Ges ut i 999 exemplar och kostar en dryg tusenlapp
Strindbergs dagbok – ingen lättsmält underhållning
”Ockulta dagboken” är kanske inget att slöläsa i hängmattan på semestern. Men för den Strindbergsintresserade var det förstås något alldeles speciellt när nationalskaldens dagböcker släpptes i sin helhet i en specialutgåva som bara trycks i 999 exemplar.
Att 2012 utsetts till ”Strindbergåret” kan knappast ha undgått någon. I samband med detta uppmärksammas nationalskalden på olika sätt, bland annat genom teaterföreställningar och bokutgivningar – exempelvis ”Ockulta dagboken”, som bygger på anteckningar som Strindberg skrev under åren 1896-1908.
Under som skildras i "Ockulta dagboken" skrev han dramer som ”Till Damaskus” och ”Ett drömspel” och böcker som ”Inferno”, ”Svarta Fanor” och ”En blå bok.” På det privata planet drabbades han av det psykiska sammanbrottet som brukar kallas ”infernokrisen” och ingick och bröt upp ur relationen med Harriet Bosse. Han startade också Intima Teatern i Stockholm.
De är första gången Strindbergs dagbok ges ut i sin helhet – och dessutom i färg. Och det är verkligen inte vilken dussinutgivning som helst. Norstedts förlag har satsat rejält på ”Ockulta Dagboken”. De 600 sidorna har delats upp på tre band och upplagan marknadsförs med ord som ”praktverk” och ”exklusiv”, något som säkert är nödvändigt för den hugade ska punga ut med en dryg tusenlapp.
För att läsaren ska hänga med i det Strindberg skriver ingår ord- och sakförklaringar skrivna av Karin Petherick, som var docent i litteraturvetenskap och under många år ägnade sig åt att bearbeta Strindbergs dagböcker. Hon gick bort 2009 men hennes arbete med den svårgenomträngliga texten slutfördes av kollegorna vid Stockholms universitet.
Professor Göran Stockenström hjälper också läsaren att förstå mer av innebörden av det Strindberg skriver i ett förord där han bland annat förklarar tidens syn på övernaturliga och andliga upplevelser.
Anmäl textfel