Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Husmanskost" av Allt om mat? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Husmanskost

Av Allt om mat

Bok-
presentation:
Husmanskost
Författar-
presentation:
Allt om mat
Redaktör: Eta Kroon

Det råder en renässans för den enkla och rustika maten. På topprestaurangerna har den traditionella svenska husmanskosten intagit finmatsalarna. Klassiker trängs på menyerna!

Begreppet husmanskost kommer från husman, ägare till ett litet hus utan tillhörande mark, ursprungligen en sammanfattande benämning på enkel, billig, klassisk vardagsmat som åts på landet. Närodlat efter säsong ... Honnörsord i dagens matdebatt.
Den svenska husmanskostens råvaror är inhemskt svenska - fläsk i alla former, fisk, grova spannmål samt potatis och andra rotfrukter. Tids- och omsorgskrävande matlagningsmetoder som redningar och långkok är vanliga.
Exempel på svensk husmanskost är kroppkakor, kalops, rotmos med fläsk, köttbullar, ärtsoppa, pannkakor, inkokt lax, fiskbullar, palt, raggmunk, kåldolmar, nävgröt och pytt i panna.

Husmanskosten har under senare tid genomgått en renässans sedan kända kockar som Tore Wretman presenterat moderniserade varianter av klassiska svenska rätter. I denna "nouvel husman" har man ofta minskat på fett, infört nya råvaror och ändrat vissa tillagningsmetoder för att snabba på tillagningen och på ett bättre sätt ta vara på råvarornas näring och smak.
När det kommer till snabbmat har vi fått många tillskott under 1900-talet. Många minns restaurang Östergök i Stockholm och därmed pizzans intåg på 1960-talet. Senare kom kebab och falafel ...

Den internationellt mest kända rätten är köttbullar. En annan, egentligen väldigt typisk svensk maträtt, är falukorven, som till skillnad från köttbullarna är mer unikt svensk, liksom filmjölk och knäckebröd. Torsdagen har traditionellt varit en soppdag, eftersom pigorna då hade ledigt halva dagen, och soppa var en lättlagad rätt. Den mest framstående är ärtsoppan, fortfarande en vanlig lunchrätt på krogen.


Utgåvor

Kartonnage
Förlag: Norstedts
Lagerstatus: Definitivt slut

Det råder en renässans för den enkla och rustika maten. På topprestaurangerna har den traditionella svenska husmanskosten intagit finmatsalarna. Klassikerna trängs på menyerna! Men det är lättare än vad du tror att laga dessa älskade rätter. Det är i grunden enkel, billig vardagsmat, som förr åts på landet. Närodlat efter säsong ... honnörsord i dagens matdebatt. Här hittar du de älskade, klassiska recepten ur Allt om Mat. Tillagade, och provlagade, på bästa sätt. Det är det svenska köket när det är som bäst!

Utgivningsdatum: 20090930
9789113024578

Bok: 9684

Anmäl textfel

Utgivning

Köp hem fem

av Allt om mat
De flesta av oss har max tio rätter som vi lagar om och om igen. ...

Fredagsgourmet

av Allt om mat
Efter fyra succéböcker om fredagsgourmet - och en sammanställning...
Klotband, Finns i lager, 271 kr

Nyskördat : recept och metoder för att ta vara på frukt, bär, svamp och grönsaker

av Allt om mat
Vi vill njuta av egen­odlat. Allt fler vill veta varifrån råvaror...
Inbunden, Finns i lager, 298 kr

Allt om Mat & Vin

av Allt om mat
Den stora önskeboken för alla mat- och vinintresserade. Allt om M...

Ljuva sommartid

av Allt om mat
Fånga drömmen om sommaren! Ljusa kvällar, ljumma nätter, mat och ...

Sött!

av Allt om mat
Av alla smaker frestar den söta allra mest: ljuvligast och samtid...

Grillboken

av Allt om mat
Dofterna från grillen är en lika stor del av den svenska sommaren...

Julkokboken

av Allt om mat
För dig som vill fira en traditionell jul med alla goda inslag är...

Det bästa ur fredagsgourmet

av Allt om mat
Den del av tidningen Allt om Mat som under rubriken Fredagsgourme...

Husmanskost

av Allt om mat
Det råder en renässans för den enkla och rustika maten. På toppre...

Baka bröd : med Allt om Mat

av Allt om mat
I den här boken finns de bästa brödrecepten ur Allt om Mat. Boken...

Sommarfester : ur Allt om Mat

av Allt om mat
Sommarfester ger inspiration till säsongens alla partyn, festliga...

Fredagsgourmet : ur Allt om mat

av Allt om mat
Alltid lika efterlängtad. Alltid lika lockande. Alltid lika lätti...

Gott och lätt : smalmat från Allt om Mat

av Allt om mat
Gott & lätt innehåller över 100 recept på läckra måltider som int...

Vinguide 2008

av Allt om mat
Vinguide 2008 är en heltäckande köpguide med betyg på samtliga vi...

Köp hem 5 : laga god vardagsmat med bara 5 ingredienser : ur Allt om mat

av Allt om mat
God mat utan krångel - och med bara fem råvaror att handla hem. D...

Allt om Mat. Vinguide 2007 : Betyg på 1463 viner

av Allt om mat
Vinguide 2007 är en heltäckande köpguide till med betyg på samtli...

Grilla med Allt om Mat

av Allt om mat
Samla vännerna, tänd grillen och servera vinet, det är grilldags ...

Fisk och skaldjur : till vardags och fest från Allt om Mat

av Allt om mat
Fisk och skaldjur är alltid rätt. En samling av de bästa fisk- oc...

Slutet gott

av Allt om mat
En god middag kräver en god avslutning - må det sedan vara en läc...

Mitt bästa recept : ur Allt om Mat

av Allt om mat
En av de mest populära avdelningarna i tidningen Allt om Mat är "...

Allt om Mat : stora kokboken

av Allt om mat
Denna inspirerande grundkokbok är den enda kokbok en modern matla...

Mera Fredagsgourmet : 140 nya recept ur Allt om Mat

av Allt om mat
Fredagsgourmet är vid det är laget lika mycket en klassisk avdeln...

Vardagsfavoriter : ur Allt om Mat

av Allt om mat
Vem har inte irrat kring i matbutiken på jakt efter inspiration? ...

Fester & bufféer : ur Allt om mat

av Allt om mat
Drömmer du om sommarfester under bar himmel? Planerar du ett bröl...

Bakat : ur Allt om Mat

av Allt om mat
I Bakat har vi samlat de bästa recepten på goda och läckra tårtor...

Fisk & skaldjur : till vardags och fest från Allt om mat

av Allt om mat
Fisk och skaldjur kan vara festmat likaväl som vardagsmat, och id...

Gott & grönt : gröna läckerheter från Allt om Mat

av Allt om mat
Grön mat är god mat! Det är budskapet i denna vackra kokbok från ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4