Artiklar 
Bok-
presentation:
Min kamp 1
Författar-
presentation:
Karl Ove Knausgård
Korparna
Tomas Bannerhed
CD-skiva
307 kr
Pocket
69 kr
Och i Wienerwald står träden kvar
Elisabeth Åsbrink
Pocket
73 kr
Pojkarna
Jessica Schiefauer
Inbunden
190 kr
Pocket
84 kr
Den sista akten
Mari Jungstedt
MP3 CD
280 kr
Storpocket
140 kr
CD-skiva
203 kr
Pocket
73 kr
I stundens hetta
Viveca Sten
MP3 CD
266 kr
Pocket
78 kr
Vattenänglar
Mons Kallentoft
MP3 CD
280 kr
Pocket
73 kr
Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare
Hannes Råstam
Pocket
66 kr
Häftad
262 kr

Bokrean 2013

Bokrean är här!

Tisdagen den 26 februari startade den stora utförsäljningen av böcker. Bland årets dragplåtser finns bland annat "Jag är Zlatan" och flera av titlarna i Knausgårds "Min kamp"-svit.

Augustprisvinnarna från 2011 finns i reakatalogen ("Korparna" , "Och i Wienerwald står träden kvar" och "Pojkarna") men också en lång rad ganska nyutkomna böcker som som Marie Jungstedts "Den sista akten", Viveca Stens "I stundens hetta" och Mons Kallentofts "Vattenänglar".

Bland fackböckerna finns en av hösten 2012:s stora snackisar, "Fallet Thomas Quick".

Att nya och bästsäljande böcker ingår i bokrean är en relativt ny företeelse. Flera av dragplåstren kom ut under 2012.

Förr var tanken med bokrean att förlagen skulle bli av med sina restupplagor. I dag är den i stället mer och mer en noga planerad PR-grej med nytryck och specialutgåvor.

Idag köper många dessutom sina reaböcker via nätbokhandlarna där det går att förhandsboka de titlar man är intresserad av. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

6 februari 2012
 

Anmäl textfel

 Bakgrund bokrean 
  • Bokrean är en anrik tradition som startade för nästan 100 år sedan.
  • Syftet var att förlagen skulle bli av med sina restlager.
  • Redan på 1930-talet gjorde förlagen gemensam sak och kom överens om att starta utförsäljningen av böcker ett bestämt datum i februari-mars.
  • På 1970-talet höll bokrean på att självdö, bland annat på grund av för höga priser.
  • 1988 gick förlagen gick ihop och satsade på att höja kvalitén och sänka priserna och under 1990-talet fick rean återigen ett uppsving.

Fakta: Svenska förläggareföreningen

 Ser du fram emot bokrean? 

Jag känner inget speciellt för bokrean. Priserna känns inte lika revolutionerade längre. Däremot är det roligt att bra böcker uppmärksammas igen genom rean. Jag ser dock mer fram emot nya boksläpp under våren.

Ja, jag är en sådan där person som bara inte kan låta bli att se fram emot bokrean. Den är lika spännande varje år som koncept. Hur ospännande utbudet än tenderar att vara så finns det alltid guldkorn för den som letar!

Förr hängde man på nattöppna boklådor men nu saknas de stora förväntningarna på bokrean. Tänk en rea där man kan fynda enstaka exemplar från bokhandlarnas hyllor istället för att förboka från massproducerade volymer!

Nej, de senaste reorna har varit en besvikelse! Jag vill gräva bland udda-böcker och få loppis-feeling. Utbudet är väldigt likriktat nu för tiden. Vad hände med folkfesten?

Nej, under ungefär en månad blir det närmast totalstopp i bokutgivningen, ett slags litterärt vacuum som jag har svårt att genomlida. Dessutom är de långa köerna vid kassorna irriterande.

Jag är kluven! Jag älskar rea men vet samtidigt att jag ofta kommer hem med nån skit som jag aldrig skulle ha köpt till fullpris. Älskar att fynda. Hatar att trängas. Slumpen får avgöra om jag armbågar mig in i år.

Både ja och nej Bokrean är ju julafton i februari och alltid något man ser fram emot. Dock har jag i år redan spenderat osunt mycket pengar på böcker. Därför kommer bokrean ur ekonomisk synpunkt en aning olägligt.

Bokrean väcker barndomsminnen fulla av läslust och glädje, det var som en andra julafton! Den har förändrats med åren, men vad det än har blivit i dag så blir jag ändå glad av att tänka på den!

Jag lånar nästan alla mina böcker på bibliotek så bokrean blir för mig ett tillfälle att köpa ljudböcker jag vet jag vill lyssna på flera gånger.

Nej, jag ser mer fram emot pocketsläppen av böcker jag vill läsa men inte hunnit skaffa när de kom som inbundna böcker. Jag läser helst pocket och är ingen samlare.

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4