Artiklar 
Den elaka vikarien
Anders Fager
Resan till världens farligaste land
Malte Persson
Flickan från ingenstans
Justin Cronin
Pocket
89 kr

Skräckförfattaren Caroline L Jensen tipsar

Läskiga lästips till Halloween

Skräckförfattaren Caroline L Jensen ger i dagarna ut både en samling skräcknoveller och dessutom kommer hennes fjärde roman – även den med skräckinslag.
– Jag tror personligen att skräckläsning handlar om en enda sak: vår rädsla för döden, säger hon.

Efter debuten med den självbiografiska romanen "Champagneflickan" 2008 gav Caroline L Jensen ut en helt vanlig skönlitterär roman, "Fru Bengtssons andliga uppvaknande" 2010). Skräckdebuten kom 2011 med "Vargsläkte" och i dagarna släpper hon sin andra skräckroman "Demonologi för nybörjare". Samtidigt ger hon ut en samling skräcknoveller, "Rovdjur", på ett annat förlag.
– Jag tror att människan alltid har gillat det fasansfulla och rysliga. Det finns förmodligen en naturlig förklaring till varför det blir just spökhistorier som berättas när vi sitter runt en lägereld en mörk natt, och inte söta, glada fabler... säger hon.

Varför fascinerar skräck oss människor?
– I viss mån tror jag att det beror på att vi är så bortskämda med trygghet att vi faktiskt har råd att skrämma upp oss själva med påhittade historier. Samtidigt har jag läst att kultur och underhållning i allmänhet, och kultur av det komiska eller det mörka slaget i synnerhet, alltid får ett uppsving i svåra tider. För att vi inte vill fokusera på det verkliga skrämmande som omger oss, utan hellre distraherar oss med påhittade fasor.
– De senaste årens ekonomiska kris världen över, det politiskt instabila läget bland annat i Mellanöstern och inte minst Afrika just nu, skulle alltså kunna vara en förklaring till skräckvågen som vällt in i litteraturen. 

Vad har du själv för inställning till skräck?
– Jag tror personligen att skräckläsning handlar om en enda sak: vår rädsla för döden, och vår njutning i att låta fasan kittla oss när vi vet att vi är helt säkra. För att citera Stephen King: ”Den stora lockelsen i skräckhistorierna som berättats genom tiderna är, att de tjänar som en slags förövning inför vår egen död”. Och visst är det just det som skrämmer oss allra, allra mest? Att vi en gång ska dö. Att det finns så många sätt att göra det på. Och att världen likgiltigt kommer att snurra vidare när vi väl har gått hädan...

Vad är dina bästa boktips till Halloween?
– För barnen tycker jag att man kan läsa "Den elaka vikarien" av Anders Fager eller "Resan till världens farligaste land" av Malte Persson, två böcker som verkligen tar skräck för barn på allvar.
– Alla som är över 15 år bör definitivt läsa Justin Cronins "Flickan från ingenstans". Den är del ett i en trilogi som äntligen, äntligen tar tillbaka makten över vampyrmyten och gör vampyrerna fantastiskt skrämmande igen. Inget glitter i solskenet och inga artöverskridande romanser så långt ögat kan nå. 


Profil: Hanna Modigh Glansholm

27 oktober 2014
 

Anmäl textfel

 Veckans boktips 
 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2