Succéförfattaren Elizabeth Gilbert
"Trollkarlen från Oz" gjorde henne till författare
Vilka böcker formar en författare? Elizabeth Gilbert, succéförfattaren bakom "Lyckan, kärleken och meningen med livet", berättar här personligt om några av de böcker som betytt mest för henne.
– "Trollkarlen från Oz" är min egen ursprungsberättelse. Jag anser att de flesta människor är antingen en Dorothy eller en Alice, berättar hon.
"Lyckan, kärleken och meningen med livet" kom på svenska 2007. Boken gjorde succé världen över och blev film med Julia Roberts i huvudrollen 2010. Efter ett så massivt genomslag behövde författaren Elizabeth Gilbert söka efter sina litterära rötter för att kunna skriva igen. En av de viktigaste berättelserna för hennes författarskap är "Trollkarlen från Oz". Hon kallar den sin "ursprungsberättelse".
– Jag växte upp med slitna exemplar av de här böckerna, böcker som hade gått i arv i min familj i flera generationer, kompletta med de fantastiska originalillustrationerna i Art Deco-stil.
– Jag anser att de flesta människor är antingen en Dorothy eller en Alice; jag är en Dorothy.
"Trollkarlen från Oz" har flera beröringspunkter med henne själv. Den handlar om en lantistjej. Elizabeth Gilbert växte själv upp på landet.
– Hon upplevde äventyr i andra världar. Det ville jag också! Dessutom var hon oerhört modig, vilket jag fortfarande vill bli. Jag brukar säga att det är tack vare de här böckerna som jag har blivit författare och rest så mycket i mina dagar.
Hennes tips är:
– Om du har en dagdrömmande liten flicka där hemma, glöm Disneyfilmerna och ge henne en samlingsbox om landet Oz istället, helst med de magiska originalillustrationerna naturligtvis!
En bok som är nästan lika viktig för Elizabeth Gilbert är "Självbetraktelser" av Marcus Aurelius. Den boken vill hon alltid ha i sin närhet, var hon än befinner sig.
– Det är något väldigt lugnande med tanken på att en romersk kejsare, som varit död så länge, brottades med samma frågor som jag brottas med idag. Hur bör vi handla? Vad är en god människa? Vad är heder? Vad är plikt? Hur hanterar vi besvikelser? Hur uthärdar vi livets paradoxer och lidanden? Hur finner vi tröst trots kaos och förgänglighet? Han har kanske inte alltid de rätta svaren, men det spelar ingen roll. Det är inte svaren utan det eviga i de här frågorna som ger mig ett lugn, säger hon.
För två år sedan upptäckte Elizabeth Gilbert ytterligare en bok som blev extremt viktig för henne, "Mixing Minds" av Pilar Jennings (finns ej på svenska). Den handlar om mötet mellan västerländsk och österländsk filosofi.
– Jennings är både psykoterapeut och praktiserande buddist. Hon har alltså en fot i varje läger och skriver på ett väldigt klokt sätt om fördelar och fallgropar i både den västerländska och den österländska filosofin.
– I väst anser vi till exempel att för att lyckas så krävs ett starkt "Jag" medan man i öst menar att det bästa vore om vi gav upp "Jaget" – så vad ska ett förvirrat "Jag" göra? Jennings reder ut alla trassliga trådar och har ett ovanligt medkännande (och rättvist) sätt att göra det på.
Fler boktips från Elizabeth Gilbert hittar du här till höger.
Översättning från engelska: Erika Wallman
Ombearbetning: Hanna Modigh Glansholm
Publicerad med tillstånd av Elizabeth Gilbert 2014
Du kan läsa mer om Elizabeth Gilbert på www.elizabethgilbert.com
Anmäl textfel