Artiklar 
Min europeiska familj : De senaste 54 000 åren
Karin Bojs
Kartonnage
208 kr
Pocket
84 kr
När hundarna kommer
Jessica Schiefauer
MP3 CD
280 kr
Pocket
84 kr
Allt jag inte minns
Jonas Hassen Khemiri
Inbunden
257 kr
MP3 CD
280 kr
Pocket
73 kr

Augustpriset 2015

Inga överraskningar när årets Augustpris delades ut

I Konserthuset samlades på måndagskvällen branschfolk och bokälskare för att ta del av festligheterna när årets Augustprisvinnare skulle avslöjas. Men galan präglades också av allvar.

På måndagen hölls för 26:e året i rad Augustprisgalan i Konserthuset i Stockholm. Då tillkännagavs vilka tre som vunnit det prestigefyllda priset i kategorierna barn- och ungdomslitteratur, facklitteratur och skönlitteratur. Vinnaren av Lilla Augustpriset meddelades också.

Galan inleddes med att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke delade ut Lilla Augustpriset, efter att ha hållt ett lågmält och allvarsamt tal om litteraturens betydelse i svåra tider, och om vilken påverkan på kulturen det har att så många människor just nu är på flykt från sina hem.

– Under de senaste månaderna har jag läst mer än jag brukar. För jag sover inte så bra. Jag har, precis som ni, brottats med det hittills svåraste i mitt liv. På centralen, i akutboenden, i regeringssammanträden.

Vinnare av Lilla Augustpriset blev Rasmus Bjerkander, med sin novell "Den på intet vis speciella". Rasmus Bjerkander kom på tredje plats i LitteraturMagazinets och Brevnovellers novelltävling "Årets debutant 2014". Lilla Augustpriset riktar sig till personer mellan 16 och 20 år, och har blivit en språngbräda för unga lovande skribenter.

I kategorin årets svenska fackbok gick priset till Karin Bojs, för boken "Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren", en slags släktkrönika om européers blandade ursprung, ett ämne som helt klart ligger i tiden. Karin Bojs var fåordig i sitt tacktal:

– Jag säger som Szymborska sa när hon fick Nobelpriset i litteratur: tack, tack, tack.

Förhandstippad i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok var Jessica Schiefauer för boken "När hundarna kommer". Och när det avslöjades att det var just hon som vunnit steg jublet i salongen. Schiefauer passade i sitt tacktal på att komma med ett förslag inför framtiden: att priset istället för att delas ut i tre kategorier borde delas ut i fyra, så att barn- och ungdomsböcker skiljs åt, något som fick ta emot stora applåder.

Sist av allt skulle vinnaren i kategorin årets svenska skönlitterära bok avslöjas, och det blev "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri. Det var en något tyngd Khemiri som intog scenen, och berättade att kvällens gala hade föregåtts av väntan på provsvar på ett sjukhus, tillsammans med en närstående. Allt hade till sist gått bra, men Khemiri hade hunnit tänka att Augustpriset var helt oviktigt.

– Det var som att jag började förhandla med ödet: "om du, ödet, inte ger mig priset, så kan vi väl få rätt sorts provresultat". Sen fick vi det, och jag vill bara säga till ödet: jag tar tillbaka det där som jag sa!

Artisten Seinabo Sey, som strax innan på scenen berättat om vad boken betytt för henne, fick också ta plats i Khemiris tacktal.

– Du är ett verb hemma hos oss! När man ska göra något man är nervös för, då kan min flickvän säga: "Seinabo that shit!" Det är liksom att "äga".


Profil: Hedvig Sjöström

24 november 2015
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4