Artiklar 
Bok-
presentation:
Lyckan, kärleken och meningen med livet
Författar-
presentation:
Elizabeth Gilbert
I nöd och lust : en tvivlare försonas med äktenskapet
Elizabeth Gilbert
Trollkarlen från Oz
Frank L Baum
Självbetraktelser
Bokförlaget Forum

Succéförfattaren Elizabeth Gilbert

"Trollkarlen från Oz" gjorde henne till författare

Vilka böcker formar en författare? Elizabeth Gilbert, succéförfattaren bakom "Lyckan, kärleken och meningen med livet", berättar här personligt om några av de böcker som betytt mest för henne.
– "Trollkarlen från Oz" är min egen ursprungsberättelse. Jag anser att de flesta människor är antingen en Dorothy eller en Alice, berättar hon.

"Lyckan, kärleken och meningen med livet" kom på svenska 2007. Boken gjorde succé världen över och blev film med Julia Roberts i huvudrollen 2010. Efter ett så massivt genomslag behövde författaren Elizabeth Gilbert söka efter sina litterära rötter för att kunna skriva igen. En av de viktigaste berättelserna för hennes författarskap är "Trollkarlen från Oz". Hon kallar den sin "ursprungsberättelse".
– Jag växte upp med slitna exemplar av de här böckerna, böcker som hade gått i arv i min familj i flera generationer, kompletta med de fantastiska originalillustrationerna i Art Deco-stil.
– Jag anser att de flesta människor är antingen en Dorothy eller en Alice; jag är en Dorothy.

"Trollkarlen från Oz" har flera beröringspunkter med henne själv. Den handlar om en lantistjej. Elizabeth Gilbert växte själv upp på landet.
– Hon upplevde äventyr i andra världar. Det ville jag också! Dessutom var hon oerhört modig, vilket jag fortfarande vill bli. Jag brukar säga att det är tack vare de här böckerna som jag har blivit författare och rest så mycket i mina dagar.

Hennes tips är:
– Om du har en dagdrömmande liten flicka där hemma, glöm Disneyfilmerna och ge henne en samlingsbox om landet Oz istället, helst med de magiska originalillustrationerna naturligtvis!

En bok som är nästan lika viktig för Elizabeth Gilbert är "Självbetraktelser" av Marcus Aurelius. Den boken vill hon alltid ha i sin närhet, var hon än befinner sig.
– Det är något väldigt lugnande med tanken på att en romersk kejsare, som varit död så länge, brottades med samma frågor som jag brottas med idag. Hur bör vi handla? Vad är en god människa? Vad är heder? Vad är plikt? Hur hanterar vi besvikelser? Hur uthärdar vi livets paradoxer och lidanden? Hur finner vi tröst trots kaos och förgänglighet? Han har kanske inte alltid de rätta svaren, men det spelar ingen roll. Det är inte svaren utan det eviga i de här frågorna som ger mig ett lugn, säger hon.

För två år sedan upptäckte Elizabeth Gilbert ytterligare en bok som blev extremt viktig för henne, "Mixing Minds" av Pilar Jennings (finns ej på svenska). Den handlar om mötet mellan västerländsk och österländsk filosofi.
– Jennings är både psykoterapeut och praktiserande buddist. Hon har alltså en fot i varje läger och skriver på ett väldigt klokt sätt om fördelar och fallgropar i både den västerländska och den österländska filosofin.
– I väst anser vi till exempel att för att lyckas så krävs ett starkt "Jag" medan man i öst menar att det bästa vore om vi gav upp "Jaget" – så vad ska ett förvirrat "Jag" göra? Jennings reder ut alla trassliga trådar och har ett ovanligt medkännande (och rättvist) sätt att göra det på.

Fler boktips från Elizabeth Gilbert hittar du här till höger.


Översättning från engelska: Erika Wallman
Ombearbetning: Hanna Modigh Glansholm
Publicerad med tillstånd av Elizabeth Gilbert 2014
Du kan läsa mer om Elizabeth Gilbert på www.elizabethgilbert.com 


30 april 2014
 

Anmäl textfel

 Fler boktips från Elizabeth Gilbert: 

Fler boktips från Elizabeth Gilbert:

Seriealbumet "Hyperbole and a Half" av Allie Brosh
"Detta är den roligaste, galnaste och mest rörande av alla grafiska memoarer som gjorts! Jag köpte massvis av exemplar 2013 och stod bokstavligen på gatan och delade ut till främlingar. Jag ville så desperat att alla skulle läsa den."

"Refusing Heaven" av Jack Gilbert
"Jack Gilbert (inte släkt med mig, tyvärr) var en vacker man och en stor poet som hade kunnat bli en av de stora litterära rockstjärnorna i vår tid - bortsett då från att han inte brydde sig ett dugg om berömmelse, förmögenheter eller anseende. Allt han brydde sig om var att skriva de mest utsökta dikter och leva det mest privata, obundna och kompromisslöst kreativa liv man kan föreställa sig. I den här samlingen, skriven på ålderns höst, grubblar han över det som han kallade Mysterierna: döden, passionen och skönheten. Den innehåller en rad som jag försöker att leva efter: Vi måste ha envisheten att acceptera vår glädje i den hänsynslösa smältugn som denna värld är."

"Want Not" av Jonathan Miles
"För varje amerikansk generation verkar det finnas en roman som liksom håller upp en spegel och visar vilka de är i just detta ögonblick. "Want not" är den boken just nu - en svidande men medkännande granskning av moderna amerikaner och deras prylar. En bok om skräp och konsumtion, samlande och sopor, men framför allt om mänskligheten i all sin envisa, bristfälliga härlighet."

"Wolf Hall" av Hilary Mantel
"Hon tilldelades inte the Booker Prize två gånger utan anledning. Detta är den bästa samtidsromanen om 1500-talets politiska intriger någonsin, med den mäktigaste och mest övertygande antihjälten på länge; Thomas Cromwell. Jag har läst den tre gånger - inte bara för nöjes skull utan för att det är en fantastisk lektion i briljant skrivande. Det är som litteraturens Breaking Bad. Jag kan inte hålla mig borta."


Översättning från engelska: Erika Wallman
Publicerad med tillstånd av Elizabeth Gilbert 2014
Du kan läsa mer om Elizabeth Gilbert på www.elizabethgilbert.com 

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Nu framträder de ömmaste orden

Recension: Förbindelsen : Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson

Ett viktigt vittnesmål

Recension: Bortgift mot min vilja av Hanna Saadi

Spännande som en thriller

Recension: Sanning, lögn och konsekvens av Maria Adolfsson

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2