Glad påskläsning 2015!
Boktips på påskens teman
Påsken handlar om liv och död, frossande och späkning, sorg och glädje, hopp och förtvivlan – allt kryddat med lite reflektion. LitteraturMagazinet bjuder på lästips på påskens teman!
Livet. Och vad man gör av det. Gräv i frågan genom att läsa "Barabbas", Pär Lagerkvists mästerverk om Barabbas, han som fick leva vidare eftersom Jesus avrättas i stället. Sedan handlar boken om vad Barabbas gör av sitt liv, hur han söker tro och förståelse, men inte lyckas.
Döden, döden. I "Kriget har inget kvinnligt ansikte" av Svetlana Aleksijevitj är den ständigt närvarande. Romanen berättar om de kvinnliga soldater som stred i Röda Armén under andra världskriget, vad de offrade och hur samhället sedan (inte) tackade dem för deras insats genom håna, förminska och glömma bort dem samtidigt som de manliga soldaterna hyllades.
Frossande. Socker- och tillsatskonsumtionen skjuter i höjden. Genom att läsa till exempel "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson kan du reflektera över varför det är så.
Späkning och självplågeri är självklara påskteman. I Lena Anderssons "Utan personligt ansvar" handlar det om späkning för kärleks skull. Trots att mannen i fråga är både gift och måttligt intresserad offrar huvudpersonen Ester Nilsson sitt hjärta och i slutändan både självrespekt och heder.
Sorg kan krypa under huden och förändra både kropp och själ. Den storslagna romanen "Älskade" av Toni Morrison handlar om hur skräck, rädsla och andra människors grymhet kan få en människa att fatta beslut som ger henne sorg för resten av livet.
Att finna glädjen. I "Livet efter dig" av Jojo Moyes hittar två vilsna självar tillbaka till livsglädjen efter att ha varit instängda i sina egna helveten.
Än finns det hopp. Kim Thúys storslagna berättelse "Ru" handlar om hur en familj flyr med båt från hemlandet Vietnam. Romanen handlar om hopp – hopp om ett bättre liv, hopp om en enad familj, hopp om en framtid. Men det handlar även om hoppet att kunna behålla en familjehistoria och om att de som väljer att stanna kvar ska både kunna leva och överleva.
Förtvivlan. I "Förvandlingen" av Frantz Kafka skildras en mans alienering mot världen efter att han plötsligt en morgon har förvandlats till en insekt. Han kan inte längre jobba som vanligt och förlorar mer och mer av sitt vanliga liv och känner större och större förtvivlan.
Reflektion och nya perspektiv hör påsken till. Tänk nytt med hjälp av Fredrik Sjöbergs betraktelser i "Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent". Här finns en författare som verkligen har förmågan att gå emot strömmen och just därför tillföra så många nya perspektiv på livet!
Text: Emma Kreü, Erika Wallman, Esther Hansen, Mattias Lönnebo, Hanna Modigh Glansholm, Maria Sidén, Linus Glansholm
Anmäl textfel