Glansholms Bokhandel & Antikvariat 
Tore Wretman : maten och livet - Inbunden
Finns i lager, 497 kr
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Tore Wretman : maten och livet, Mats Ekdahl

En stor gärning förvandlad till en platt tidslinje

Ibland glimmar det till, som i beskrivningarna av Wretmans barndom och forna tiders restaurangkök"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Det är minst sagt besynnerligt att det inte getts ut en omfattande biografi om Tore Wretmans livsgärning tidigare. Vem introducerade det nya franska köket i Sverige? Vem var med om att skapa både Gastronomiska akademien och tävlingen Årets kock? Vem anses vara en den svenska husmanskostens främsta förkämpar? Vem sägs ha tagit baguetten till Sverige och gett den namnet Pain Riche? När man är det självkl...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
 Information från förlaget 

Tore Wretman : maten och livet

Av Mats Ekdahl

Bok-
presentation:
Tore Wretman : maten och livet
Författar-
presentation:
Mats Ekdahl
Inbunden
Finns i lager, 497 kr
Formgivare: Martin Mörck

Vid sidan av 1800-talet stora kulinariska/gastronomiska namn Charles Emil Hagdahl är 1900-talets motsvarighet

Tore Wretman (19162002). För flera generationer framstår Tore Wretman som sinnebilden för vällagad mat, lämpliga drycker och råvarors kvalitet. Mer än någon annan i Sverige bidrog han till att höja kockyrkets status. Wretman blev hovtraktör 1963 och hedersdoktor 1986. Han presenterade mat och måltid i media och byggde upp ett matimperium i världsklass, med Riche, Operakällaren, Stallmästargården och flera andra restauranger. Han satt i internationella hedersgastronomiska sällskap och intressesammanslutningar och startade även utbildningar. Här skildras hans långa bana från ung kökspojke till praktik på flera av världens främsta restauranger och hotell. Wretmans vilja, kunskaper, visionära idéer och sociala skicklighet var enastående. Initierat, engagerat och kunnigt skildrar Ekdahl i text hela Wretmans gärning. Det är en bred berättelse med maten, köket och serveringen i fokus. På köpet får läsaren recept och kulturhistoria, skildrade möten och samtal. Allt ytterligare belyst av de många fotografierna från Wretmans aktiviteter.

Mats Ekdahl är journalist och författare, tidigare bl.a. chefredaktör för Läkartidningen, tidningen Vi, Resumé och Tidningen Arbetet. Han har även varit verksam som genraldirektör. Han var Wretman behjälplig med flera av dennes minnesböcker. Ekdahl har också varit gästprofessor i

journalistik.

Björn Lindberg tillhör de legendariska matfotograferna och har medverkat i ett stort antal böcker och tidningar. Han följde även Tore Wretman under 30 år som fotograf.

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Carlsson
Lagerstatus: Finns i lager

Initierat, engagerat och kunnigt skildras här Tore Wretmans långa bana från ung kökspojke till praktik på flera av världens främsta restauranger och hotell. Mer än någon annan i Sverige bidrog Wretman till att höja kockyrkets status. Han blev hovtraktör 1963 och hedersdoktor 1986. Han byggde upp ett matimperium i världsklass och satt i internationella hedersgastronomiska sällskap.

Vid sidan av 1800-talet stora kulinariska/gastronomiska namn Charles Emil Hagdahl är 1900-talets motsvarighet

Tore Wretman (19162002). För flera generationer framstår Tore Wretman som sinnebilden för vällagad mat, lämpliga drycker och råvarors kvalitet. Mer än någon annan i Sverige bidrog han till att höja kockyrkets status. Wretman blev hovtraktör 1963 och hedersdoktor 1986. Han presenterade mat och måltid i media och byggde upp ett matimperium i världsklass, med Riche, Operakällaren, Stallmästargården och flera andra restauranger. Han satt i internationella hedersgastronomiska sällskap och intressesammanslutningar och startade även utbildningar. Här skildras hans långa bana från ung kökspojke till praktik på flera av världens främsta restauranger och hotell. Wretmans vilja, kunskaper, visionära idéer och sociala skicklighet var enastående. Initierat, engagerat och kunnigt skildrar Ekdahl i text hela Wretmans gärning. Det är en bred berättelse med maten, köket och serveringen i fokus. På köpet får läsaren recept och kulturhistoria, skildrade möten och samtal. Allt ytterligare belyst av de många fotografierna från Wretmans aktiviteter.

Mats Ekdahl är journalist och författare, tidigare bl.a. chefredaktör för Läkartidningen, tidningen Vi, Resumé och Tidningen Arbetet. Han har även varit verksam som generaldirektör. Han var Wretman behjälplig med flera av dennes minnesböcker. Ekdahl har också varit gästprofessor i

journalistik.

Björn Lindberg tillhör de legendariska matfotograferna och har medverkat i ett stort antal böcker och tidningar. Han följde även Tore Wretman under 30 år som fotograf.

Sagt om boken:

"Denna gedigna biografi med linneomslag och högklassig layout innehåller talrika foton och illustrationer av Björn Lindberg, Wretmans vän och en välkänd matillustratör"

Eeva-Stiina Sundén, BTJ

en av de första i sitt slag, och varmt välkomnad /.../ de korta kapitlen serveras med angenäm styrka och smak.

Per Rydén, Jönköpingsposten

Utgivningsdatum: 20140110
9789173315951

Bok: 208032

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4