Halloween-läsning
Kusliga böcker till Halloween
Halloween är en högtid som firas i allt större usträckning även i Sverige, och skräckgenren har aldrig varit så populär som nu. LitteraturMagazinet bjuder på åtta lästips till årets otäckaste helg.
1. "De användbara", Mattias Hagberg
Den unga läkaren Ludwig Malmström lämnar storstaden för att ta reda på vad det är för mystisk sjukdom som har drabbat de intagna på den jämtländska anstalten Storåsen. Det blir en omskakande upplevelse för Malmström när han kommer i kontakt med de medicinska experiment som utförs på anstalten. LitteraturMagazinets recensent Henrik Elstad tyckte att boken hade en "klaustrofobisk känsla".
2. "Patient 67", Dennis Lehane
Kriminalaren Teddy Daniels kallas till det hårdbevakade mentalsjukhuset på Shutter Island, för att utreda ett försvinnande. En av patienterna har lyckats rymma. Men det ska snart visa sig att något ännu konstigare försiggår på ön. Dennis Lehanes kusliga historia från 2003 har filmatiserats med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, och har redan blivit en klassiker.
3. "Kvinnan i svart", Susan Hill
Den unga advokaten Arthur Kipps har rest norr om London för att reda ut den avlidna mrs Drablows affärer. I det gamla huset är det något som inte står rätt till, och Kipps befinner sig snart mitt i en mardröm. Boken gavs ut 1983 och har blivit hyllad som en av de bästa skräckberättelserna någonsin. Ett bonustips är filmatiseringen från 2012 med Daniel Radcliffe i huvudrollen, som är minst lika otäck. (Trots att Radcliffe ju är Harry Potter.)
4. "Evig natt", Michelle Paver
År 1937 följer Jack Miller med på en arktisk expedition. En efter en tvingas expeditionens medlemmar att ge sig av, tills Jack är ensam kvar. Problemet är bara att han inte tycks vara ensam. "Det är nervkittlande och välskrivet!", tyckte LitteraturMagazinets recensent Henrik Elstad.
5. "När skruven dras åt", Henry James
En av de mest uppskattade spökhistorierna genom tiderna är "När skruven dras åt" från 1898, av amerikanen Henry James. Boken handlar om en ung guvernant som blir ansvarig för två föräldralösa barn på ett gods i London. Ju mer tid hon spenderar på godset desto fler mystiska händelser utspelar sig, och läsaren vet inte vem som är ond eller god, eller vad det är som egentligen sker.
6. "Oceanen vid vägens slut", Neil Gaiman
Den flerfaldigt prisbelönta författaren Neil Gaiman har med "Oceanen vid vägens slut" skrivit en ungdomsbok som även vuxna har behållning av, i fin översättning av Kristoffer Leandoer. Huvudpersonen, en ung pojke, återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Där väcks otäcka minnen till liv. LitteraturMagazinets recensent Emma Kreü var imponerad: "boken aspirerar till att bli en klassiker".
7. "Vålnader", Joe Hill
2007 bekräftade författaren Joseph Hillstrom King, som skrivit under pseudonymen Joe Hill, att han var son till Stephen King. Då hade han redan gjort sig känd och uppskattad på egen hand. Hans debut, "Vålnader" består av 14 mästerliga skräckhistorier med olika teman, och boken har belönats med ett flertal priser, bland annat Bram Stoker Award.
8. "Istvillingar", S.K. Tremayne
När Angus och Sarahs ena dotter omkommer i en olycka raseras allt. Ett år senare är det uppenbart att den som påverkats mest är systern som blev kvar. "Istvillingar" är en psykologisk thriller med övernaturliga inslag, som av LitteraturMagazinets recensent Kristina Jägfeldt fick full pott: "Så obehagligt att till och med jag blir rädd."
Anmäl textfel