Mera grönt på tallriken
Vego är höstens stora mattrend
Höstens mattrend är grön. I alla fall om man tittar på de kokböcker som säljer mest just nu. Bland de populära titlarna finns flera matböcker som lär ut hur man gör gröna smoothies och lagar vegetarisk mat till vardags.
– Vi tänker på annat sätt kring mat nu än för tio år, säger Marlene Gustawson som skrivit boken "Gröna Juicer & Smoothies".
– Att äta mycket grönt är inte bara en trend i Sverige utan i världen.
Lisa Bjärbo, som skrivit "Mera vego" tillsammans Sara Ask, tycker också att trenden är tydlig:
– Kanske börjar det samlade gröna budskapet sakta men säkert nå fram nu, och fler och fler börjar snegla mot grönsaksdisken i butiken, säger hon.
– Det har ju pratats väldigt länge om poängen med att äta mer grönt, av alla möjliga olika skäl. Jag tänker främst på att vi av klimatskäl behöver minska vår köttkonsumtion, men det kommer ju också rapporter med jämna mellanrum som pekar på hälsoaspekter eller som visar att djur far illa på djurfabriker.
Marlene Gustawson tror också att vegotrenden bland kokböckerna handlar om kunskap.
– Vi har fått många aha-upplevelser kring tillsatser och vad besprutning gör med det vi odlar. Och kunskapen gäller inte bara odling vi vet också mer om djuruppfödning. Det gör också att väljer mer vegetariskt, säger hon.
Lisa Bjärbo tror egentligen inte att fler blir vegetarianer eller veganer på heltid.
– Men många verkar ha ambitionen att äta mer vegetariskt nu. Kanske en dag i veckan, eller två. Och är man inte jättevan vid det sedan innan så suktar man ju efter inspiration och tips och recept, så klart.
Hon tycker också att vegokokböckerna har blivit roligare på snare år.
– De är ofta väldigt snygga och lustfyllda.Vegetarisk mat har annars länge dragits med en stämpel av att vara rätt trist, smaklös, grå och präktig. Nu är den vegetariska maten man ser färgglad, snygg, supergod och ganska cool. Klart man vill äta den!
Varför skrev du och Sara Ask er vegokokbok?
– Vi tyckte det saknades en vegokokbok som vände sig till hela familjen, en bok med vardagsrätter som även kan tänkas tilltala små barn. Som var enkel, färgglad, rolig och lätt att använda sig av en helt vanlig torsdag när man hämtat trötta barn på förskolan och ska sno ihop en middag som alla blir mätta av, säger Lisa Bjärbo.
Marlene Gustawson, som är näringsterapeut, fick inspiration till sin bok om gröna juicer via sina klienter
– Det var av lite egoistiska skäl jag skrev boken. Jag känner att jag mår bra i mitt eget mag- och tarmsystem av dricka gröna juicer och smoothies och jag brinner verkligen för det här. Dessutom vill jag sprida mina kunskaper vidare. Mina klienter var nyfikna och frågade om jag inte kunde skriva ner några recept. Då tyckte jag att det var enklare att samla allt på samma ställe!
Anmäl textfel