Artiklar 

Julkalender 2019

Några viktiga ord om läsning

Det är dags för december och med det drar vi på LitteraturMagazinet igång årets julkalender! Varje dag mellan 1-24 december kommer vi tipsa om en bok vi läst och gillat både här på hemsidan och på Instagram. I år vill vi dessutom ge läslusten lite extra plats, och uppmuntra till läsning lika mycket för den som inte annars läser så mycket som till den riktigt inbitna bokslukaren. Så innan vi drar igång vill jag säga några ord om just läsning och litteratur.

Vi på LitteraturMagazinet älskar litteratur. Såklart. Vi älskar böcker, vi älskar läsning och vi älskar att dela med oss av det vi läser. Men denna litteraturälskande är det långt ifrån alla som delar med oss. Du som läser det här förstår oss nog, för du har aktivt valt att gå in på vår hemsida och läsa det vi skriver. Men det finns väldigt många, såväl barn som vuxna, som aldrig i sitt liv skulle surfa in på LitteraturMagazinet under sin lediga stund.

Böcker är för många ett främmande medium som känns såväl torrt som omodernt. Det är ju så mycket enklare att streama film och serier, att slökolla på TV eller lyssna på senaste albumet av favoritartisten. Det är så mycket enklare att konsumera poddar, spela på konsoler, spela på mobilen eller helt enkelt bara konsumera allt det internet har att erbjuda. Radion finns också alltid där som ett tryggt sorl i bakgrunden. Men boken då? Läsningen?

Statens medieråd har konstaterat att bokläsningen ständigt minskar. Särskilt bland barn, men såklart även bland vuxna (barn gör som vuxna trots allt), och insatser görs för att motverka detta. Höstlovet har blivit läslov, ljudbokstjänster växer och det debatteras om VARFÖR vi behöver läsning, och HUR vi ska börja läsa mer igen. Nästa år kommer ett utav Bokmässans teman vara just LÄS! LÄS! LÄS! för att ta sig an detta problem. Det andra huvudtemat är talande nog DIGITAL KULTUR. För samtidigt som vi försöker värna om bokläsningen så kan det inte göras genom avkall på modernisering och framåtblickande. Läsning och digital kultur kan gå hand i hand, det är vi övertygade om. Vi måste bara se till att boken och läsningen blir en uppenbar del av livet, för både barn och vuxna.

Så varför inte låta läsning bli en del av gemenskapen hemma hos er i december? Ge er själva en bok i vinter eller låt några klappar under granen vara böcker och ännu viktigare: låt läsningen vara någonting ni gör tillsammans. Testa att högläsa med din partner istället för att gå på bio på dejtkvällen, samla familjen på helgmorgonen och läs en spännande kapitelbok tillsammans, eller varför inte låta en ljudbok vara igång när ni julbakar? Det finns så många sätt att låta litteratur och läsning vara en del av vardagen för såväl vuxen som barn. Att läsning ska vara en ensam syssla är ett feltänk! Visst kan det vara skönt att krypa upp i fåtöljen och läsa en bok för sig själv. Men ett besök till biblioteket kan lika gärna vara den gemensamma helgaktiviteten som det där besöket till leklandet eller gallerian.

Det finns SÅ MÅNGA böcker, helt klart finns det någonting för alla. Men kanske finns så många böcker att det känns svårt att välja? För hur ska en veta vad barnet, vännen, partnern eller en själv kommer gilla och uppskatta? Lotta Olsson skrev träffsäkert om det i DN den 2 november i år, i slutet av läslovsveckan. ”Men hur ska man välja rätt bok? Det är inte säkert att just den mest hyllade boken passar alla. Vi behöver olika böcker vid olika tider i livet, och egentligen är det viktigaste tipset för den som ska välja böcker (…) just att välja flera olika i en bukett böcker att botanisera i, nosa lite här och där och stanna där det verkar roligast” – Lotta Olsson, DN 2/11-19.

För det behöver ju inte vara som klappar under granen ni ger er själva och era nära böcker. Det kan lika gärna vara böcker från biblioteket som ni lånar inför en vanlig vecka. Böcker är inte begränsat till gåvor, att ge en bok är ett bra sätt att uppmuntra, att låna en bok är ett fint sätt att kravlöst uppleva. Så gör det, unna er själva och era nära lite läsning i vinter. Det behövs, det är roligt och det är givande. Se vår julkalender som ett sätt att få lite tips, för i vinter kommer vi tipsa om några av våra absoluta favoriter från året som varit! Ett och annat äldre tips dyker också upp, för böcker blir trots allt aldrig gamla.

Läs väl och trevlig vinter! 


Profil: Anna Bjurström

1 december 2019
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2