Nykläckta böcker del ett
Äntligen juni! Äntligen sommar! Äntligen sommarläsning! Här har jag listat böckerna som jag är mest nyfiken på från utgivningen april-maj men inte läst.
”Färjan” – Mats Strandberg (pocket)
För att den verkar så himla bra. Och läskig. Ja, läskigt bra! Och för att pocket är perfekt både på stranden och i parken.
”Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré” - Mamen Sanschez
En spansk feelgood med förväxlingar, missförstånd och kärlek à la Shakespeare på ett pensionat där det kanske till och med spökar. Yay!
”Huset vid sjön” – Kate Morton
En tegelsten om 600 sidor som blandar nutid och dåtid, försvunna barn och hemligheter. Kan alldeles säkert vara något att sjunka in i när tid finns.
”Illusionen om Gud” – Richard Dawkins (pocket)
En omtvistad bok som fyller tio år i år. Jag inte läst den än. Och nu finns den i ny pocketutgåva. Hurra!
”Jag ger dig solen” – Jandy Nelson (nyutgåva)
Alltså, det jag läst om den får mig att vilja läsa den. Helt enkelt.
”Livet vi drömde om” – Anna Gavalda
En bok och två berättelser. Kan tycka att Gavaldas författarskap är lite ojämnt, med ibland väldigt träffande och ibland lite tunna böcker. Men tonen och karaktärerna är det sällan fel på.
”Operamopsen – en sällsam kärlekshistoria” – Disa Åberg & Linda Bonaventura
Jag gillar idén om hur en en liten mops för samman grannarna under en stamrenovering. Dessutom är den skriven av mor och dotter. Bara en sån sak.
”Roten till det onda” – Ingmar Karlsson
För att jag verkligen, verkligen, verkligen vill veta mer om varför det blivit som det blivit i Mellanöstern.
Eftersom det är lite vanskligt att "tipsa" om böcker en varken införskaffat eller läst kommer också ett par säkra kort! För att hjärnan inte ska torka ihop i värmen rekommenderas ”Matematik – vad som är värt att veta” av Tony Crilly (ju tråkigare du tycker att det låter, desto mer behöver du den här boken). Den som bara vill svalka sig kan läsa ”Utmarker” av Arne Dahl (kalla kårar garanteras!). Och naturligtvis "Elefantens fot" av Madeleine Hessérus (läs, bara läs!). Vilka färskingar är ni mest sugna på?
Taggar: #nykläckta #nyfikenpå #sommar #blandat #politik #filosofi #hundar #religion #franskt #spanskt #Mellanöstern #tegelstenar
Äntligen!
Ja, äntligen går nobelpriset i litteratur till en författare som jag läst inte bara en bok av, utan två (medan den tredje - pocketutgåvan av "Begravd jätte" - beklagligt nog ligger i en än så länge oläst trave). "Never let me go" tillhör inte något av mina allra färskaste läsminnen men jag vet att jag tyckte väldigt bra om miljön och den gåtfulla och vagt olycksbådande stämningen. "Återstoden av dagen" upplevde jag som mer jobbigt tragisk. Båda böckerna har filmatiserats, så det är ingen okänd pristagare i år (heller). Men ett roligt och bra val av akademin. Välkommen till Stockholm, Kazuo Ishiguro!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Nobelpriset
Deckare på djupt vatten
Danska journalisten Lone Theils debuterar med en spänningsroman inspirerad av verkliga händelser. ”Flickorna på Englandsbåten” är den första i en serie om journalisten Nora Sand.
”Flickorna på Englandsbåten” är som gjord för att bli både filmatiserad och internationellt gångbar och är i vissa bemärkelser inte helt olik teveserien Bron. Den danska journalisten Nora Sand är bosatt i London där hon skriver för tidningen Globalt som fokuserar på internationella händelser och konflikter. I en effektiv inledningsscen befinner sig hon och en australiensisk fotograf i en intervjusituation där hon frågar ut en lärare som deltog i folkmordet i Rwanda.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #debut #försvinnande
Gudomligt snyggt
Tre år efter uppslagsverket ”Nordiska väsen” kommer äntligen Johan Egenkrans egen tolkning av Eddasagorna.
