Artiklar 
Bok-
presentation:
Ulysses
Författar-
presentation:
James Joyce
Håpas du trifs bra i fengelset
Susanna Alakoski
Pocket
66 kr
Sill & Co
Jan-Erik Hagbom
Häftad
136 kr
Hobbiten
J. R. R. Tolkien
MP3 CD
280 kr
Sagan om ringen
JRR Tolkien
Bricken på Svartvik
Vibeke Olsson
Pocket
52 kr 69 kr
Kartonnage
82 kr
Syndaflodens år
Margaret Atwood
Häftad
244 kr

Bokrean väcker känslor – oavsett inställning

Fyra röster om bokfesten

En del vill köpa allt på det dignande buffébordet. Andra försöker vända bort blicken från lockelserna.
– Bokrean är ett tillfälle att utforska nya genrer och författare, att chansa, förvånas, förundras, förföras, säger Micael Dahlén, författare och professor.

Oavsett vad man tycker om bokrean är den en anrik tradition. De första utförsäljningarna av böcker på vårvintern startade redan på 1920-talet. Men då ordnade bokhandlarna sina egna reor. Men så tidigt som på 1930-talet gick förlagen ihop att satte ett bestämt datum i februari-mars som den officiella reastarten. Bokrean har alltså funnits i nästan 100 år!
Vid midnatt den 22 februari drog årets bokfest igång.

 

LitteraturMagazinet har frågat fyra bokentusiaster:
Vad satsar du på i årets bokrea?

Micael Dahlén, författare och professor på Handelshögskolan i Stockholm, satt i Augustjuryn för fackböcker 2011:
– Jag satsar på just inget särskilt i bokrean, vilket är dess stora tjusning. Jag ser den som ett dignande julbord eller en jättelik karibisk kryssningsbuffé där folk äter mer än de någonsin kunnat drömma om och provar rätter och upptäcker smaker de inte ens visste fanns. Bokrean är ett tillfälle att utforska nya genrer och författare, att chansa, förvånas, förundras, förföras. Precis som på julbordet och kryssningsbuffén görs det bäst i gemenskap med så många andra som möjligt att skratta, göra stora ögon och inspireras tillsammans med.

 

Linda Odén, driver bokbloggen Enligt O:
– Mitt hem svämmar över av olästa böcker och jag hade bestämt att jag inte skulle köpa en enda bok på årets bokrea. Problemet är att årets rea känns väldigt lockande. Mitt nya mål blir att bara köpa det jag verkligen vill läsa – till exempel böcker av författare jag länge tänkt läsa eller böcker från länder jag inte läst så mycket från. Ännu har jag inte beställt något – men jag har hittat några riktiga fynd för bara 20 kronor...

 

Johan Unenge, författare och utsedd till Läsambassadör 2011-2012:
– Bokrean är ju en chans att komma ikapp, åtminstone i teorin. Sedan återstår att såklart att beta av högen som samlas bredvid sängen. Med risk att låta klyschig gillar jag att gå i en bokhandel med alla dessa extrapriser som råder på rean. Jag vill köpa allt, även sådant jag inte har en aning om. I mitt uppdrag som Läsambassadör är ”läslust” en återkommande begrepp. Och lusten ser olika ut vid olika tillfällen. Min plan att är att placera ut böcker vid olika strategiska platser i min närmiljö. För egen del tänkte jag Erik Andersson nyöversättning av ”Ulysses”. Den tänkte jag placera vid sängen. I hängmattan i sommar vill jag ha ”Tiden” av Paul Harding, en bok om en man som på dödsbädden ser tillbaka på sitt liv. ”Stolthet och fördom och Zombies” läser jag på tåget och ”Håpas du trifs bra i fengelset” av Susanne Alakoski, tänkte jag faktiskt att min dotter skulle gilla. Hon var vuxit ur ungdomsböckerna och är ingen stor bokläsare. Tror detta skulle kunna fånga henne. Lite allvar i ett liv fullt av modebloggar. Min son älskar och fiska. Kokboken ”Sill & Co” tänkte jag skulle skuffa igång både matlusten och läslusten hos honom.

 

Anna-Karin Skoglund, driver bokbloggen Lyrans Noblesser:
– Som vanligt satsar jag på att på bokrean både köpa böcker jag väl känner till och böcker som kan överraska. Som vanligt gjorde jag en förhandsbeställning på en av de stora nätbutikerna så snart det var möjligt. Jag har blivit lite bekväm av mig och handlar gärna på nätet. Som säkra kort i år köper jag ”Hobbiten” och de tre böckerna i ”Sagan om Ringen” av Tolkien. Dessutom köper jag böcker av två av mina favoritförfattare, Vibeke Olsson och Margaret Atwood. Både ”Bricken på Svartvik” av Olsson och ”Syndaflodens år” av Atwood är böcker jag hoppades skulle komma på bokrean!
Men vad vore väl en bokrea utan inköp av lite mer udda böcker? Det är ju på bokrean man kan göra de riktiga fynden. Varje år brukar jag köpa ett antal böcker jag inte känner till så mycket om och ofta har jag bland dem funnit guldkorn. I år blir temat för mina inköp asiatisk litteratur.

 

Läs fler tankar om bokrean i vår superboklogg!

 

Profil: Hanna Modigh Glansholm

Foto: Ulrica Zwenger (Johan Unenge), Cato Lein (Micael Dahlén), privat (Linda Odén och Anna-Karin Skoglund)
21 februari 2012
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2