Artiklar 
Bok-
presentation:
Sagan om ringen
Författar-
presentation:
JRR Tolkien
A Game of Thrones
George R. R. Martin
Pocket
122 kr
Inbunden
349 kr
Inbunden
242 kr
Häftad
183 kr
Twilight
Stephenie Meyer

Populära tv-serier skapar sug att läsa boken bakom

Intresset för fantasy ökar

Det övernaturliga är hett. Magi säljer. Ända sedan "Sagan om ringen"-filmerna kom i början av 2000-talet har intresset för olika typer av fantasy ökat. Och ofta är det filmatiseringarna som visar vägen till framgången för böcker inom genren.
– Det blir som ett slags kvalitétsstämpel att det gjorts film av boken, säger Linda Borgström på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm.

Intresset för fantastik – det vill säga allt som ryms inom fantasy, science fiction och skräck – har fått ett rejält uppsving de senaste tio åren. "Sagan och ringen"-filmatiseringen blev startskottet och sedan dess har intresset bara ökat.

– Folk har förstått att det visst kan vara bra, välskrivet och smart med komplexa karaktärer även om det är fantasy, säger Ulf Hässelbäck, även han på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm. 

Efter några år med fokus på fantasy med vampyrer och skräck-influenser är nu den klassiska fantasyn åter på uppgång tack vare tv-serien”Game of Thrones” 
– Det blev en väldig hype. Folk började ladda ner den redan 2010, säger Linda Borgström.

”Game of Thrones” bygger på George R.R. Martins fantasyserie ”Sagan om is och eld”. Böckerna bakom tv-serien är just nu de mest efterfrågade i Science Fiction Bokhandeln som har både en webshop och fysiska bokhandlar i Stockholm, Malmö och Göteborg.
– Jag tror att folk vill fly verkligheten och drömma sig bort från den grå vardagen, säger Linda Borgström.

Enligt henne går intresset för olika typer av inriktningar inom fantasy i cykler. Hon och henes kollegor på Science Fiction Bokhandeln märker tydligt sambandet mellan populära tv-serier och intresset för exempelsvis urban fantasy eller den mer klassiska, sagoinriktade varianten.

I början av 2000-talet var till exempel intresset för klassisk fantasy stort.
– Sedan var det en dipp för den typen av fantasy i mitten av 2000-talet då ”Twilight” kom. Då blev det en hysteri kring skäck och vampyrer i stället, säger hon.

Men självklart är det inte bara tv-serier och filmer som gör att intresset för en genre ökar. Linda Borgström, som jobbat med fantasy och science fiction-litteratur i elva år, tror att även samhällsklimatet spelar in.
– Intresset för fantasy har att göra med hur det ser ut i världen också, vår tilltro till samtiden påverkas av ekonomin. Ju tuffare det är, ju mer vill vi drömma oss bort. Jag har i alla fall en känsla av att det är så och det är vad vi hör folk prata om. Man vill inte bli påmind om eländet i världen, säger hon.


Profil: Hanna Modigh Glansholm

1 juni 2012
 

Anmäl textfel

 Mer om fantasy 

Vad är sillnaden mellan fantasy och science fiction?

Fantasy är magi och övernaturlighet. Saker som inte finns i verkligheten och inte går att förklara. Är det magiskt eller övernaturligt är det fantasy. Den mest kända fantasyboken är "Sagan om ringen".

Science fiction är saker som inte finns nu men som skulle kunna finna i framtiden. Här kan det röra sig om rymdresor, utomjordningar och mardrömslika postapokalyptiska dystopier.

Finns olika inriktningar inom fantasy?

Det räknas ofta upp en rad inriktningar inom genren men gränserna är ofta flytande och åsikterna går isär om indelningarna och vad de står för. Det finns i alla fall två huvudspår:

High fantasy (klassisk fantasy/epic fantasy) utspelar sig i medelstidsmiljö där "Sagan om ringen" är det klassiska exemplet.

Urban fantasy utspelar sig här och nu i miljöer vi känner igen, till exempel i stadsmiljöer. Det är vår verklighet som skruvas till. Det klassiska är att någon upptäcker att hon har magiska krafter eller är en vampyr eller häxa. Nästan alltid är det en ung kvinna som är huvudperson. Några exempel är "Engelfors"-tiologin. "True blood" och "Dead until dark".

Andra inriktningar: 
Low fantasy: Samma som high fantasy mer mer lerigt, skititgt och onskefullt. Det är ofta inte så kul för gestalterna och mindre magiskt och mer trovärdigt än i klassisk high fantasy.
Dark fantasy: Här ingår mer betoning på skräck inom det magiska området. Onskefulla magaiska krafter som är omöjliga att förstå sig på.

Läsutmaning juni 2012: Fantasy!

Under juni 2012 har LitteraturMagazinet tillsammans med våra profiler en läsutmaning som handlar om att läsa ett valfritt antal böcker inom genren fantasy.

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4