Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Alienation is my nation : hiphop och unga mäns utanförskap i Det nya Sverige" av Ove Sernhede? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Alienation is my nation : hiphop och unga mäns utanförskap i Det nya Sverige

Av Ove Sernhede

Bok-
presentation:
Alienation is my nation : hiphop och unga mäns utanförskap i Det nya Sverige
Författar-
presentation:
Ove Sernhede
Formgivare: Ove Sernhede

Strax före midnatt den 30 oktober 1998 utbröt en våldsam brand i en festlokal på Backaplan i Göteborg.

I gryningen stod det ofattbara klart att 63 unga människor fått sätta livet till i en av de största katastroferna i Sverige i modern tid.

Merparten av festdeltagarna kom från Göteborgs invandrarförorter och branden på Hisingen satte för en kort tid strålkastarljuset på en fråga som framstår som en av vår tids viktigaste hur segregationen i de svenska storstäderna ska kunna brytas. Medierna beskriver i allmänhet förortslivet som hotfullt och annorlunda. Men för de unga invandrarna är det förorten som står för tryggheten. I sin egen kultur, i hip hopen och rapmusiken skapar de själva sin egen berättelse, sin kärleksförklaring till den egna betongen.

Samhällsforskaren Ove Sernhede har under mer än två år följt ungdomar i Göteborgsförorten Hammarkullen. Många av dem han träffar uppfattar sig överhuvudtaget inte som delaktiga i det svenska samhället. De hämtar i stället sin inspiration och sina kontaktnät från världens stora metropoler, från Los Angeles, Santiago eller Berlin. Deras identitet byggs upp i spänningsfältet mellan det lokala och det globala. En vanlig T-shirt i Göteborgs-förorten har på bröstet Hammarkullens symbol och på ryggen texten citizen of the world.

Förortslivet är fyllt av sociala problem och känslor av utanförskap. Men här finns också engagemang, sammanhållning och en spontan förståelse för att all kultur uppstår genom blandning.


Ett betydelsefullt bidrag till förståelsen för hur en global och urban kulturform skapar mening åt och möjliggör motstånd för några av samhällets mest utsatta grupper.

Flamman

Utgåvor

Pocket
Förlag: Ordfront Förlag
Lagerstatus: Definitivt slut
Utgivningsdatum: 20070126
9789170373237

Inbunden
Förlag: Ordfront Förlag
Lagerstatus: Definitivt slut

Strax före midnatt den 30 oktober 1998 utbröt en våldsam brand i en festlokal på Backaplan i Göteborg. I gryningen stod det ofattbara klart - att 63 unga människor fått sätta livet till i en av de största katastrof-erna i Sverige i modern tid.Merparten av festdeltagarna kom från Göteborgs invandrarförorter och branden på Hisingen satte för en kort tid strålkastarljuset på en fråga som framstår som en av vår tids viktigaste - hur segregationen i de svenska storstäderna ska kunna brytas.Medierna beskriver i allmänhet förortslivet som hotfullt och annorlunda. Men för de unga invandrarna är det förorten som står för tryggheten. I sin egen kultur, i hip hopen och rapmusiken skapar de själva sin egen berättelse, sin kärleksförklaring till "den egna betongen".Samhällsforskaren Ove Sernhede har under mer än två år följt ungdomar i Göteborgsförorten Hammarkullen. Många av dem han träffar uppfattar sig överhuvudtaget inte som delaktiga i det svenska samhället. De hämtar i stället sin inspiration och sina kontaktnät från världens stora metropoler, från Los Angeles, Santiago eller Berlin. Deras identitet byggs upp i spänningsfältet mellan det lokala och det globala. En vanlig T-shirt i Göteborgs-förorten har på bröstet Hammakullens symbol och på ryggen texten "citizen of the world".Förortslivet är fyllt av sociala problem och känslor av utanförskap. Men här finns också engagemang, sammanhållning och en spontan förståelse för att all kultur uppstår genom blandning.Författaren: Ove Sernhede är docent i sociologi och före-ståndare för Centrum för kultur-studier vid Göteborgs univer-sitet. Han har tidigare bl.a. gett ut Ungdomskulturen och de andra.

Utgivningsdatum: 20020101
9789173249003

Bok: 130001

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4