Fyra röster om bokfesten
En del vill köpa allt på det dignande buffébordet. Andra försöker vända bort blicken från lockelserna.
– Bokrean är ett tillfälle att utforska nya genrer och författare, att chansa, förvånas, förundras, förföras, säger Micael Dahlén, författare och professor.
Oavsett vad man tycker om bokrean är den en anrik tradition. De första utförsäljningarna av böcker på vårvintern startade redan på 1920-talet. Men då ordnade bokhandlarna sina egna reor. Men så tidigt som på 1930-talet gick förlagen ihop att satte ett bestämt datum i februari-mars som den officiella reastarten. Bokrean har alltså funnits i nästan 100 år!
Vid midnatt den 22 februari drog årets bokfest igång.
LitteraturMagazinet har frågat fyra bokentusiaster:
Vad satsar du på i årets bokrea?
Micael Dahlén, författare och professor på Handelshögskolan i Stockholm, satt i Augustjuryn för fackböcker 2011:
– Jag satsar på just inget särskilt i bokrean, vilket är dess stora tjusning. Jag ser den som ett dignande julbord eller en jättelik karibisk kryssningsbuffé där folk äter mer än de någonsin kunnat drömma om och provar rätter och upptäcker smaker de inte ens visste fanns. Bokrean är ett tillfälle att utforska nya genrer och författare, att chansa, förvånas, förundras, förföras. Precis som på julbordet och kryssningsbuffén görs det bäst i gemenskap med så många andra som möjligt att skratta, göra stora ögon och inspireras tillsammans med.
|
|
Linda Odén, driver bokbloggen Enligt O:
– Mitt hem svämmar över av olästa böcker och jag hade bestämt att jag inte skulle köpa en enda bok på årets bokrea. Problemet är att årets rea känns väldigt lockande. Mitt nya mål blir att bara köpa det jag verkligen vill läsa – till exempel böcker av författare jag länge tänkt läsa eller böcker från länder jag inte läst så mycket från. Ännu har jag inte beställt något – men jag har hittat några riktiga fynd för bara 20 kronor...
|
|
Johan Unenge, författare och utsedd till Läsambassadör 2011-2012:
– Bokrean är ju en chans att komma ikapp, åtminstone i teorin. Sedan återstår att såklart att beta av högen som samlas bredvid sängen. Med risk att låta klyschig gillar jag att gå i en bokhandel med alla dessa extrapriser som råder på rean. Jag vill köpa allt, även sådant jag inte har en aning om. I mitt uppdrag som Läsambassadör är ”läslust” en återkommande begrepp. Och lusten ser olika ut vid olika tillfällen. Min plan att är att placera ut böcker vid olika strategiska platser i min närmiljö. För egen del tänkte jag Erik Andersson nyöversättning av ”Ulysses”. Den tänkte jag placera vid sängen. I hängmattan i sommar vill jag ha ”Tiden” av Paul Harding, en bok om en man som på dödsbädden ser tillbaka på sitt liv. ”Stolthet och fördom och Zombies” läser jag på tåget och ”Håpas du trifs bra i fengelset” av Susanne Alakoski, tänkte jag faktiskt att min dotter skulle gilla. Hon var vuxit ur ungdomsböckerna och är ingen stor bokläsare. Tror detta skulle kunna fånga henne. Lite allvar i ett liv fullt av modebloggar. Min son älskar och fiska. Kokboken ”Sill & Co” tänkte jag skulle skuffa igång både matlusten och läslusten hos honom.
|
|
Anna-Karin Skoglund, driver bokbloggen Lyrans Noblesser:
– Som vanligt satsar jag på att på bokrean både köpa böcker jag väl känner till och böcker som kan överraska. Som vanligt gjorde jag en förhandsbeställning på en av de stora nätbutikerna så snart det var möjligt. Jag har blivit lite bekväm av mig och handlar gärna på nätet. Som säkra kort i år köper jag ”Hobbiten” och de tre böckerna i ”Sagan om Ringen” av Tolkien. Dessutom köper jag böcker av två av mina favoritförfattare, Vibeke Olsson och Margaret Atwood. Både ”Bricken på Svartvik” av Olsson och ”Syndaflodens år” av Atwood är böcker jag hoppades skulle komma på bokrean!
Men vad vore väl en bokrea utan inköp av lite mer udda böcker? Det är ju på bokrean man kan göra de riktiga fynden. Varje år brukar jag köpa ett antal böcker jag inte känner till så mycket om och ofta har jag bland dem funnit guldkorn. I år blir temat för mina inköp asiatisk litteratur.
Läs fler tankar om bokrean i vår superboklogg!
|
|
Foto: Ulrica Zwenger (Johan Unenge), Cato Lein (Micael Dahlén), privat (Linda Odén och Anna-Karin Skoglund)
21 februari 2012
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel