaget som använder Karin Boyes dikt "I rörelse" för att marknadsföra sin nya bilmodell att genast sluta med denna "gravplundning".

Läs mer ...

Boktips till grannarna

Bästa "arga lappen" någonsin?

Léon Löwered fick en påfrestande lördagskväll. Tillslut fick han nog. Satte sig och skrev en "arg lapp", köpte en bok, och gav sina störande grannar något att tänka på.

– Har för första gången satt upp en "arga lappen" i vårt hus.. Nu dags för soff-slapp och en stor kopp kaffe, kommenterade han efteråt.

Läs mer ...

På stol nummer 11

Klas Östergren invald i Svenska Akademien

Stol nummer 11 har stått tom sedan Ulf Linde avled i oktober 2013. Den 28 februari meddelade Svenska Akademien att man valt Klas Östergren till ny ledamot. "Hans bredd är ovanlig och imponerande" skriver Akademiens ständige sekreterare Peter Englund om Klas Östergren i sin blogg.

Läs mer ...

Bok om Guillou ges inte ut

Paul Frigyes bok ”Höjd över varje misstanke” kommer inte att ges ut. Det meddelande förlaget i ett pressmeddelande torsdagen den 13 februari. Boken skulle granska Jan Guillou men visade sig innehålla en del faktafel. "Felet är vårt då vi brustit i den källkritiska granskningen av bokens innehåll" skriver förlaget i sitt pressmeddelande och passar på att både be författaren Paul Frigyes och Jan Guillou om ursäkt.

Läs mer ...

27 januari

Lästips till Förintelsens minnesdag

Koncentrationslägret Auschwitz befriades den 27 januari 1945. Sedan 2005 är dagen en internationell minnesdag då Förintelsens offer uppmärksammas över hela världen. Det kommer ständigt nya böcker kring detta enorma trauma i Europas historia. Vittnesskildringarna börjar av naturliga skäl ta slut i takt med att de som överlevde blivit gamla och dör. Samtidigt finns barnen till de som överlevde kvar och skriver sina historier utifrån sin utgångspunkt som barn till överlevare. LitteraturMagazinet tipsar om läsning till minne av offren.

Läs mer ...

Kommande seriealbum

Kända svenska serietecknare skriver om mens

Sommaren 2013 var serietecknaren Liv Strömquist sommarvärd i "Sommar" i P1 och ägnade en stor del av sitt program till att prata om mens – om attityder till mens, om mentruationens historia och om varför det pratas så lite om mens. Hon nämnde också en kommentar hon fått en gång av en manlig serietecknare: "Kvinnor ritar bara serier om mens”. Liv Strömquist konstaterade att detta inte alls är sant. Detta blev utgångspunkten för en kommande serieantologi där en lång rad kända kvinnliga serietecknare medverkar med bidrag om mens.

Läs mer ...

Prestationsångest

Mats Strandberg ska följa upp succén – med skräck

Författaryrket är inte alltid en dans på rosor. Det kan till exempel vara svårt att komma igång med en ny bok. Så här skrev Mats Strandberg, mannen bakom Engelsforstrilogin, i sin privata facebookstatus igår, 14 januari 2014: "Livrädd; börjar skriva på min nästa bok precis just NU."

Läs mer ...

Merethe Lindström ett av förra årets festivalnamn

Stockholm Literature tillbaka hösten 2014

Litteraturfestivalen Stockholm Literature på Moderna muséet i Stockholm hösten 2013 var inte en engångsföreteelse. Nu planeras för minst två till liknande litteraturfestivaler till på Moderna museet, en i höst och en hösten 2015. Det rapporterar bland annat Sveriges Radios Kulturnyheterna.

Läs mer ...

Akta vita soffan

Solsidan-Mickans barnbok blir verklighet

"Aja baja vita soffan" heter en ny barnbok som ges ut av barnboksförlaget Bonnier Carlsén i slutet av januari. Fast egentligen är det nog mest en humorbok för vuxna. Idén till boken kommer från ett avsnitt i tv-serien "Solsidan" där karaktären Mickan Schiller drömmer om att skriva en roman. Men i slutändan skriver hon i stället en uppfostringsbok för barn som går ut på att akta alla fina möbler i hemmet.

Läs mer ...

Extra extra extra

Det blir en fjärde Millenniumbok

David Lagercranz, författaren bakom bland annat "Jag är Zlatan" ska skriva den fjärde boken i Millenniumserien av Stieg Larsson. Det bekräftar förlaget Norstedts presschef Tulle Durling till LitteraturMagazinet.

