Artiklar 
En julsaga
Charles Dickens
Häftad
278 kr
Danskt band
199 kr
Inbunden
224 kr
Inbunden
242 kr
Gudsfreden
Selma Lagerlöf
Denna dagen, ett liv : En biografi över Astrid Lindgren
Jens Andersen
Kan jag vara Frank med dig?
Richard Ford
God jul : en berättelse
Jonas Karlsson
Glödens färger
Vibeke Olsson
Pocket
73 kr
Tusen strålande solar
Khaled Hosseini
Pocket
78 kr
Storpocket
140 kr
Väckelse
Stephen King
CD-skiva
352 kr
Storpocket
161 kr
Pocket
73 kr
Mördarens apa
Jakob Wegelius
Kartonnage
253 kr
MP3 CD
280 kr
Storpocket
156 kr
Utan personligt ansvar
Lena Andersson
Inbunden
271 kr
CD-skiva
367 kr
MP3 CD
325 kr
Pocket
73 kr

Enkät

Vad läser du i jul?

Läsning hör julen till. Här berättar några av LitteraturMagazinets medarbetare vad de planerar att läsa under julhelgen.

Kristina Jägfeldt, recensent:
– Jag läser ”En julsaga” av Charles Dickens varje jul. Den har allt; julstämning, underbart språk, en skrämmande intrig och ett vackert och ständigt aktuellt budskap. Berättelsen om Scrooge är tidlös!

Emma Kreü, redaktör feelgood och fantastik:
– Julen brukar vara full av aktiviteter, men när tillfälle finns så läser jag någon varm berättelse, som förstärker julkänslan. Dock gärna med nyp hård realitet som påminner om den krassa verkligheten. Gärna tillsammans med en hög julgodis.

Sebastian Lönnlöv, redaktör serier och poesi:
– På julafton föreställer jag mig att jag är fullt uppslukad av någon hittills oläst bok av Virginia Woolf – kanske hennes samlade noveller? En hel massa poesi och serier slinker nog också ner!

Eleni Schmidt, recensent:
– Jag läser inte särskilt "juliga" böcker, det blir väl mest de som jag får i julklapp. Men när jag var liten brukade mormor läsa sagor för mig, framför allt Selma Lagerlöfs "Gudsfreden", om en blodig jul i en svensk socken.

Hanna Modigh Glansholm, chefredaktör:
– Jag plöjer den nya biografin om Astrid Lindgren, "Denna dagen, ett liv". Astrid Lindgren har skrivit mycket om julen i sina böcker. De flesta av hennes karaktärer firar jul; Pippi, Emil, Madicken, Kajsa Kavat... 

Anja Wikström, recensent:
– Jag läser inte så juligt. För egen del blir det "Kan jag vara Frank med dig?" av Richard Ford och "Och runt mig faller världen" av Marit Sahlström. Fords bok har ett av årets vackraste omslag och en spännande, underfundig titel. Med dottern läser jag "Silverboken" och med sonen "Den gröna cirkeln".

Esther Hansen, ljudboksredaktör:
– Jag kommer att lyssna på tre ljudböcker i jul. Först Lotta Lundgrens "Tio lektioner i matlagning" – för att hon alltid är rolig och inspirerande att lyssna till. Sedan Jonas Karlssons "God jul, en berättelse" – för att han brukar skriva bra berättelser och så finns julen med. Till sist ska jag lyssna på Peter Robinsons "Revolutionens barn" eftersom jag brukar gilla hans deckare.

Daniel Gunnarsson, bloggare:
– Jag käser Stephen Kings "Väckelse" och Lars Bill Lundhom "Citymorden" just nu. Till jul blir det nog någon science fiction, troligen novellantologin "Dangerous Visions" redigerad av Harlan Ellison.

Carl Magnus Juliusson, recensent:
– Jag ska läsa två 1900-talsklassiker jag velat läsa länge men som det ändå aldrig blivit av att jag läst. "Förbländningen" av Elias Canetti, en bok om böcker och vansinne, som dessutom gav honom nobelpriset. Och "Om" av Lars Ahlin från 1946. Förväntningarna är stora.

Anne-Charlotte Östman, recensent:
– Jag läser Vibeke Olssons femte roman om Bricken, "Glödens färger". Vibeke Olsson skriver inkännande och kärleksfullt om de strävsamma arbetarna på Svartvikssågen. Min farfar var också sågverksarbetare i Sundsvallsdistriktet, så det finns en liten aknytning för mig.

Joanna Górecka, recensent:
– Jag läser "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini. En vacker, varm och sorglig skildring av två väldigt olika kvinnor som är gifta med samma man.

Pernilla Flisberg, recensent:
– I jul läser jag många barnböcker med jultema tillsammans med mina barn. Jag vet inte vem som njuter mest, jag eller mina barn. Vi har en halv hyllmeter med julböcker, och de blir fler för varje år. Några av våra favoriter är ”Resan till Pepparkakslandet”, ”Petter och Lottas jul”, ”Svenska julvisor”, ”Jul i Bullerbyn”, ”Pettson får julbesök”, ”Mamma Mu och Kråkans jul”, ”Julgröten” samt ”En julsaga”. Om jag får tid över att sitta själv i läsfåtöljen ser jag särskilt mycket fram emot att läsa andra delen i Kristina Sandbergs serie om Maj ”Sörja för de sina”. 

Jonna Lindberg, redaktör ungdomsböcker:
– I jul ska jag läsa två hyllade ungdomsböcker – ”Mördarens apa” av Jakob Wegelius som vann 2014 års Augustpris, samt Neil Gaimans ”Oceanen vid vägens slut”. Gaiman har även skrivit Coraline som jag tyckte riktigt bra om. Ser mycket fram emot båda!

Linus Glansholm, VD och publisher:
– Jag ska läsa "Utan personligt ansvar" eftersom jag är nyfiken på Esters vidare öden och äventyr samt vill ha något kravlöst och enkelt denna jul efter en rätt tuff höst.


17 december 2014
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2