115 kommuner utan bokhandel
Antalet fysiska bokhandlar minskar kraftigt
På 1970-talet fanns en fysisk bokhandel i de flesta svenska kommuner. Idag saknas en sådan i 40 procent av landets kommuner, enligt ny statistik från tidningen Svensk bokhandel. Men läsningen tycks stå stark.
Det har skett en stor förändring i hur många fysiska bokhandlar det finns runt om i Sverige. Minskningen är så stor att en del pratar om "bokhandelsdöden".
Idag står 115 kommuner – 4 av 10 – utan egen bokhandel. Detta jämfört med 1970 då det fanns en fysisk bokhandel i 9 av 10 av landets 290 kommuner.
Mest ont om fysiska bokhandlar är det idag i glesbygdskommunerna.
Minskningen av antalet fysiska bokhandlar går delvis hand i hand med framväxten av internethandeln. Sedan Adlibris och Bokus startades 1997 har näthandeln tagit en allt större kaka och står nu för mer än hälften av försäljningen vad det gäller böcker (räknat i kronor).
Handelns Utredningsinstitut spår dessutom att andelen bokköp via nätet kommer att fortsätta att öka de närmaste fem åren.
Men det är inte bara näthandeln som tvingar de fysiska bokhandlarna att stänga. Konkurrens från stora kedjor samt svårigheter att få banklån nämns som andra orsaker.
Hur påverkar då bokhandelsdöden läsningen?
Visst minskar bokläsningen i Sverige – men det handlar inte om en gigantisk minskning.
Sedan 2010 har andelen av befolkningen i åldern 7-79 år som läser en bok varje dag ändrats från 36 procent till 34 procent år 2013, enligt Mediabarometern.
Fortfarande läser alltså mer än var tredje svensk en bok – varje dag!
Antalet aktiva biblioteksanvändare minskar inte alls, enligt Kungliga bibliotekets "Rapport Bibliotek 2013". Andelen svenskar som är "aktiva biblioteksanvändare" är densamma år 2013 som året innan – 28 procent av befolkningen.
Så även om de fysiska bokhandlarna blir färre tycks läsningen stå stark.
Anmäl textfel