SBI:S ÅRLIGA BOKPROVNING
Hemligheter stora trenden i förra årets barnboksutgivning
Svenska barnboksinstitutet har nyligen avslutat sin årliga Bokprovning, med statistik över 2014 års utgivning av barn- och ungdomsböcker. Årets rapport visar på spännande trender.
Varje år håller Svenska barnboksinstitutet sin Bokprovning, och presenterar trender och statistik över fjolårets barnboksutgivning. Under 2014 gavs det ut 1860 barn- och ungdomsböcker i Sverige, en ökning jämfört med föregående år. Av dessa är en växande del bilderböcker. Över hälften av barn- och ungdomsböckerna var svenska original, även om utgivningen av översatta böcker ökat något.
Detta år tittade man särskilt på representationen av mörkhyade personer i bilderböckerna, med utgångspunkt i de senaste årens diskussioner kring mångfald. Det visade sig att mörkhyade personer fanns i ungefär en femtedel av böckerna. Värt att poängtera är dock att de ofta får figurera i bakgrunden, som statister snarare än huvudrollsinnehavare. Här finns alltså en del kvar att göra.
Under 2013 var ensamhet och utanförskap två tydliga trender i barn- och ungdomslitteraturen. Året dessförinnan var det gränser och gränsöverskridanden. En av de starkaste trenderna i 2014 års utgivning är hemligheter, ett ämne som behandlas i runt 90 av de 1860 titlarna.
Mysterier, gåtor och hemliga klubbar har alltid varit populära inslag i barn- och ungdomsböckerna, men detta tema har alltså vuxit sig allt starkare under de senaste åren. Detta, menar man på Svenska barnboksinstitutet, kan bero på ett flertal faktorer. Exempelvis kan globaliseringen och det ökade användandet av sociala medier få oss att längta efter att hålla vissa delar hemliga och privata.
Några exempel på nyligen utgivna böcker på temat hemligheter är ungdomsromanen "Vill ha dig så illa" av Gunnar Ardelius, "Månkan och jag har en hemlighet" av Katarina Kieri, som beskriver känslan av att dela en hemlighet med sin bästis, och "Imorgon är allt som vanligt" av Lina Stoltz, som handlar om föräldrar med alkoholproblem, ett ämne som ännu är relativt ovanligt i barnlitteraturen.
Anmäl textfel