– Ja det stämmer. Vi skrev kontrakt och det blev färdigt idag, säger hon.

– Vi letat efter den allra mest perfekta och det är David.

Läs mer ...

Förlaget ändrar i samlingsvolymen “Den stora boken om Barna Hedenhös”

Debatt om värderingarna i Barna Hedenhös

De kära gamla Hedenhösarna har hastigt och lustigt blivit aktuella tack vare årets julkalender i SVT. Kalendern bygger på Bertil Almqvist klassiska sagoböcker om Barna Hedenhös från 1940- och 50-talen. Nu har en debatt om förlegade värderingar i böckerna dragit igång.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet avslöjar

Manipulerad omröstning får Bonnierförlagen att utropa "Sveriges bästa novellsamling"

Tidningen "Vi läser" anordnade på sin webbplats en omröstning "Sveriges bästa novellsamling". Som vinnare utropades porrnovellerna "Begär" av "Malva B" som fick totalt 82 röster, drygt 23 procent av alla röster, och därigenom slog ut bland andra Alice Munro, Selma Lagerlöf, Tove Jansson, Jonas Karlsson, Stig Dagerman och Hjalmar Söderberg. Bonnierförlagen utropar stolt på sin förstasida: "Begär – oanständiga berättelser" är Sveriges bästa novellsamling - får tidningen Vi:s novellpris" .

Läs mer ...

Avhopp inför inspelningen

Vem får rollen som Christian i "Femtio nyanser"-filmen?

Om allt går som planerat ska filmatiseringen av EL James "Femtio nyanser av honom" ha premiär i USA hösten 2014. Rollerna var tillsatta – men nu hoppar den brittiska skådespelaren Charlie Hunnam av rollen som Christian Grey. Enligt tidningen Aftonbladet är den officiella förklaringen tidsbrist. Nu är frågan vem som får rollen. Svenska Alexander Skarsgård är av de manliga skådespelare som nämnts i sammanhanget.

Läs mer ...

Nobelpriset 2013

Munro är den 13:onde kvinnan

Sedan Nobelpriset i litteratur delades ut första gången 1901 har 110 pristagare utsetts. Av dem är 97 män. Alice Munro blir nu den trettonde kvinna som tilldelas priset.

Andra kvinnor som fått Nobelpriset i litteratur är bland annat Selma Lagerlöf (1909), Elfriede Jelinek (2004), Doris Lessing, (2007) och Herta Müller (2009).

Läs mer ...

En chans att bli rik?

Nobelpriset till Guillou, Leif GW Persson eller Knausgard?

Vill du bli rik? Satsa på att Jan Guillou, Karl Ove Knausgard eller Leif G W Persson ska få Nobelpriset i litteratur. Hos vadslagningsfirmorna kan man få hundra gånger insatsen om man tippar på författare som inte är lika troliga kandidater som Haruki Murakami och Joyce Carol Oates.

Läs mer ...

Nostalgitripp

Boktipset-soffan var till salu

I veckan auktionerades en regnbågsfärgad soffa ut hos lauritz.com – en soffa som på pricken såg ut som den soffa där Stefan Mählqvist presenterade "Dagens boktips" i Sveriges television på 1970- och 1980-talet. Men det hela visade sig snart vara ett misstag.

Läs mer ...

Bokmässan 2013

Färre besökare på årets bokmässa

Årets upplaga av Bok & bibliotek i Göteborg var en ganska lågmäld tillställning jämfört med de senaste tre åren. Det rumänska temat fick väldigt lite genomslag i media och verkar heller inte ha intresserat besökarna i någon större utsträckning. Riktigt stora dragplåster saknades också. Utöver det var både antalet utställare och antalet besökare färre i år än de senaste åren.

Läs mer ...

Klassikertips

Nina Rutström: "Det här är det bästa jag läst"

"Nu sitter jag med skägget i brevlådan och får ångra att jag är en frekvent användare av adjektiv och förstärkningsord, för nu räcker de inte till när jag verkligen behöver dem. Mobergs Utvandrarepos är nämligen de bästa jag läst" skriver LitteraturMagazinets Nina Rutström i sin recension.

Läs mer ...

Hypad film har premiär 13 septeber

Glöm inte bort böckerna om Monica Z

Spelfilmen "Monica Z" hade premiär den 13 september 2013. Men glöm inte att det även finns böcker om Monica Zetterlunds liv! Fina biografin "Enkel vacker öm" av Klas Gustafson från 2009 har precis kommit ut i pocket. Det finns också både minnesbok om Monica Zetterlund och hennes egna memoarer.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 |  3  | 4 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2