LitteraturMagazinet Debatt 

Replik

Jesper Juul lättar mitt samvete

Anja Wikström skriver att Jesper Juul ger henne ont i magen bland annat för att hon tycker mammor skuldbeläggs. Jag håller inte med. Tvärtom lättar läsning av Juul mina bekymmer med stressmage eftersom han menar att som förälder ska du vara dig själv, öppen med dina känslor och behandla ditt barn som vilken annan människa som helst. För mig känns det enklare att vara förälder för varje bok jag läser av Juul.

Wikström är skeptisk till att Juul fokuserar på mammans brister i ett exempel när amningen inte fungerar. Juul är ganska skeptiskt till amning vilket jag finner ganska uppfriskande i vårt amningsfascistiska samhälle även om jag själv är positiv till ammning. Jag känner att det är svårt att bli upprörd på Juuls slutsatser gällande de enskilda fallen, med personer som han träffat men inte varken Wikström eller jag. Juul sitter inne med information som vi inte gör och därför går det inte att vare sig argumentera eller diskutera hans bedömning av dessa enskilda fall. Jag koncentrerar mig istället på det grundläggande synsättet han förmedlar.

Wikström ifrågasätter också hur Juul lägger stort fokus på mamman medan pappan lämnas fri från skuld. Jag är glad för att hon pekar på detta, för hon har rätt. Men med tanke på att Juul är född 1948, han är man född i Danmark och familjeterapeut som baserar sina böcker på personer han träffat, så tror jag inte vi kan begära mera. Han har arbetet i flera länder där jämställdheten ligger ljusår efter oss här i Sverige. Böckerna speglar den verklighet som Juuls arbete inneburit med frånvarande tafatta pappor. Dock finns det flera exempel i böckerna på pappor som interagerar med sina barn, och jag är glad för det lilla.

Missförstå mig inte nu! Jag är inte okej med någon mansgris som efter att ha fått sin fredagsöl tittar fram bakom tidningen ibland för att dra ett barnsligt skämt. Men jag har helt enkelt inte höga förväntningar på Juul angående jämställdhet och genuspedagogik, däremot på allt det andra han har att erbjuda. Faktiskt retar han inte upp mig alls, då han nästan alltid refererar till att läget kan vara omvänt oavsett om det gäller att pappan arbetar för mycket eller sjunkit för djupt i ner i soffan.

I år kommer Juul ut med en ny bok om just pappan: "Pappa: Nya utmaningar som man och partner". Då får vi på riktigt se vad han går för gällande jämställdheten. Det ser jag mycket fram emot - spännande!

Wikström skriver: "Varför bekänner inte föräldraexperter att deras barn, de flesta av dem, klarar sig bra i livet, inte tack vare deras ovanliga förträfflighet, utan också trots deras misslyckanden? Varför bygger de myten att föräldrar (läs mammor) skapar sina barn?"

Men jag tycker att det är precis vad Jesper Juul gör. Han lyfter barnens egen kompetens som han menar finns inom dem. Han erkänner sina egna brister som pappa. Han råder föräldrar att låta bli att gå upp i sina barn helt och hållet och ofta går hans råd ut på att de vuxna inte ska lägga sig i. Han serverar inte några koncept utan uppmanar oss föräldrar att sluta göra oss till så förbannat och slappna av och lita på oss själva. Själv läser jag Juul med stor behållning trots mina slipade genusglasögon, och ju mer jag läser ju tryggare och mindre ängslig förälder blir jag.


Profil: Nina Ruthström

22 september 2013
 

Anmäl textfel

 Releaterad debatt 

Samma gamla skuldbeläggande av mamman som vanligt

"Jesper Juuls 'Ditt kompetenta barn' ger mig bara ont i magen"

Jesper Juuls pratar om att man ska möta sina barn med respekt och lyhördhet. Respektera barnets gränser och var tydlig med dina egna. Gott så. Men han ägnar så också åt klassisk mammablaiming. Det är ett väldigt fokus på mamman – och det står mig upp i halsen. Varför är vi så snabba att haka på? Och framför allt, varför läser vi tjejer de här böckerna? Vi läser dem och blir ännu mer osäkra, medan våra män sitter i TV-soffan och är autentiska.

Läs mer ...
 Relaterade recensioner 

Nina Ruthström läser Jesper Juul

För dig som vill utvecklas som förälder

Vill du förbättra relationen med din partner och dina barn samt utvecklas på ett personligt plan - läs Jesper Juul. Det låter klichéartat, men jag vågar lova dig resultat. I "Livet i familjen" serveras konkreta tips hur du ska undvika fällor, kränkningar och missförstånd.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4