I ord och bild, på tjockt papper och med luftig text, återger Johan Egerkrans den nordiska mytologin från skapelsen till Ragnarök. Gudarna och gudinnorna presenteras i tur och ordning tillsammans med myter som de figurerar i och illustrationerna är av ett sådant slag att jag gärna hade tapetserat väggarna med dem.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #mytologi #illustrerat
Nykläckta böcker del tre
På gott och ont är hösten i annalkande och sist ut i årets sommarläsning är följande intressanta titlar:
”Albions dotter” – Ilka Tampke
Bara för att det är så tilltalande med forntida England, kelter, romare och magi!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #nykläckta #nyfikenpå #sommar #blandat #deckare #kärlek #thriller #feelgood #andra världskriget #nytryck #mystik #idéer
Nyutgåvor av Gripe-klassiker
Förlaget Modernista har inlett sin nyutgivning av Marie Gripe-böcker med ”Pappa Pellerins dotter” från 1963 och ”Glasblåsarns barn” från 1964. Båda böckerna har filmatiserats.
Jag är inte den som i första hand faller för ett snyggt omslag eller fin layout, men i det här fallet kan jag inte låta bli att nämna något om själva utförandet. Det är alltså två kapitelböcker i samma visuella stuk och typsnitt, riktiga samlarexemplar. De fina omslagen och illustrationerna i böckerna är gjorda av
Avdelning: Barn Taggar: #recension #realism #fantastik
Nykläckta böcker del två
Jag badar i havet, plockar smultron och fästingar och kliar sönder myggbett. Med andra ord har juni blivit juli och sommarläsningen fortsätter. Här kommer listan på böckerna från förra månadens utgivning som jag är mest nyfiken på.
Taggar: #nykläckta #nyfikenpå #sommar #ung #blandat #kärlek #Mellanöstern #teater #thriller #hbtq #politik #pseudonym #debut #fantasy #feelgod #nytryck #mat
Levande mörker och ljus magi
Irländske Dave Rudden debuterar med en actionfylld urban fantasybok. ”Det lånade mörkrets riddare” är den spännande första delen av en trilogi.
Denizen Hardwick är en föräldralös bokmal som tillsammans med bästisen Simon växer upp på ett dystert men anständigt barnhem på den irländska västkusten. I samband med hans trettonde födelsedag dyker en dittills okänd faster upp och innan han vet ordet av har han kastats in i ett uråldrigt krig mot monster från andra världar som försöker ta över jorden.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #debut #magi
Vem i hela världen kan man lita på?
Samtidsanalytikern Per Grankvist imponerar på Litteraturmagazinets recensent när han reder ut vad som är sant om lögner i sin nya bok ”Lögnarna”.
Med en smittande nyfikenhet på lögner – vad ordet egentligen innebär, varför människor ljuger, vad vi ljuger om och varför vi låter oss luras – har Grankvist både dissekerat och tänjt på begreppet.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #lögner #allmänbildning
Storartat äventyr i den nordiska gudavärlden
Rick Riordan är en amerikansk författare, känd för sina humoristiska skildringar av grekisk, romersk och egyptisk mytologi. Med ”Krigarens svärd” tar han sig nu an den nordiska.
Den här boken är som en godispåse till alla som tröttnat på samtiden, fylld till brädden med det bästa från nordiska gudasagor, humor à la Douglas Adams och äventyr som har något mytologiskt över sig utan att vara plagiat.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #mytologi #humor
Personliga tragedier och gemensamma katastrofer
I sin nya bok ”Estonia” skildrar Björn Runeborg livet på andra sidan Östersjön och färjekatastrofen som ledde till att över 800 människor dog.
Det är den 27:e september 1994. Estland är en ung nation efter bara tre års självständighet och alla ester har inte vant sig vid friheten. I en lägenhet i Tallinn vaknar den svenske banktjänstemannen Petter Knutas – som för tillfället arbetar där – bredvid sin fru Karina.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #relationsdrama #Baltikum