Artiklar 

Klassiskt och modernt i samband med åttonde mars

LitteraturMagazinets redaktion pratade böcker inför det åttonde mars. Det blev både gammalt, nytt och mittemellan att lägga till på ”att läsa”-listan.

Anna Bjurström: Katarina Wennstam nämns med rätta varje år i samband med internationella kvinnodagen. Hennes reportagebok ”Flickan och skulden: En bok om samhällets syn på våldtäkt” brinner fortfarande lika aktuellt som när den först publicerades år 2002. Läs den, eller hennes andra reportageböcker, eller hennes kriminalromaner, eller hennes ungdomsböcker eller vad som helst som hon skrivit. För jämställdhet löper som en röd tråd genom dem alla. Och glöm för guds skull inte att lyssna på hennes sommarprat från sommaren 2018.

Lena Wallberg: Mitt tips är att förnöjsamt låta sig svepas med i det pastoralt alldagliga livet i en engelsk 1800-tals högreståndsmiljö, så ekvilibristiskt välformulerat som bara Jane Austen kan göra det. Avnjut förslagsvis lite av mr Darcy i ”Stolthet och fördom”, kärlekstrassel i ”Förnuft och känsla” eller varför inte en liten upplyftande dos av ”Emma” i all sin prakt? Trevlig läsning!

Gunilla Ståhlberg: Att först bli utsatt för ett brott och sedan bli straffad som om man själv vore förövaren. Att därefter bli en bisats i världshistorien och omnämnd som om allt detta vore en självklarhet i flera tusen år. Det var slavinnornas öde i ”Odysséen” ända fram till 2005 då Margaret Atwood gav ut sin ”Penelopiaden” och lät kvinnorna komma till tals: både Penelope – hustrun - och hennes tolv slavinnor som på Odysseus befallning hängdes. Brott: de hade haft sex – somliga säkert mot sin vilja – utan sin ägares tillåtelse. Men det handlar förstås inte endast om slavinnorna i den urgamla myten. Atwood ger röst åt alla de kvinnor som genom årtusendena och fortfarande idag förnekas makt över sina egna liv.

Anne-Charlotte Östman: ”Hustrun” av Meg Wolitzer. Jag har läst boken och sett filmen. Huvudpersonen Joan är en person som vi fattar sympati för. Men hon är ett varnande exempel för det uppväxande kvinnliga släktet. Hennes liv har gått ut på att stötta sin mans självkänsla. Nu står hon bakom honom när han ska ta emot ett prestigefyllt litterärt pris. Deras liv har blivit en lögn. Avslöjandet i slutet av romanen är mer än vad läsaren kan tåla. Boken är förstås rikare än filmen även om båda är bra. I den förra resoneras det bland annat intressant kring skillnader mellan mäns och kvinnors litterära språk.

Johan Köhler: Mary McCarthys kollektivroman ”Gruppen” sveper över åtta unga kvinnors liv i trettiotalets New York. De har precis tagit examen från Vassar, och kastas ut i karriär, relationer, familjebildning och sexuella äventyr. Skandalös när den kom 1963, skildrar berättelsen vardagen i makalös detalj, med ömsinthet och ironi.

Sandra Sandström: Jag har precis läst Cecilia Gustavssons ”Vi måste prata om 50” som kom i slutet av förra året. Det är en intervjubok som helt och hållet bygger på samtal mellan Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman och Mian Lodalen. De pratar om allt som hör livet till. Känslan är ungefär densamma som i Fanny Ambjörnssons antologi ”Ett hjärta i jeans” från -97. Med skillnaden att de medverkande är äldre i den här. Recension kommer snart. Och missa för all del inte heller Fatima Bremmers bok om Ester Blenda Nordström!  


10 mars 2019
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2